Hur du vet om du är attraktiv: 18 tecken att leta efter

Uppdaterad 1 oktober, 2022

Publicerad

Om du läser det här är chansen stor att du inte tycker att du är attraktiv..

… så låt oss börja med att säga att alla är attraktiva!

Det finns så många olika sätt att vara attraktiv och så många olika saker som olika människor tycker är attraktiva.

Tycker jag om min bästa väns pojkvän? Inte alls.

Skulle hon någonsin dejta min pojkvän? Inte en chans.

Ändå är vi båda mycket attraherade av våra egna partners.

Alla är intresserade av något olika och någon (flera personer!) kommer definitivt att vara intresserad av dig.

Här är några saker du kan titta på som visar att du är attraktiv, men den här listan är varken uttömmande eller absolut. Om du inte kryssar i alla punkter på den här listan betyder det inte att du är oattraktiv!

18 sätt att se om du är attraktiv

1. Du får ofta komplimanger.

Det här är en ganska grundläggande fråga, men om folk ofta säger till dig hur bra du är, hur snygg du ser ut och hur intressant du är, klarar du dig ganska bra i livet!

Människor är angelägna om att låta dig veta hur attraktiv du är eftersom de vill att du ska veta det och vill få dig att må bra. Vissa försöker förmodligen flirta med dig..

2. Du får sällan komplimanger.

Japp – den totala motsatsen! Ibland får attraktiva människor helt enkelt inte många komplimanger.

Om du umgås med någon som du är attraherad av och som ser fantastisk ut varje sekund av dagen, skulle det vara lite konstigt om du sa det var femte sekund.

Ibland får attraktiva människor inte heller många komplimanger eftersom alla antar att de redan vet att de är vackra eller heta – vad är poängen med att berätta något om sig själva som är så uppenbart?!

3. Folk flirtar med dig och bjuder ut dig.

Kanske bjuder folk dig regelbundet på dejter och ber om ditt nummer, eller till och med bara stöter på dig på utekvällar.

Detta är ett ganska tydligt tecken på att de är attraherade av dig och att du därför är attraktiv!

Kom ihåg att alla har olika typer och att alla är attraktiva på sitt eget sätt, så bara för att du inte blir stött på varje gång du går ut ur huset betyder det inte att du är oattraktiv.

4. Du har varit på dejter.

Om du har varit på några dejter (även bara en!) har någon uppenbarligen varit tillräckligt intresserad av dig för att vilja lära känna dig mer.

Även om dejten inte gick otroligt bra var de attraherade av dig av en anledning och valde att spendera tid med dig när de kunde ha gjort något annat.

Om de valde att inte fortsätta träffa dig betyder det inte att du är oattraktiv, så försök att inte ta det som ett avvisande. Det kan bara vara dålig tajming, det kanske inte känns helt rätt eller så kanske de bara inte är intresserade av att fortsätta.

5. Du har dejtat eller varit i ett förhållande.

Om du någonsin har ”träffat” någon, regelbundet gått på dejter med samma person eller varit i ett förhållande är du uppenbarligen attraktiv!

Ingen tillbringar mycket tid med någon om de inte väljer det, och de väljer att umgås med dig av en anledning.

Om du har legat med någon, eller bara varit intim med någon som du dejtar, är det uppenbart att de gillar dig och tycker att du är attraktiv.

6. Du har bra samtal med människor.

Låt oss komma ihåg att attraktivitet inte bara handlar om hur vi ser ut! Visst är det ett bra sätt att börja i början, men det finns så mycket mer att vara attraktiv än att bara se ut som man är.

Om du upptäcker att du har bra samtal, har fantastiska skämt och kanske till och med blir lite fånig och flirtig, är du inte bara trevligt sällskap – du är också attraktiv!

7. Folk tycker om att tillbringa tid med dig och vill umgås med dig.

Om människor dras till dig och vill tillbringa tid med dig regelbundet är du attraktiv.

