12 effectieve manieren om te stoppen met denken over iets

Laatst bijgewerkt op 1 oktober, 2022

Gepost op

Of je nu obsedeert over een goede gedachte of een slechte gedachte, je bent aan het obsederen.

Als je niet kunt stoppen aan iets te denken en het wordt een probleem voor je, zijn er veel manieren om dit aan te pakken en vooruit te komen.

Het kan soms zo moeilijk zijn om onze gedachten onder controle te houden, en het voelt misschien onmogelijk, maar het is gewoon een kwestie van een manier vinden die voor jou werkt.

Daarom hebben we 12 geweldige manieren verzameld om te stoppen met denken aan iets, zodat je verder kunt gaan met je over het algemeen gezonder en gelukkiger te voelen.

1. Pak je obsessie aan.

De eerste stap om je te helpen stoppen met aan iets te denken is het aan te pakken.

Waar zijn je gedachten zo op gefixeerd?

Neem de tijd om uit te zoeken wat er werkelijk aan de hand is, en wees niet bang om wat dieper te graven. Wat je eigenlijk probeert te vermijden is misschien niet altijd wat je denkt dat het is…

Je kunt bijvoorbeeld stress hebben over een presentatie op je werk. Je hebt besloten dat je niet meer aan die presentatie wilt denken, maar dat lijkt je niet minder angstig te maken.

Dat kan zijn omdat de presentatie eigenlijk niet is wat je dwars zit – het is het feit dat je bang bent voor je baas. Dat is een heel ander probleem, dat niet zal verdwijnen, hoezeer je ook stopt met denken aan de presentatie.

In plaats daarvan moet je het probleem met je baas aanpakken. Is er een manier waarop je aan je relatie met hem of haar kunt werken, kun je met je HR-afdeling praten als er een aanhoudende kwestie is zoals pesten of intimidatie, kun je je bij iemand anders melden?

Door het echte probleem aan te pakken, ben je een stap dichter bij het vinden van de echte oplossing.

Hoe meer je je kunt verdiepen in wat deze gevoelens veroorzaakt en wat maakt dat je iets zo graag wilt vermijden, hoe meer kans je hebt om het op te lossen – en voorgoed te kunnen stoppen met eraan te denken!

2. Praat het uit en ga dan verder.

Soms kan het helpen om over onze gedachten te praten in plaats van ze alleen voor onszelf te houden.

Dat kan betekenen dat we erover praten met een geliefde die we echt vertrouwen.

Sta jezelf toe om helemaal eerlijk te zijn over wat het ook is waar je zo op gefocust bent – praat over hoe het je doet voelen, over welke uitkomsten je gestrest of opgewonden bent, en ook waarom je wilt kunnen stoppen met eraan te denken.

Hoe opener je kunt zijn, hoe groter de kans dat je met de situatie kunt omgaan.

Als er iets is waaraan je probeert te vermijden te denken – zelfs als het iets goeds is – kan het echt helpen om ervoor te zorgen dat je vrienden en familie zich daarvan bewust zijn.

Het kan moeilijk zijn als degenen om je heen onderwerpen ter sprake brengen die je actief probeert te vermijden, en hen laten weten waarover je niet met je moet praten kan het gemakkelijker maken om te stoppen met denken aan iets specifieks.

Laat hen weten waarom je deze gedachten probeert te vermijden, en ze zullen je steunen en begrijpen.

Hoe minder andere mensen je herinneren aan datgene waaraan je probeert niet te denken, hoe minder ’triggers’ er zijn en hoe meer je je kunt concentreren op het hoofd koel houden en doorgaan met de dingen.

3. Blijf bezig met andere dingen.

Of je nu probeert iets te vermijden waardoor je je angstig voelt, of je probeert rustig te blijven en niet meer overprikkeld te raken over iets geweldigs, bezig blijven is de perfecte remedie tegen gedachten die rondcirkelen.

Houd je gedachten zoveel mogelijk afgeleid met andere dingen. Dat kan betekenen veel tijd doorbrengen met vrienden, actief worden, iets simpels doen zoals puzzelen zodat je hersenen daarop gericht zijn, of zelfs een geweldige show bingewatchen.

Wat je geest ook bezig houdt en je lichaam vermoeit is ideaal!

4. Los de mogelijke uitkomsten op.

Oké, laten we zeggen dat je vermijdt aan iets te denken omdat het negatieve gevoelens veroorzaakt, of dat nu stress, angst of verdriet is.

We raken vaak zo verstrikt in onze gevoelens, vooral die we niet leuk vinden, dat we ze niet echt veel onderzoeken. Dat is begrijpelijk – waarom zou je langer met die emoties willen zitten dan nodig is?

