12 effektive måder at stoppe med at tænke på noget på

Sidst opdateret den 1 oktober, 2022

Skrevet den

Uanset om du er besat af en god eller en dårlig tanke, er du besat af en god eller dårlig tanke.

Hvis du ikke kan holde op med at tænke på noget, og det er ved at blive et problem for dig, er der mange måder at løse det på og komme videre.

Det kan være så svært at kontrollere vores tanker til tider, og det kan føles umuligt, men det er bare et spørgsmål om at finde en måde, der fungerer for dig.

Derfor har vi samlet 12 gode måder at stoppe med at tænke på noget på, så du kan komme videre til at føle dig sundere og lykkeligere generelt.

1. Tag fat på din besættelse.

Det første skridt til at hjælpe dig med at stoppe med at tænke på noget er at adressere det.

Hvad er det, som dit sind er så fikseret på?

Tag dig lidt tid til at finde ud af, hvad der virkelig foregår, og vær ikke bange for at grave lidt dybere. Det, som du faktisk forsøger at undgå, er måske ikke altid det, du tror, det er ..

Det kan f.eks. være, at du er stresset over en præsentation på arbejdet. Du har besluttet, at du vil holde op med at tænke på præsentationen, men det ser ikke ud til at gøre dig mindre nervøs.

Det kan skyldes, at det faktisk ikke er præsentationen, der generer dig – det er det faktum, at du er bange for din chef. Det er et helt andet problem, og det vil ikke forsvinde, uanset hvor meget du holder op med at tænke på præsentationen.

I stedet skal du tage fat på problemet med din chef. Er der en måde, hvorpå du kan arbejde på dit forhold til ham/hende, kan du tale med din HR-afdeling, hvis der er et vedvarende problem som mobning eller chikane, kan du rapportere til en anden?

Ved at tage fat på det reelle problem er du et skridt nærmere på at finde den rigtige løsning.

Jo mere du kan bore ned i, hvad der driver disse følelser, og hvad der gør, at du har så meget lyst til at undgå noget, jo større chance har du for at løse det – og for at kunne holde op med at tænke på det for altid!

2. Tal om det, og kom så videre.

Nogle gange kan det hjælpe at tale om vores tanker i stedet for kun at holde dem for os selv.

Det kan betyde at tale om dem med en elsket person, som vi virkelig stoler på.

Tillad dig selv at være helt ærlig om det, du er så fokuseret på – tal om, hvordan det får dig til at føle dig, hvilke resultater du er stresset eller spændt på, samt hvorfor du ønsker at kunne holde op med at tænke på det.

Jo mere åben du kan være, jo mere sandsynligt er det, at du vil være i stand til at håndtere situationen.

Hvis der er noget, du forsøger at undgå at tænke på – selv om det er en god ting – kan det virkelig hjælpe at sikre dig, at dine venner og familie er klar over det.

Det kan være svært, når dine omgivelser bringer emner op, som du aktivt forsøger at undgå, og hvis du lader dem vide, hvad de ikke skal tale om med dig, kan det gøre det lettere at holde op med at tænke på noget bestemt.

Lad dem vide, hvorfor du forsøger at undgå disse tanker, og de vil være støttende og forstående.

Jo mindre andre mennesker minder dig om det, du forsøger at undgå at tænke på, jo færre “udløsere” er der, og jo mere kan du fokusere på at få hovedet ned og komme videre med tingene.

3. Hold dig beskæftiget med andre ting.

Uanset om du forsøger at undgå noget, der gør dig ængstelig, eller om du forsøger at holde dig i ro og holde op med at blive overdrevent begejstret for noget stort, er det at holde sig beskæftiget det perfekte middel mod tanker, der kredser rundt og rundt.

Hold dine tanker distraheret med andre ting så meget som muligt. Det kan betyde at tilbringe masser af tid med venner, være aktiv, lave noget simpelt som puslespil, så din hjerne er fokuseret på det, eller endda binge-watching af en god serie.

Alt, hvad der kan optage dit sind og trætte din krop, er ideelt!

4. Undersøg de mulige resultater.

Okay, lad os sige, at du undgår at tænke på noget, fordi det forårsager negative følelser, det være sig stress, angst eller tristhed.

