12 effektiva sätt att sluta tänka på något

Uppdaterad 1 oktober, 2022

Publicerad

Oavsett om du är besatt av en bra eller dålig tanke är du besatt.

Om du inte kan sluta tänka på något och det börjar bli ett problem för dig finns det många sätt att ta itu med det och gå vidare.

Det kan vara så svårt att kontrollera våra tankar ibland, och det kan kännas omöjligt, men det handlar bara om att hitta ett sätt som fungerar för dig.

Därför har vi sammanställt 12 bra sätt att sluta tänka på något, så att du kan gå vidare till att känna dig friskare och lyckligare överlag.

1. Ta itu med din besatthet.

Det första steget för att hjälpa dig att sluta tänka på något är att ta itu med det.

Vad är det som ditt sinne är så fixerat vid?

Ta dig tid att ta reda på vad som egentligen pågår, och var inte rädd för att gräva lite djupare. Det som du faktiskt försöker undvika är kanske inte alltid det du tror att det är..

Du kanske till exempel stressar inför en presentation på jobbet. Du har bestämt dig för att du vill sluta tänka på presentationen, men det verkar inte få dig att känna dig mindre orolig.

Det kan bero på att det egentligen inte är presentationen som bekymrar dig – det är det faktum att du är rädd för din chef. Det är ett helt annat problem, och det kommer inte att försvinna hur mycket du än slutar tänka på presentationen.

I stället måste du ta upp problemet med din chef. Finns det något sätt som du kan arbeta med din relation till honom eller henne, kan du prata med din HR-avdelning om det finns ett pågående problem som mobbning eller trakasserier, kan du rapportera till någon annan?

Genom att ta upp det verkliga problemet är du ett steg närmare den verkliga lösningen.

Ju mer du kan borra ner i vad som driver dessa känslor och vad som gör att du vill undvika något så mycket, desto större chans har du att åtgärda det – och kunna sluta tänka på det för gott!

2. Prata ut det och gå sedan vidare.

Ibland kan det hjälpa att få ut våra tankar ur systemet i stället låta dem byggas upp i huvudet.

Det kan innebära att vi måste prata om dem med en närstående person som vi verkligen litar på.

Tillåt dig själv att vara helt ärlig om det du är så fokuserad på – prata om hur det får dig att känna dig, vilka resultat du är stressad eller förväntansfull över, samt varför du vill kunna sluta tänka på det.

Ju mer öppen du kan vara, desto troligare är det att du snart kan hantera sitationen.

Om det finns något du försöker undvika att tänka på – även om det är en bra sak – kan det verkligen hjälpa att se till att dina vänner och din familj är medvetna om det.

Det kan vara svårt när din omgivning tar upp ämnen som du aktivt försöker undvika, och om du låter dem veta vad de inte ska prata om med dig kan det bli lättare att sluta tänka på något specifikt.

Låt dem veta varför du försöker undvika dessa tankar, så kommer de att vara stödjande och förstående.

Ju mindre andra människor påminner dig om det du försöker att inte tänka på, desto färre ”triggers” finns det och desto mer kan du fokusera på att få ner huvudet och gå vidare med saker och ting.

3. Håll dig sysselsatt med andra saker.

Oavsett om du försöker undvika något som får dig att känna dig ängslig, eller om du försöker hålla dig lugn och sluta bli överdrivet förväntansfull över något fantastiskt, är att hålla sig sysselsatt det perfekta botemedlet mot tankar som cirkulerar runt och runt.

Håll dina tankar distraherade med andra saker så mycket som möjligt. Det kan innebära att du tillbringar mycket tid med vänner, är aktiv, gör något enkelt som pussel så att din hjärna är fokuserad på det, eller till och med binge-watching av en bra serie.

Allt som kan sysselsätta ditt sinne och trötta ut din kropp är idealiskt!

4. Lös upp de möjliga resultaten.

Okej, låt oss säga att du undviker att tänka på något eftersom det orsakar negativa känslor, vare sig det är stress, ångest eller sorg.

Vi fastnar ofta så mycket i våra känslor, särskilt de vi inte tycker om, att vi inte riktigt utforskar dem särskilt mycket. Detta är förståeligt – varför skulle du vilja sitta med dessa känslor längre än nödvändigt?