Det finns något hos dig som drar till sig människor och får dem att vilja vara i din närhet. Det kan vara ditt utseende, ditt sinne för humor eller din energi – vad det än är, om folk vill vara med dig på grund av det är du definitivt attraktiv!

Återigen, alla är attraktiva på sitt eget sätt, så även om du inte kan se det själv, så ser de människor som söker upp dig och vill tillbringa tid med dig det och tror på det.

Försök att tro på detta och inse att människor verkligen vill vara med dig, hur svårt det än kan kännas i början!

8. Människor kollar in dig.

Kanske blir du kollad en hel del på gatan, eller så går folk förbi dig två gånger för att du ska lägga märke till dem när du är på en bar.

Om du känner dig bekväm med det kan detta förstås kännas skönt och är en bra självförtroendeförstärkning som låter dig veta att folk tycker att du är attraktiv.

Det kan vara baserat enbart på hur du ser ut, samt deras egen specifika smak. Tänk på hur kräsen du är när det gäller din drömpartner, och bli inte förolämpad om du inte riktigt motsvarar någons ”perfekta idé” om en person!

9. Folk blir förvånade över att du är blyg.

Har du någonsin hängt med din vän och hört honom eller henne klaga på att han eller hon är tjock, har dålig hud, har för små bröst eller inte tillräckligt muskulösa ben?

Som någon som älskar dem och tycker att de är en av de bästa människorna på jorden kan du bli helt förvånad över att höra dem prata illa om sig själva.

När allt kommer omkring tycker du att de är vackra/förtjusande/trevliga/trevliga/roliga, hur skulle de, eller någon annan, kunna undgå att se det?

Samma sak gäller för dig. Om människor blir förvånade eller chockade när du berättar att du är blyg eller tycker att du är oattraktiv, beror det på att de ser dig som lysande och inte kan föreställa sig hur du inte kan se det själv.

Om folk blir förvånade över att du är singel beror det förmodligen på att de tycker att du är attraktiv och därför antar att alla andra också gör det!

10. Människor förändras runt omkring dig.

Vi har alla varit med om det – du finner någon attraktiv och blir lite fnissig, eller blir blyg och börjar rodna, eller kanske börjar leka med ditt hår och flirta.

Om du märker att människors beteende förändras runt dig är det förmodligen för att de tycker att du är attraktiv.

De kanske verkligen bryr sig om din åsikt och därför blir lite nervösa och vill imponera på dig, eller så kanske de går ut och börjar skämta, vara överdrivna och försöka få din uppmärksamhet.

Oavsett vilket, om människor regelbundet ändrar beteende när du är i närheten är det för att de tycker att du är attraktiv och vill att du ska lägga märke till dem.

11. Personer av samma kön visar avundsjuka mot dig.

Vissa killar och tjejer finner sig gröna ögon av avund på dem som de uppfattar som betydligt mer attraktiva än dem. Men det finns en stereotyp att tjejer visar sin avund och svartsjuka mot andra tjejer mer än vad killar gör mot andra killar.

Om du någonsin har varit med om att en grupp människor av samma kön som dig är elaka eller utesluter dig ur sin grupp kan det ha berott på att du får dem att känna sig osäkra på sitt eget utseende på grund av din uppenbara attraktionskraft.

Kanske är de avundsjuka på all den uppmärksamhet du får eller för att de uppfattar att du får gynnsam behandling på grund av ditt utseende. Ingen av dessa saker behöver vara sanna för att de ska ha dåliga känslor för dig.

12. Människor har ögonkontakt med dig.

Att möta en annan persons blick kan vara ett tecken på attraktion, särskilt om ögonkontakten är intensiv och långvarig. Vi brukar inte stirra på människor på det sättet i normala samtal.

Så om du märker att människor ofta låser dina ögon med deras när du pratar eller är i samma rum som dem, tyder det på att du är attraktiv att titta på.

Du kanske också märker att folk tar ögonkontakt med dig för att de stirrar på dig utan att inse det. Och när du fångar deras blick kan de snabbt titta bort och agera pinsamt eller generat.