Maar door de gevoelens aan te pakken, kun je juist manieren vinden om ze te overwinnen.

Maak een lijst van de uitkomsten waar je bang voor bent. Laten we zeggen dat je bang bent dat je om welke reden dan ook je baan gaat verliezen. Om te kunnen stoppen met daaraan te denken, moet je de mogelijke uitkomsten van dat gebeuren bedenken, ze oplossen, en dan verder gaan.

Door oplossingen te vinden voor mogelijke problemen die verband houden met je gevoelens, kun je afsluiting krijgen en uiteindelijk stoppen met nadenken over de kwestie.

Als je bijvoorbeeld je baan verliest, kan dat leiden tot een reeks gevolgen, zoals moeite hebben om je huur te betalen, je beschaamd voelen, het moeilijk vinden om een nieuwe baan te vinden, enz.

Laten we die mogelijke uitkomsten dus maar eens oplossen…

Je kunt nu geld gaan besparen door wat kleine bezuinigingen door te voeren, je kunt met je geliefden praten die je een vertrouwensboost geven en je steunen, je kunt je CV verbeteren en gaan praten met wat wervingsbureaus.

Ineens is datgene waar je niet aan probeert te denken minder eng omdat je weet welke andere problemen het kan veroorzaken, en je weet dat je een plan hebt voor het geval die problemen zich voordoen.

5. Overschat de positieve dingen niet!

Dit is vergelijkbaar met ons punt hierboven, maar het is gericht op een positievere gedachte die je probeert te vermijden.

Misschien probeer je niet te denken aan je verjaardagsfeestje dat eraan komt, of de vakantie die je geboekt hebt.

Misschien probeer je te vermijden aan deze dingen te denken omdat je bang bent dat ze misschien niet doorgaan. Als dat het geval is, kun je een soortgelijke probleemoplossende aanpak volgen.

Stel dat je feest om de een of andere reden niet doorgaat, wat zijn dan je andere opties? Door een paar alternatieven in gedachten te hebben, zet je niet alles op het gebeuren van deze ene gebeurtenis.

Je staat dan meer open voor veranderingen en je bent flexibeler en comfortabeler als er op het laatste moment toch iets veranderd moet worden.

Door een aantal andere ideeën klaar te hebben liggen, zul je je niet meteen zo teleurgesteld of geïrriteerd voelen, omdat je al een aantal fantastische alternatieven klaar hebt liggen!

Ook kan het zijn dat je te enthousiast bent en je je gewoon weer evenwichtiger wilt voelen. Je kunt jezelf helpen je meer op niveau te voelen door te bedenken waarom je zo opgewonden bent.

Misschien kun je niet wachten om bepaalde vrienden te zien, en voel je je daardoor erg opgewonden, of overprikkeld. In plaats van van 0 naar 100 te gaan, kun je vanaf nu tot het evenement plaatsvindt langzaam beginnen te verhogen naar 5 of 10.

Dat kan inhouden dat je voor een groot feest een paar videogesprekken voert met vrienden, zodat je minder overweldigd bent als het inderdaad gebeurt.

Het kan nuttig zijn om een paar kleine stappen te nemen ter voorbereiding van een vakantie, zodat je minder gefixeerd bent op één enkele gebeurtenis die plaatsvindt – misschien nu beginnen met inpakken, of een reisroute samenstellen.

Ja, dat betekent technisch gezien dat je eraan denkt, maar het maakt het op emotioneel niveau veel beter beheersbaar. In plaats van één grote gebeurtenis, heb je een paar fasen in de aanloop ernaartoe die je helpen je emoties beter te beheersen.

6. Fantaseer over nieuwe mogelijkheden

Als je een beetje een dagdromer bent of gefixeerd raakt op een specifieke fantasie over je toekomst, kan dit je echt helpen. Misschien probeer je je fantasie af te zwakken, zodat je je niet te veel laat meeslepen of fixeert op één enkele uitkomst.

In plaats van je te fixeren op één mogelijkheid, laat je jezelf nadenken over een reeks opties!

Dit betekent dat je minder emotioneel gehecht raakt aan je ene droom, en die zal effectief minder controle en greep op je hebben, waardoor je er gemakkelijker mee kunt stoppen.

7. Mediteer en beoefen mindfulness.

Een van de beste manieren om onze gedachten van iets af te brengen is mediteren. Dit is een geweldige manier om de geest tot rust te brengen en je te concentreren op gewoon bestaan in het heden.

Of je nu probeert te stoppen met denken aan iets vervelends, of je probeert niet te veel te dagdromen, je kunt baat hebben bij wat mindfulness.