Men genom att ta itu med känslorna kan du faktiskt hitta sätt att övervinna dem.

Gör en lista över de resultat du är rädd för. Låt oss säga att du är orolig för att du ska förlora ditt jobb av någon anledning. För att kunna sluta tänka på det måste du tänka på de möjliga utfallen av att det händer, lösa dem och sedan gå vidare.

Genom att hitta lösningar på eventuella problem som är relaterade till dina känslor kan du få ett avslut och så småningom sluta tänka på frågan.

Om du till exempel förlorar ditt jobb kan det leda till en rad olika utfall, till exempel att du har svårt att betala hyran, känner dig generad, har svårt att få ett nytt jobb osv.

Så låt oss lösa problemen med dessa möjliga resultat..

Du kan börja spara pengar nu genom att göra några små nedskärningar, du kan tala med dina nära och kära som kommer att ge dig självförtroende och stötta dig, du kan förbättra ditt CV och börja prata med några rekryteringsföretag.

Helt plötsligt är det du försöker undvika att tänka på mindre skrämmande eftersom du har insett vilka andra problem det kan orsaka och du vet att du har en plan om dessa problem skulle uppstå.

5. Överskatta inte de positiva sakerna!

Detta liknar vår punkt ovan, men är fokuserat på en mer positiv tanke som du försöker undvika.

Kanske försöker du att inte tänka på din födelsedagsfest som är på gång, eller på semestern du har bokat.

Du kanske försöker undvika att tänka på dessa saker eftersom du är rädd att de kanske inte kommer att hända. Om så är fallet kan du följa en liknande strategi för felsökning.

Låt oss säga att din fest blir inställd av någon anledning, vilka är dina andra alternativ? Genom att ha några alternativ i åtanke sätter du inte allt på att denna enda händelse ska inträffa.

Du är mer öppen för att saker och ting kan förändras och du kommer att vara mer flexibel och bekväm om saker och ting behöver ändras i sista minuten.

Genom att ha några andra idéer redo kommer du inte omedelbart att känna dig lika besviken eller irriterad eftersom du redan har några fantastiska alternativ redo!

På samma sätt kanske du är för förväntansfull och bara vill återgå till att känna dig mer balanserad. Du kan hjälpa dig själv att känna dig mer jämn genom att tänka på varför du är så förväntansfull.

Du kanske längtar efter att träffa vissa vänner och det får dig att känna dig väldigt uppspelt eller överstimulerad. I stället för att gå från 0 till 100 kan du sakta börja öka till 5 eller 10 från och med nu tills händelsen inträffar.

Det kan handla om att ha några videosamtal med vänner före en stor fest, så att du är mindre överväldigad när det händer.

Det kan vara bra att ta några små steg för att förbereda sig inför en semester så att du är mindre fixerad vid en enskild händelse – kanske börja packa redan nu eller sätta ihop en resplan.

Ja, det betyder tekniskt sett att du tänker på det, men det gör det mycket mer hanterbart på ett känslomässigt plan. Istället för en enda stor händelse har du ett par steg i förberedelserna som hjälper dig att hantera dina känslor bättre.

6. Fantisera om nya möjligheter

Om du är lite av en dagdrömmare eller blir fixerad vid en specifik fantasi om din framtid kan detta verkligen hjälpa dig. Du kanske försöker tona ner din fantasi så att du inte blir alltför medryckt eller fixerad vid ett enskilt resultat.

Istället för att fixera dig vid en möjlighet, låt dig tänka på en rad olika alternativ!

Detta innebär att du blir mindre känslomässigt fäst vid din enda dröm, och den kommer i praktiken att ha mindre kontroll och inflytande över dig, vilket gör det lättare att sluta tänka på den.

7. Meditera och praktisera mindfulness.

Ett av de bästa sätten att få bort våra tankar från något är att meditera. Detta är ett utmärkt sätt att lugna sinnet och fokusera på att helt enkelt existera i nuet.

Oavsett om du försöker sluta tänka på något otäckt eller om du försöker att inte dagdrömma för mycket kan du dra nytta av lite mindfulness.