Vi bliver ofte så optaget af vores følelser, især dem vi ikke bryder os om, at vi ikke rigtig udforsker dem særlig meget. Det er forståeligt – hvorfor skulle du have lyst til at sidde med disse følelser i længere tid end nødvendigt?

Men ved at tage fat på følelserne kan du faktisk finde måder at overvinde dem på.

Lav en liste over de resultater, du er bange for. Lad os sige, at du er bekymret for, at du vil miste dit job af en eller anden grund. For at kunne holde op med at tænke på det, skal du tænke på de mulige resultater af, at det sker, løse dem og derefter komme videre.

Ved at finde løsninger på mulige problemer i forbindelse med dine følelser kan du få en afslutning og i sidste ende holde op med at tænke på problemet.

Hvis du f.eks. mister dit job, kan det resultere i en række resultater, herunder at du har svært ved at betale din husleje, føler dig flov, har svært ved at få et nyt job osv.

Så lad os undersøge disse mulige resultater..

Du kan begynde at spare penge nu ved at foretage nogle små nedskæringer, du kan tale med dine kære, som vil give dig et selvtillidsboost og støtte dig, du kan forbedre dit CV og begynde at tale med nogle rekrutteringsbureauer.

Pludselig er det, du prøver at undgå at tænke på, mindre skræmmende, fordi du har erkendt, hvilke andre problemer det kan medføre, og du ved, at du har en plan, hvis disse problemer skulle opstå.

5. Overvurder ikke de positive ting!

Dette ligner vores punkt ovenfor, men det er fokuseret på en mere positiv tanke, som du forsøger at undgå.

Måske forsøger du ikke at tænke på din fødselsdagsfest, der er på vej, eller på den ferie, du har booket.

Du forsøger måske at undgå at tænke på disse ting, fordi du er bange for, at de måske ikke sker. Hvis det er tilfældet, kan du følge en lignende fremgangsmåde til fejlfinding.

Lad os sige, at din fest bliver aflyst af en eller anden grund, hvad er dine andre muligheder? Ved at have et par alternativer i tankerne, sætter du ikke alt på, at denne ene begivenhed skal ske.

Du er mere åben for, at tingene kan ændre sig, og du vil være mere fleksibel og komfortabel, hvis tingene skal ændres i sidste øjeblik.

Ved at have nogle andre ideer klar til at gå, vil du ikke straks føle dig så skuffet eller irriteret, fordi du allerede har nogle fantastiske alternativer klar!

Det kan også være, at du er for spændt, og at du bare gerne vil tilbage til at føle dig mere afbalanceret. Du kan hjælpe dig selv med at føle dig mere jævn ved at tænke over, hvorfor du er så ophidset.

Måske kan du ikke vente med at se visse venner, og det får dig til at føle dig meget hyped up eller overstimuleret. I stedet for at gå fra 0 til 100 kan du langsomt begynde at øge til 5 eller 10 fra nu af, indtil begivenheden finder sted.

Det kan f.eks. være at foretage et par videoopkald med venner før en stor fest, så du er mindre overvældet, når det sker.

Det kan være nyttigt at tage et par små skridt i forberedelserne til en ferie, så du er mindre fokuseret på en enkelt begivenhed – måske kan du begynde at pakke nu eller sammensætte en rejseplan.

Ja, det betyder teknisk set, at du tænker på det, men det gør det meget mere håndterbart på et følelsesmæssigt plan. I stedet for én stor begivenhed har du et par faser i optakten til den, som vil hjælpe dig med at styre dine følelser bedre.

6. Fantasere om nye muligheder

Hvis du er lidt af en dagdrømmer eller bliver fikseret på en bestemt fantasi om din fremtid, kan dette virkelig hjælpe dig. Du forsøger måske at nedtone din fantasi, så du ikke bliver for medtaget eller fikseret på ét enkelt resultat.

I stedet for at fiksere dig på én mulighed, så lad dig selv tænke på en række muligheder!

Det betyder, at du vil blive mindre følelsesmæssigt knyttet til din ene drøm, og den vil effektivt have mindre kontrol og mindre greb om dig, hvilket gør det lettere at holde op med at tænke på den.

7. Mediter og øv dig i mindfulness.

En af de bedste måder at få vores tanker væk fra noget på er at meditere. Det er en fantastisk måde at få ro på sindet og fokusere på blot at eksistere i nuet.

