Hur man kan bry sig igen när man har slutat bry sig om allting

Uppdaterad 1 oktober, 2022

Publicerad

Så… du bryr dig inte längre om någon eller något. Detta är sannolikt en följd av depression.

Depression är en ful sak. Den slukar din glädje, urholkar din lycka och berövar dig förmågan att känna hela spektrumet av dina känslor.

Depressionen kväver allt som den rör vid, både positivt och negativt. Människor tenderar att fokusera på det positiva eftersom det är ljust, glänsande och känns bra. Men även frånvaron av negativa känslor kan vara en bitter förlust.

”Det är meningen att jag ska känna mig ledsen, upprörd, arg, lycklig, hoppfull, glad! Vad som helst!”

Istället får man bara tomhet och apati, ett hål där dessa saker borde vara.

Och det värsta är att man efter ett tag bara slutar bry sig.

Det känns som om det är precis så livet är – utmanande, smärtsamt, svårt, fullt av förlust och turbulens. Människor är hemska mot varandra. Politiker bryr sig inte. Planeten är döende.

Chefen på jobbet vill bara ha resultat och att du ska le mer eftersom du gör alla sura. ”Lämna dina problem vid dörren!” säger de… Tack. Det ska jag ta itu med. Men jag bryr mig inte längre.

Det är bara så livet är. Är det inte så?

Nej, det är det inte.

Livet kan vara utmanande, smärtsamt och brutalt svårt, men det finns så många saker som är värda att bry sig om.

Gömda i all smärta, tragedi och löjlighet i livet finns det ljusa och briljanta saker som är värda att leta efter. Men man måste bry sig om att leta efter dem. De hoppar inte bara upp och slår dig i ansiktet.

Hur kan du bry dig om något igen?

Sök professionell hjälp – alltid.

Att ta itu med depression och den hopplöshet som följer med den kommer förmodligen inte att kunna lösas genom att läsa några artiklar på internet.

Problemet med depression är att många olika saker kan orsaka den.

Det kan vara en bieffekt av ett läkemedel eller en sjukdom som orsakas av tillfälliga eller permanenta omständigheter i ditt liv, genetik, trauma, sorg eller det allmänna tillståndet i ditt liv. Det kan också skapas och förvärras genom missbruk och alkoholism.

Nyckeln till att lösa problemet är att ta reda på varifrån problemet kommer från början.

Det kommer troligen att kräva en certifierad psykolog som kan hjälpa dig att gräva i ditt sinne, ditt liv och din historia för att hitta roten till det.

Olösta trauman är en betydande källa till depression och missbruk för människor. Och den typen av allvarligt mentalt arbete är inget du kan göra säkert själv eller genom information du hittar på internet.

Använd inte din känslomässiga energi på aktuella händelser.

Medkänsla och empatitrötthet är verkliga problem som många människor står inför. En person kan bara bry sig så mycket innan den kör sin inre bensintank helt tom.

Det finns mycket där ute att bry sig om med allt tumult av sociala orättvisor, fruktansvärda nyheter och den rädsla, förlust och det trauma som sker runtomkring.

Man kan helt enkelt inte bry sig om allting hela tiden och förvänta sig att behålla ett sunt tankesätt.

Nyhetsorganisationer hjälper inte till. De presenterar en hel del vinklad eller partisk rapportering som syftar till att skapa känslor hos tittarna. Och de experter och kommentatorer som de regelbundet presenterar arbetar ofta med en egen känslomässig vinkel. Det är svårt att hålla sig informerad utan att själv lägga ner en enorm mängd känslomässig energi.

Lösningen är att begränsa ditt intag av aktuella händelser och nyheter. Ja, håll dig informerad, men gör det på ett begränsat sätt från en neutral, opartisk källa när du kan.

Vi lever i en tid som kännetecknas av en nyhetscykel dygnet runt, men våra hjärnor är inte byggda för att hantera alla tragedier från hela världen. Vi har helt enkelt inte utvecklats på det sättet.

Avsluta prenumerationer på grupper i sociala medier som sprider upprördhet, negativitet och dåliga nyheter.

Blockera eller ta bort personer som ständigt pratar om aktuella händelser från dina flöden.

Ge ditt sinne och din själ en chans att vila, även om det innebär att du måste ta en paus från elektronik för en liten stund.

Fokusera på att bry dig om en liten sak, och bygg sedan vidare på den.

Det kommer inte att vara lätt att hoppa direkt till att bry sig om alla viktiga saker som händer i ditt liv. Faktum är att du kanske tycker att det är helt överväldigande och omöjligt att göra.

Det är en bättre idé att börja med att försöka bry sig om något litet. Eller kanske har du redan något litet i ditt liv som du bryr dig om och har bara förbisett det.