Ett av de bästa sätten att öva mindfulness är att börja med något som kallas för ”notering”. Detta är ett sätt att hantera dina tankar och känslor medan du mediterar.

Det handlar i huvudsak om att erkänna distraktioner som uppstår medan du mediterar, och notera om de är fysiska känslor (kliande ben, ont i ryggen osv.) eller tankar.

Genom att ta upp distraktionerna kan du låta dem skölja över dig – det är ofta när vi försöker undvika en tanke för hårt som den fastnar i våra sinnen och vi kan inte låta bli att fixera oss vid den.

Det finns massor av fantastiska appar där ute som kan guida dig genom meditation om du inte har gjort det tidigare. Sätt på lite lugnande musik, gör dig bekväm och förbered dig på att vara i en lugn zon!

Ju mer regelbundet du kan meditera, desto mer kommer ditt sinne att vänja sig vid att vara utvilad och lugn. När vissa tankar dyker upp kan du förhoppningsvis helt enkelt låta dem passera genom ditt sinne i stället för att fixera dig vid dem eller bli besatt av dem.

Genom att få denna vana kopplar vårt sinne denna meditationstid till att vara mer avslappnad och inte fokusera för mycket på en enskild tanke.

8. Vila och fokusera på egenvård.

Om du tycker att det är svårt att släppa en viss tanke till den grad att du desperat vill kunna bara inte tänka på något, kanske du behöver mer vila!

Det kanske låter som en liten undanflykt, men när vi är trötta kan våra tankar mycket lätt springa iväg med sig själva.

Om vi inte sover eller varvar ner tillräckligt mycket stiger våra stressnivåer, vilket kan innebära att vårt sinne fäster sig vid en tanke och plötsligt är det allt vi kan tänka på.

Har du någonsin lagt märke till att det du försöker undvika att tänka på inte ens är en så stor sak? I stället är det den konstiga besatthet som din hjärna har av den som gör att du känner dig mer ängslig eller stressad?

Om det låter bekant är det mycket troligt att du är mentalt och känslomässigt utmattad och att du behöver mer vila.

Kom ihåg att saker som hälsosam kost, lite motion, tillräckligt med vatten, solljus och frisk luft alla gör skillnad för hur du mår.

Om du kämpar med dina tankar och känner att du inte har kontroll över ditt sinne just nu, fokusera på ditt välbefinnande.

Den energi du lägger på att vara besatt av det du tänker på? Kanalisera den till egenvård och fyll din fritid med yoga, ansiktsmasker, terapi, stretching och att sitta i solen.

Gör vad du kan för att må bättre och ditt sinne kommer naturligt att slappna av, vilket hjälper dig att sluta tänka på något som har stört dig.

9. Kom ihåg att detta kommer att gå över.

Återigen, detta kan låta väldigt grundläggande eller för enkelt – men det hjälper. När du väl inser att dessa tankar inte kommer att plåga dig för alltid och att du snart kommer att vara fri från det som fördunklar dig, kommer du att ha lättare att släppa dessa saker och sluta fixera dig.

Det som brukar hända, främst med negativa tankar, är att vi har en tanke, den gör oss obekväma, vi försöker avfärda den, vi fokuserar på hur dåligt vi mår på grund av den, tanken kommer tillbaka eftersom vi fortsätter att fokusera på hur den fick oss att känna oss – och så vidare.

Detta kan gälla positiva tankar, men i stället för att känna oss obekväma känner vi oss förväntansfulla eller glada, eller så utlöser det en frisättning av dopamin (ett välbefinnandehormon) och vi fastnar sedan i cykeln.

Försök att komma ihåg att den här tanken inte kommer att plåga dig så länge till, och du kommer att kunna sluta vara besatt och tänka på den.

10. Öva dig i att vara spontan.

Vissa av dessa förslag är mer inriktade på personer som har svårt att sluta fokusera på en negativ tanke. Men vad händer om du försöker sluta tänka på något som du är förväntansfull över?

Om du är väldigt förväntansfull över något finns det en chans att du har planerat allt i ditt huvud. Att vara en planerare är bra på många sätt, men det kan också leda till att du blir gränslöst besatt av små detaljer.