Uanset om du forsøger at holde op med at tænke på noget grimt, eller du forsøger at lade være med at dagdrømme for meget, kan du have gavn af lidt mindfulness.

En af de bedste måder at praktisere mindfulness på er at komme i gang med noget, der kaldes “noting”. Det er en måde at styre dine tanker og følelser på, mens du mediterer.

Det drejer sig i bund og grund om at anerkende de distraktioner, der opstår, mens du mediterer, og notere, om det er fysiske følelser (kløende ben, ondt i ryggen osv.) eller tanker.

Ved at tage fat på distraktionerne kan du lade dem skylle over dig – det er ofte, når vi prøver for hårdt at undgå en tanke, at den sætter sig fast i vores sind, og vi kan ikke undgå at fiksere på den.

Der findes masser af fantastiske apps derude, som kan guide dig gennem meditation, hvis du ikke har gjort det før. Sæt noget beroligende musik på, sæt dig godt til rette, og gør dig klar til at komme i en zoneout!

Jo mere regelmæssigt du kan meditere, jo mere vil dit sind vænne sig til at være udhvilet og afslappet. Forhåbentlig kan du, når visse tanker dukker op, blot lade dem passere gennem dit sind i stedet for at fiksere eller være besat af dem.

Ved at få denne vane forbinder vores sind denne meditationstid med at være mere afslappet og ikke fokusere for meget på en enkelt tanke.

8. Hvil dig og fokuser på selvomsorg.

Hvis du har svært ved at slippe en bestemt tanke til det punkt, hvor du desperat ønsker at kunne lade være med at tænke på noget, har du måske brug for mere hvile!

Det lyder måske lidt som en undskyldning, men når vi er trætte, kan vores tanker meget let løbe af sted med sig selv.

Hvis vi ikke sover eller slapper nok af, stiger vores stressniveau, hvilket kan betyde, at vores hjerne lægger sig fast på en tanke, og pludselig er det alt, hvad vi kan tænke på.

Har du nogensinde lagt mærke til, at det, du prøver at undgå at tænke på, slet ikke er så vigtigt? I stedet er det den mærkelige besættelse, som din hjerne har af den, der får dig til at føle dig mere ængstelig eller stresset?

Hvis det lyder bekendt, er det meget sandsynligt, at du er mentalt og følelsesmæssigt nedslidt, og at du har brug for mere hvile.

Husk, at ting som sund kost, lidt motion, nok vand, sollys og frisk luft alle sammen gør en forskel for, hvordan du har det.

Hvis du kæmper med dine tanker og føler, at du ikke har kontrol over dit sind lige nu, så fokuser på dit velbefindende.

Den energi, du bruger på at være besat af den ting, du tænker på? Kanalisér den til selvomsorg, og fyld din fritid med yoga, ansigtsmasker, terapi, udstrækning, udstrækning og at sidde i solen.

Gør alt, hvad du kan for at få det bedre, og dit sind vil naturligt slappe af og hjælpe dig med at holde op med at tænke på noget, der har plaget dig.

9. Husk, at det vil gå over.

Igen, dette lyder måske meget grundlæggende eller for nemt – men det hjælper. Når du først er klar over, at disse tanker ikke vil plage dig for evigt, og at du snart vil være fri for det, der forplumrer dig, vil du finde det lettere at lade disse ting gå og holde op med at fiksere.

Det, der plejer at ske, især med negative tanker, er, at vi har en tanke, den gør os utilpas, vi forsøger at afvise den, vi fokuserer på, hvor dårligt vi har det på grund af den, tanken kommer tilbage, fordi vi bliver ved med at fokusere på, hvordan den fik os til at føle os – og så videre.

Dette kan også gælde for positive tanker, men i stedet for at føle os ubehagelige føler vi os begejstrede eller glade, eller det udløser en frigivelse af dopamin (et feel-good-hormon), og vi bliver så fanget i cyklussen.

Prøv at huske på, at denne tanke ikke vil plage dig meget længere, og du vil være i stand til at holde op med at være besat af den og tænke på den.

10. Øv dig i at være spontan.

Nogle af disse forslag er mere målrettet folk, der har svært ved at holde op med at fokusere på en negativ tanke. Men hvad nu hvis du forsøger at holde op med at tænke på noget, du er begejstret for?

Hvis du er meget begejstret for noget, er der en chance for, at du har planlagt det hele i dit hoved. At være en planlægger er fantastisk på mange måder, men det kan også få dig til at blive grænseløst besat af små detaljer.

