Hvordan man igen kan bekymre sig, når man er holdt op med at bekymre sig

Sidst opdateret den 1 oktober, 2022

Skrevet den

Så… du er ligeglad med nogen eller noget længere. Dette er sandsynligvis en konsekvens af depression.

Depression er en grim ting. Den sluger din glæde, udhuler din lykke og fratager dig evnen til at føle hele spektret af dine følelser.

Depressionen kvæler alt, hvad den rører ved, både positivt og negativt. Folk har en tendens til at fokusere på de positive ting, fordi de er lyse, skinnende og føles gode. Men selv fraværet af negative følelser kan være et bittert tab.

“Det er meningen, at jeg skal føle mig trist, ked af det, vred, glad, håbefuld, glad! Hvad som helst!”

I stedet får du kun tomhed og apati, et hul, hvor disse ting burde være.

Og det værste er, at man efter et stykke tid holder op med at bekymre sig om det.

Det føles som om det er sådan livet er – udfordrende, smertefuldt, svært, fuld af tab og uro. Folk er forfærdelige over for hinanden. Politikere er ligeglade. Planeten er ved at dø.

Chefen på jobbet vil bare have resultater og at du smiler mere, fordi du er irriterende for alle. ” Lad dine problemer ligge ved døren!” siger de… Tak. Det skal jeg straks tage fat på. Men jeg er bare ligeglad længere.

Sådan er livet bare. Er det ikke sådan?

Nej, det er det ikke.

Livet kan være udfordrende, smertefuldt og brutalt svært, men der er så mange ting, der er værd at bekymre sig om.

Skjult i al livets smerte, tragedie og latterlighed er der lyse og strålende ting, der er værd at lede efter. Men man skal bekymre sig for at lede efter dem. De springer ikke bare op og slår dig i ansigtet.

Hvordan kan man nu bekymre sig om noget igen?

Søg professionel hjælp – altid.

At tackle depression og den håbløshed, der følger med den, kan sandsynligvis ikke løses ved at læse et par artikler på internettet.

Problemet med depression er, at mange forskellige ting kan forårsage den.

Det kan være en bivirkning af en medicin eller en sygdom forårsaget af midlertidige eller permanente omstændigheder i dit liv, genetik, traumer, sorg eller den generelle tilstand i dit liv. Den kan også opstå og forværres gennem stofmisbrug og alkoholisme.

Nøglen til at løse dette problem er at finde ud af, hvor problemet kommer fra i første omgang.

Det vil sandsynligvis kræve en certificeret psykolog, som kan hjælpe dig med at grave i dit sind, dit liv og din historie for at finde roden til det.

Uopløste traumer er en væsentlig kilde til depression og stofmisbrug for mennesker. Og den slags alvorligt mentalt arbejde er ikke noget, du kan gøre sikkert selv eller gennem de oplysninger, du finder på internettet.

Brug ikke din følelsesmæssige energi på aktuelle begivenheder.

Medfølelse og empatitræthed er reelle problemer, som mange mennesker står over for. En person kan kun bekymre sig så meget, før han eller hun kører sin indre benzintank helt tom.

Der er meget derude at bekymre sig om med al den uro med social uretfærdighed, forfærdelige nyhedshistorier og den frygt, det tab og de traumer, der sker rundt omkring.

Man kan simpelthen ikke bekymre sig om alting hele tiden og forvente at bevare en sund tankegang.

Nyhedsorganisationer hjælper ikke. De har en masse skæve eller forudindtagede rapporter, der har til formål at skabe følelser hos deres seere. Og de eksperter og kommentatorer, som de regelmæssigt bringer, arbejder ofte selv med en følelsesmæssig vinkel. Det er svært at holde sig informeret uden selv at bruge en enorm mængde følelsesmæssig energi.

Løsningen er at begrænse dit indtag af aktuelle begivenheder og nyheder. Ja, hold dig informeret, men gør det på en begrænset måde fra en neutral, uvildig kilde, når du kan.

Vi lever i en tid, hvor der er nyheder døgnet rundt, men vores hjerner er ikke bygget til at håndtere alle tragedier fra hele verden. Vi har bare ikke udviklet os på den måde.

Afmeld dig fra grupper på de sociale medier, der viderefører forargelse, negativitet og dårlige nyheder.

Bloker eller fjern personer, der konstant taler om aktuelle begivenheder, fra dine feeds.

Giv dit sind og din sjæl en chance for at hvile, selv om det betyder, at du skal holde en pause fra elektronikken i et stykke tid.

Fokuser på at bekymre dig om én lille ting, og byg derefter på det.

Det vil ikke være let at springe direkte over til at bekymre sig om alle de store ting, der foregår i dit liv. Faktisk vil du måske opleve det som helt overvældende og umuligt at gøre.

Det er en bedre idé at starte med at forsøge at bekymre sig om noget småt. Eller måske har du allerede noget lille i dit liv, som du bekymrer dig om, og det har du bare overset.