Een van de beste manieren om mindfulness te beoefenen is om je te verdiepen in iets dat ‘noteren’ heet. Dit is een manier om je gedachten en emoties te beheersen terwijl je mediteert.

Het houdt in wezen in dat je afleidingen erkent die opkomen terwijl je mediteert, en opmerkt of het fysieke gevoelens zijn (jeuk in je been, pijnlijke rug, enz.) of gedachten.

Door de afleidingen aan te pakken, kun je ze over je heen laten spoelen – vaak als we te hard proberen een gedachte te vermijden, blijft die in onze geest hangen en kunnen we niet anders dan ons erop fixeren.

Er zijn heel veel geweldige apps die je door meditatie kunnen leiden als je het nog niet eerder hebt gedaan. Zet wat rustgevende muziek op, maak het je gemakkelijk, en bereid je voor op een zone out!

Hoe regelmatiger je kunt mediteren, hoe meer je geest eraan zal wennen om uitgerust en op zijn gemak te zijn. Hopelijk kun je, wanneer bepaalde gedachten toch opkomen, ze gewoon door je geest laten gaan in plaats van je erop te fixeren of te obsederen.

Door deze gewoonte aan te leren, verbindt onze geest deze meditatietijd met meer ontspannen zijn en niet te veel focussen op één gedachte.

8. Rust uit en richt je op zelfzorg.

Als je het moeilijk vindt om een bepaalde gedachte te laten gaan, tot het punt waarop je wanhopig wilt dat je gewoon niet aan iets kunt denken, heb je misschien meer rust nodig!

Het klinkt misschien een beetje als een cop-out, maar als we moe zijn, kunnen onze gedachten heel gemakkelijk op hol slaan.

Als we niet genoeg slapen of tot rust komen, stijgt ons stressniveau, wat kan betekenen dat onze geest zich vastzet op een gedachte en dat dat opeens het enige is waar we aan kunnen denken.

Heb je ooit gemerkt dat het ding waaraan je probeert te vermijden te denken niet eens zo belangrijk is? In plaats daarvan is het de vreemde obsessie die je hersenen ermee hebben, waardoor je je angstiger of gestresster voelt?

Als dat bekend klinkt, is het heel waarschijnlijk dat je mentaal en emotioneel uitgeput bent, en dat je wat meer rust nodig hebt.

Vergeet niet dat dingen als een gezond dieet, wat lichaamsbeweging, voldoende water, zonlicht en frisse lucht allemaal een verschil maken voor hoe je je voelt.

Als je worstelt met je gedachten en het gevoel hebt dat je op dit moment geen controle hebt over je geest, richt je dan op je welzijn.

Die energie die je steekt in het obsederen over dat ding waar je aan denkt? Kanaliseer die in zelfzorg, en vul je vrije tijd met yoga, gezichtsmaskers, therapie, stretchen, in de zon zitten.

Doe wat je kunt om je beter te voelen en je geest zal zich vanzelf ontspannen, waardoor je stopt met denken aan iets wat je dwarszit.

9. Onthoud dat dit voorbij zal gaan.

Nogmaals, dit klinkt misschien heel eenvoudig of te gemakkelijk – maar het helpt. Als je eenmaal beseft dat deze gedachten je niet voor altijd zullen plagen, en dat je spoedig vrij zult zijn van wat je ook maar vertroebelt, zul je het gemakkelijker vinden om deze dingen los te laten en te stoppen met fixeren.

Wat de neiging heeft te gebeuren, vooral met negatieve gedachten, is dat we een gedachte hebben, die ons ongemakkelijk maakt, we proberen hem af te wijzen, we richten ons op hoe slecht we ons daardoor voelen, de gedachte komt terug omdat we ons blijven richten op hoe hij ons deed voelen – enzovoort.

Dit kan ook gelden voor positieve gedachten, maar in plaats van ons ongemakkelijk te voelen, voelen we ons opgewonden of blij, of het brengt een afgifte van dopamine (een feel-good hormoon) op gang en we raken dan verslaafd aan de cyclus.

Probeer je te herinneren dat deze gedachte je niet veel langer zal plagen, en dat je in staat zult zijn om te stoppen met obsederen en eraan te denken.

10. Oefen je in spontaan zijn.

Sommige van deze suggesties zijn meer gericht op mensen die het moeilijk vinden om te stoppen met het focussen op een negatieve gedachte. Maar wat als je probeert te stoppen met denken aan iets waar je enthousiast over bent?

Als je ergens erg enthousiast over bent, is er een kans dat je het allemaal in je hoofd hebt gepland. Een planner zijn is in veel opzichten geweldig, maar het kan er ook toe leiden dat je borderline obsessief wordt over kleine details.