Hvis du forsøger at undgå at tænke på noget, som du har planlagt, kan du tage nogle små skridt.

Prøv f.eks. at gøre nogle uplanlagte ting! Det behøver ikke at være noget som at dukke op i en lufthavn og bestille det næste fly ud, bare rolig.

Det kan være noget som at ringe til nogen uden at planlægge det i forvejen, at tage en kop kaffe, bare fordi du er gået forbi et sted, der ser hyggeligt ud, eller at finde et sted at spise uden at reservere bord først.

Det er nogle gode måder, du kan vænne dig til ikke at planlægge, og du kan gøre dem sammen med en ven, hvis du ikke er tryg ved at prøve det alene endnu.

Jo mere du kan vænne dig til ikke at planlægge ting eller ikke at kende de præcise, små detaljer, jo mere vil du begynde at lette på den besættende tankegang

Hvis du er fikseret på at tænke på noget, du har planlagt, kan det virkelig hjælpe at tage et skridt tilbage.

Væn dig til at være lidt ubehagelig og gøre ting uden at planlægge hvert eneste minut af begivenheden. Det vil hjælpe dig med at holde op med at tænke på noget, der spiller i dit hoved, og du kan bare nyde at være mere i nuet.

11. Fordybelsesterapi.

Dette virker ikke for alle! Nogle mennesker kan dog finde det nyttigt at bruge noget tid på at fokusere på den tanke, som de ønsker at undgå. Det lyder bagvendt, det ved vi godt, men bær over med os..

Nogle gange bliver tanker meget svære at undgå, fordi vi forsøger at lukke dem ned, så snart de dukker op. For eksempel kan din eks dukke op i dit hoved, men du ønsker ikke at beskæftige dig med, hvordan det føles – i stedet hopper du på et løbebånd, skruer op for musikken eller går ud og drikker med vennerne.

Undgåelsestaktik kan virke for nogle mennesker, og at holde sig beskæftiget kan være en god distraktion, som nævnt tidligere i denne artikel. Nogle af os har dog brug for at sidde fuldt ud med vores tanker, før vi kan komme videre fra dem.

Sørg for at have et stærkt støttesystem omkring dig, og giv dig selv lov til at udforske den tanke, du forsøger at undgå. Denne engangsdybning vil hjælpe dig i det lange løb og gøre det lettere at holde op med at tænke på den.

Lad dig græde og svælge, føl dine følelser og anerkend, hvad der foregår i dit sind.

At have denne tid kan give dig en slags afslutning, hvilket i sidste ende vil gøre det lettere at holde op med at tænke på problemet i det hele taget.

12. Søg professionel hjælp.

Hvis du har svært ved at holde op med at tænke på noget (uanset om det er negativt eller spændende), og det begynder at påvirke dit liv eller dit velbefindende, kan det være værd at tale med nogen, der virkelig kan hjælpe.

Hvis du søger professionel hjælp, kan du finde måder at overvinde tvangstanker på. De vil være i stand til at give nogle forslag til, hvordan du kan bryde din tankecyklus, f.eks. CBT – eller kognitiv adfærdsterapi.

Dette kan hjælpe dig med at danne sundere mønstre eller vaner, som i sidste ende vil hjælpe dig med at holde op med at tænke på noget, der påvirker dig.


Vi vil foreslå, at du prøver nogle forskellige taktikker for at se, hvad der virker bedst for dig. Husk, at det ikke vil ændre sig fra den ene dag til den anden, og at det er en langsigtet forpligtelse at passe på os selv og vores sind.

Begynd i dag med at indføre nogle sunde vaner, omgive dig med dine kære og søge professionel hjælp, hvis tingene føles ude af kontrol.

Olivia Nielsen
Om Olivia Nielsen

Olivia er en kvalificeret rådgiver og empatisk kliniker, som tror på vigtigheden af at opbygge stærke terapeutiske relationer med sine klienter for at fremme forandring. Hun samarbejder med sine klienter for at hjælpe dem med at nå deres mål og anvender en integrativ tilgang til rådgivning, som trækker på en række forskellige teoretiske tilgange.

Når hun ikke arbejder, nyder Olivia at rejse, tilbringe tid sammen med sin familie og venner og udforske nye steder.