Et kæledyr er en god mulighed for at fokusere på, fordi det er noget, du ubetinget kan bekymre dig om og elske. Du behøver ikke at bekymre dig om, at et kæledyr dolker dig i ryggen eller gør de skumle ting, som folk nogle gange gør.

Et kæledyr er noget, du kan give din kærlighed til, være bekymret for og krybe sammen med, når du har brug for lidt ubetinget kærlighed.

Men hey, måske er et kæledyr ikke det rigtige valg i din livssituation. En plante kan være en okay erstatning.

Vælg dig selv en lille stueplante eller en sukkulent, som du kan passe. De kræver generelt ikke en masse vedligeholdelse. De kan dog stadig hjælpe dig med at være opmærksom og nærværende med hensyn til at passe dem, så du sørger for, at de er pænt trimmet, vandet og gødet.

Du kan overveje en tomatplante i potte. De er ikke svære at passe, og du vil få tomater ud af det!

Uanset hvilken lille ting du finder at passe på, så fokuser på den i et stykke tid. Når du så føler dig klar, kan du bruge den omsorg, du føler for den, som et springbræt til at finde en anden ting at bekymre dig om, og så en anden.

Gør det langsomt, så du ikke overanstrenger dig selv og din følelsesmæssige produktion. Hvis du f.eks. efter at have tilføjet en tredje eller fjerde ting at bekymre dig om begynder at synes, at det er svært, eller hvis apatien kommer tilbage, så tag et skridt tilbage fra en af disse ting.

Gør de ting, der engang gav dig den motivationsgnisten.

Tag et stykke papir og en kuglepen. Lav en liste over ti ting, du plejede at gøre tidligere, som gav dig en gnist af motivation; ting, du engang holdt af.

Det kan være alt fra socialt samvær og tid med dine venner til frivilligt arbejde, kunst, motion eller hvad som helst.

Tag et kig på listen og overvej, hvor praktisk hver af disse ting er at udføre lige nu, når du tænker på, hvordan du har det. Rangér dem fra mest til mindst praktisk.

Gå derefter ned ad listen og prøv at gøre nogle af de forskellige aktiviteter.

Denne øvelse kan være nok til at sætte gang i din hjernes motiverende dele og fremme noget omsorg. Det kan være en udfordring at gøre det, eller du har måske ikke rigtig lyst til at gøre noget.

Alligevel er disse følelser noget, som du bare må presse dig igennem for at forsøge at skabe nogle af fordelene ved at gøre de aktiviteter, du har listet op.

Sæt nogle mål, og kom i gang med at arbejde på dem.

“Jeg er bare ligeglad længere! Jeg er ligeglad med at skabe eller opfylde mål!”

Og det er netop grunden til, at du bør oprette og begynde at arbejde hen imod nogle.

Motivation er ikke ofte noget, der bare falder ud af din hjerne. Nogle gange er du nødt til at skabe din egen motivation ved at sætte dig nogle mål at forfølge og derefter forfølge dem.

Selve det at forfølge et mål kan være nok til at udløse og skabe noget omsorg, især når du har resultaterne af din indsats i hånden til at nyde.

Dette er også en stor del af disciplinen. Der er tidspunkter, hvor det er svært at forfølge et mål, fordi motivationen kan svinde, når arbejdet bliver kedeligt, eller man mister slutmålet af syne.

Ved at sætte mindre mål, der fører dig til dine større mål, kan du tvinge dig til at bekymre dig om disse trin i processen, som derefter filtreres ud i andre områder af dit liv.

Du skal bare være opmærksom på, at du ikke kan nå alle de mål, du sætter dig. Nogle gange vil du fejle. Det gør alle.

Men når du fejler, så prøv ikke at kaste hænderne i vejret og udbryde: “Jeg er ligeglad!” For ved du hvad, hvis du virkelig var ligeglad med at fejle, ville du ikke blive ked af det.

Hvis du føler noget, når du fejler – selv om det er en negativ følelse – er det, fordi du ikke er ligeglad. Tag den bekymring og se, hvad du i stedet kan overføre den til noget andet. Sæt dig et nyt, anderledes mål, eller prøv en anden tilgang til dit oprindelige mål.

Det faktum, at du overhovedet læser denne artikel, viser, at du bekymrer dig nok til at ville bekymre dig mere.

Det er dit udgangspunkt; se nu, hvor dit næste skridt fører hen.

Olivia Nielsen
Om Olivia Nielsen

Olivia er en kvalificeret rådgiver og empatisk kliniker, som tror på vigtigheden af at opbygge stærke terapeutiske relationer med sine klienter for at fremme forandring. Hun samarbejder med sine klienter for at hjælpe dem med at nå deres mål og anvender en integrativ tilgang til rådgivning, som trækker på en række forskellige teoretiske tilgange.

Når hun ikke arbejder, nyder Olivia at rejse, tilbringe tid sammen med sin familie og venner og udforske nye steder.