Om du försöker undvika att tänka på något som du har planerat kan du ta några små steg.

Försök till exempel att göra några oplanerade saker! Det behöver inte vara något som att dyka upp på en flygplats och boka nästa flygresa, oroa dig inte.

Det kan vara något som att ringa någon utan att planera det i förväg, ta en kaffe bara för att du har gått förbi ett ställe som ser trevligt ut, eller hitta ett ställe att äta middag på utan att först boka.

Detta är några trevliga sätt du kan vänja dig vid att inte planera, och du kan göra dem tillsammans med en vän om du inte känner dig bekväm med att prova det ensam ännu.

Ju mer du kan vänja dig vid att inte planera saker och ting eller inte veta de exakta, små detaljerna, desto mer kommer du att börja släppa på det tvångsmässiga tänkandet

Om du fixerar dig vid att tänka på något du har planerat kan det verkligen hjälpa att ta ett steg tillbaka.

Vänj dig vid att vara lite obekväm och göra saker utan att planera varje minut av händelsen. Det hjälper dig att sluta tänka på något som spelar dig i huvudet, och du kan bara njuta mer av att vara i nuet.

11. Fördjupningsterapi.

Detta fungerar inte för alla! Vissa människor kan dock tycka att det är bra att tillbringa en tid med att fokusera på den tanke som de vill undvika. Det låter bakvänt, vi vet, men ha tålamod med oss..

Ibland blir tankar väldigt svåra att undvika eftersom vi försöker stänga av dem så fort de dyker upp. Till exempel kan ditt ex dyka upp i ditt huvud, men du vill inte ta itu med hur det känns – istället hoppar du på ett löpband, skruvar upp musiken eller går ut och dricker med vänner.

Undvikande taktik kan fungera för vissa människor och att hålla sig sysselsatt kan vara en bra distraktion, som nämnts tidigare i den här artikeln. Vissa av oss behöver dock helt och hållet sitta med våra tankar innan vi kan gå vidare från dem.

Se till att du har ett starkt stödsystem runt omkring dig och tillåt dig själv att utforska tanken som du försöker undvika. Denna enstaka djupdykning kommer att hjälpa dig på lång sikt och göra det lättare att sluta tänka på den.

Låt dig själv gråta och våndas, känn dina känslor och erkänn vad som pågår i ditt huvud.

Att ha den här tiden kan ge dig ett slags avslut, vilket i slutändan gör det lättare att sedan sluta tänka på frågan överlag.

12. Sök professionell hjälp.

Om du har svårt att sluta tänka på något (oavsett om det är negativt eller spännande) och det börjar påverka ditt liv eller ditt välbefinnande kan det vara värt att tala med någon som verkligen kan hjälpa dig.

Om du söker professionell hjälp kan du hitta sätt att övervinna tvångsmässiga tankemönster. De kommer att kunna erbjuda några förslag på hur du kan bryta din tankecykel, till exempel KBT – eller kognitiv beteendeterapi.

Detta kan hjälpa dig att skapa sundare mönster eller vanor som i slutändan kommer att hjälpa dig att sluta tänka på något som påverkar dig.


Vi föreslår att du provar några olika taktiker för att se vad som fungerar bäst för dig. Kom ihåg att det inte kommer att förändras över en natt och att det är ett långsiktigt åtagande att ta hand om oss själva och våra sinnen.

Börja i dag med att införa några hälsosamma vanor, omge dig med nära och kära och sök professionell hjälp om saker och ting känns okontrollerbara.

Karin Gustafsson
Om Karin Gustafsson

Karin är en erfaren kurator och psykoterapeut med över 15 års erfarenhet av arbete i både Sverige och Nederländerna. Hon har en examen i psykologi och en master i psykodynamisk rådgivning och psykoterapi från Stockholms universitet. Karin är även ackrediterad medlem i Psykoterapicentrum.

Karin använder ett integrativt förhållningssätt till rådgivning som bygger på en rad olika teoretiska ansatser, och hon gillar också att föra in mindfulness- och avslappningstekniker i sin praktik.