Als je probeert te voorkomen dat je aan iets denkt dat je gepland hebt, kun je een paar kleine stappen nemen.

Probeer bijvoorbeeld eens wat ongeplande dingen te doen! Het hoeft niets te zijn als opduiken op een vliegveld en de volgende vlucht boeken, maak je geen zorgen.

Het kan iets zijn als iemand bellen zonder het van tevoren te plannen, een koffie pakken gewoon omdat je ergens langs bent gelopen dat er leuk uitziet, of een plek voor een etentje vinden zonder eerst te reserveren.

Dit zijn enkele leuke manieren waarop je kunt wennen aan het niet plannen, en je kunt ze met een vriend doen als je je er nog niet prettig bij voelt om het alleen uit te proberen.

Hoe meer je je er aan kunt wennen om dingen niet te plannen of niet de exacte, kleine details te weten, hoe meer je dat obsessieve denken gaat afzwakken

Als je je fixeert op het denken aan iets wat je gepland hebt, kan een stapje terug doen echt helpen.

Raak eraan gewend een beetje ongemakkelijk te zijn en dingen te doen zonder elke minuut van de gebeurtenis in kaart te brengen. Dit zal je helpen te stoppen met denken aan iets dat in je hoofd speelt, en je kunt gewoon meer genieten van het in het heden zijn.

11. Onderdompelingstherapie.

Dit werkt niet voor iedereen! Maar sommige mensen kunnen het nuttig vinden om zich enige tijd te concentreren op de gedachte die ze willen vermijden. Het klinkt achterlijk, we weten het, maar heb geduld met ons…

Soms worden gedachten heel moeilijk te vermijden omdat we ze proberen uit te schakelen zodra ze opkomen. Bijvoorbeeld, je ex kan in je hoofd opkomen, maar je wilt niet omgaan met hoe dat voelt – in plaats daarvan spring je op een loopband, zet je de muziek harder, of ga je drinken met vrienden.

Vermijdingstactieken kunnen voor sommige mensen werken en bezig blijven kan een geweldige afleiding zijn, zoals eerder in dit artikel is gezegd. Sommigen van ons moeten echter volledig bij onze gedachten gaan zitten voordat we er verder mee kunnen.

Zorg dat je een sterk steunsysteem om je heen hebt, en sta jezelf toe om de gedachte die je probeert te vermijden te onderzoeken. Deze eenmalige deep-dive zal je op de lange termijn helpen, en het gemakkelijker maken om er niet meer aan te denken.

Laat jezelf huilen en wentelen, voel je gevoelens, en erken wat er in je geest omgaat.

Het hebben van deze tijd kan je een soort afsluiting brengen, die het uiteindelijk gemakkelijker zal maken om dan niet meer over de kwestie in zijn geheel na te denken.

12. Zoek professionele hulp.

Als je moeite hebt om te stoppen met denken aan iets (of het nu negatief of opwindend is) en het begint je leven of welzijn te beïnvloeden, kan het de moeite waard zijn om met iemand te praten die echt kan helpen.

Door professionele hulp te zoeken kun je manieren vinden om obsessieve gedachtenpatronen te overwinnen. Zij zullen je enkele suggesties kunnen geven over hoe je je gedachtencyclus kunt doorbreken, zoals CGT – of Cognitieve Gedragstherapie.

Dit kan je helpen om gezondere patronen of gewoonten te vormen die je uiteindelijk zullen helpen om te stoppen met denken aan iets waar je last van hebt.


We raden je aan een paar verschillende tactieken uit te proberen om te zien wat voor jou het beste werkt. Onthoud dat het niet van vandaag op morgen zal veranderen, en dat voor onszelf en onze geest zorgen een verbintenis op lange termijn is.

Begin vandaag met het invoeren van enkele gezonde gewoonten, omring jezelf met geliefden, en zoek professionele hulp als de dingen uit de hand lopen.

Sandra van den Berg
Over Sandra van den Berg

Sandra is erkend klinisch psycholoog en werkt sinds haar afstuderen aan de Universiteit Maastricht in 2010 in de geestelijke gezondheidszorg. Ze heeft ervaring in het werken met cliënten van alle leeftijden, en heeft een bijzondere belangstelling voor het werken met jongvolwassenen die worstelen om hun weg in het leven te vinden.

Sandra is een warme en meelevende clinicus die gelooft in het belang van het opbouwen van een sterke therapeutische relatie met haar cliënten. Ze gebruikt een integratieve benadering van counseling, waarbij ze gebruik maakt van verschillende theoretische benaderingen om haar werk af te stemmen op de individuele behoeften van elke cliënt.