Ett husdjur är ett bra alternativ att fokusera på eftersom de är något du villkorslöst kan bry dig om och älska. Du behöver inte oroa dig för att ett husdjur ska hugga dig i ryggen eller göra de skumma saker som människor ibland gör.

Ett husdjur är något du kan ge din kärlek till, vara orolig för och krypa ihop med när du behöver lite villkorslös kärlek.

Men hej, kanske är ett husdjur inte rätt val för din livssituation. En växt kan vara ett okej substitut.

Plocka upp en liten krukväxt eller en suckulenter som du kan ta hand om. De kräver i allmänhet inte särskilt mycket underhåll. De kan dock ändå hjälpa dig att vara uppmärksam och närvarande när det gäller att ta hand om dem, se till att de är snyggt klippta, vattnas och gödslas.

Du kan överväga en tomatplanta i kruka. De är inte svåra att sköta och du kommer att få tomater av dem!

Oavsett vilken liten sak du hittar att ta hand om, fokusera på den ett tag. När du sedan känner dig redo använder du den omsorg du känner för den som en språngbräda för att hitta en annan sak att bry dig om, och sedan ytterligare en.

Gå långsamt fram så att du inte överanstränger dig själv och din känslomässiga produktion. Om du till exempel efter att ha lagt till en tredje eller fjärde sak att bry dig om börjar tycka att det är svårt eller om apatin smyger sig in igen, ta ett steg tillbaka från en av dessa saker.

Gör saker som en gång i tiden gav dig den där motiverande gnistan.

Ta ett papper och en penna. Gör en lista över tio saker du brukade göra tidigare som gav dig en gnista av motivation; saker som du en gång brydde dig om.

Det kan vara allt från att umgås och tillbringa tid med dina vänner till att göra volontärarbete till konst till träning eller vad som helst, egentligen.

Ta en titt på listan och fundera på hur praktiskt genomförbart det är att utföra var och en av dessa saker just nu med tanke på hur du känner dig. Rangordna dem från mest till minst praktiskt genomförbara.

Gå sedan ner på listan och försök att göra några av de olika aktiviteterna.

Denna övning kan räcka för att få igång hjärnans motiverande delar och underlätta en viss omsorg. Det kan vara utmanande att göra, eller så kanske du verkligen inte känner för att göra någonting.

Ändå är dessa känslor något du bara måste ta dig igenom för att försöka skapa några av fördelarna med att göra de aktiviteter du har listat.

Sätt upp några mål och börja arbeta med dem.

”Jag bryr mig inte längre! Jag bryr mig inte om att skapa eller uppfylla några mål!”

Och det är just därför du bör skapa och börja arbeta mot några.

Motivation är ofta inte något som bara faller ur hjärnan. Ibland måste man skapa sin egen motivation genom att sätta upp några mål att jaga och sedan sträva efter dem.

Att sträva efter ett mål kan räcka för att väcka gnistor och skapa lite omtanke, särskilt när du har resultatet av dina ansträngningar i handen att njuta av.

Detta är också en stor del av disciplinen. Det finns tillfällen då det är svårt att fullfölja något mål eftersom motivationen kan avta när arbetet blir tråkigt eller man tappar slutmålet ur sikte.

Att sätta upp mindre mål som leder dig till dina större mål kan tvinga dig att bry dig om dessa steg i processen, som sedan filtreras ut i andra delar av ditt liv.

Tänk bara på att du inte kan nå alla de mål du sätter upp. Ibland kommer du att misslyckas. Det gör alla.

Men när du misslyckas, försök att inte kasta händerna i luften och utbrista ”jag bryr mig inte!” För vet du vad, om du verkligen inte brydde dig om att misslyckas skulle du inte bli upprörd över det.

Om du känner något när du misslyckas – även om det är en negativ känsla – är det för att du brydde dig. Ta den omsorgen och se vad du kan överföra den till i stället. Sätt upp ett nytt, annorlunda mål, eller prova ett annat tillvägagångssätt för ditt ursprungliga mål.

Att du ens läser den här artikeln visar att du bryr dig tillräckligt att du vill bry dig mer.

Det är din utgångspunkt; se nu vart ditt nästa steg leder.

Karin Gustafsson
Om Karin Gustafsson

Karin är en erfaren kurator och psykoterapeut med över 15 års erfarenhet av arbete i både Sverige och Nederländerna. Hon har en examen i psykologi och en master i psykodynamisk rådgivning och psykoterapi från Stockholms universitet. Karin är även ackrediterad medlem i Psykoterapicentrum.

Karin använder ett integrativt förhållningssätt till rådgivning som bygger på en rad olika teoretiska ansatser, och hon gillar också att föra in mindfulness- och avslappningstekniker i sin praktik.