13. Människor hjälper dig gärna.

Oavsett om det är medvetet eller inte betraktar människor de som de anser vara attraktiva mer positivt än de som de anser vara oattraktiva. Detta är känt som attraktivitetsbias och kan leda till gynnsam behandling på många olika sätt.

Ett sådant sätt är att attraktiva människor är mer benägna att ta emot hjälp från andra, oavsett om de ber om det eller inte.

Så om du märker att andra är villiga att böja sig för att hjälpa dig på något sätt finns det en chans att de gör det för att de anser att du är attraktiv (även om de inte försöker flirta öppet med dig eller få dig att gilla dem).

14. Du blir tillfrågad om stil- eller skönhetstips.

Det är vanligt att en person vill efterlikna utseendet eller stilen hos någon som de ser som attraktiv. Det är ett sätt för dem att känna sig mer attraktiva i sig själva.

Så om du ofta blir tillfrågad om tips om smink, kläder eller hår är chansen stor att du är snygg.

Om du är kvinna kan du märka att män också frågar dig om råd eller åsikter. De vill veta vilka kläder du tycker att de ser mest attraktiva ut i, hur du tycker att de ska styla sitt hår eller vilka accessoarer som är en turn on eller turn off. De gör detta för att de vill vara attraktiva för kvinnor som du.

15. Människor kommer att öppna sig för dig.

Vare sig det är för att bygga upp en kontakt eller helt enkelt på grund av någon omedveten fördom i våra sinnen, tenderar människor att avslöja mer personlig och känslig information med dem de finner attraktiva.

Om du ofta blir förvånad över de intima saker som människor delar med sig av till dig, kanske du vill överväga möjligheten att det är ditt utseende som får dem att göra det.

16. Människor gör antaganden om dig.

Människor gör snabba bedömningar om andra utifrån första intryck. Ett sådant omdöme handlar om en persons utseende. En person som bär glasögon, till exempel, anses allmänt vara av högre intelligens, även när ingen annan information finns tillgänglig.

När det gäller personer som är mer attraktiva än genomsnittet kan folk anta att du arbetar i en bransch där utseendet är viktigt, t.ex. modellarbete eller personlig fitness.

Om andra ofta reagerar med förvåning när du berättar om ditt yrke kan det bero på att de inte kan föreställa sig att någon som är så söt eller het som du gör det jobbet. Det gäller oavsett om du är advokat, lärare, städare eller politiker!

17. Dina vänner vill ha dig som sin vingman/vingkvinna.

De som är objektivt attraktiva tenderar att få mindre avslag än de som kanske är mindre attraktiva. I situationer som innebär att du måste närma dig människor som du inte känner kan dina vänner be om din hjälp som deras vingman eller vingkvinna.

Det klassiska exemplet är att chatta med folk i en bar. Om du är ute med någon och de uppmuntrar dig att ta den första kontakten med en eller flera andra personer som de vill prata med, finns det en god chans att de gör det för att de ser dig som attraktiv och mer tillgänglig.

Men samma sak kan sägas om alla typer av sociala sammankomster, oavsett om det är en fest, ett nätverksevenemang för företag, eller på en högskola eller ett universitet. Att ha en attraktiv vän (dvs. du) gör att de känner sig mer självsäkra.

18. Folk skrattar åt dina dåliga skämt.

När någon som vi tycker är attraktiv gör ett skämt vill vi naturligtvis skratta åt det, även om det inte är så roligt.

Vetenskapen tyder på att det roliga är föremål för en attraktionshaloeffekt (även känd som stereotypen för fysisk attraktionskraft). Det betyder att en persons utseende påverkar hur andra uppfattar personens andra egenskaper – i det här fallet hur rolig han eller hon är.

Så om du berättar ett fånigt skämt eller bara gör en kommentar som inte var avsedd att vara rolig och folk skrattar åt det, kan det bero på att de tycker att du är snygg.

Ett ord om attraktionskraft.

Så, det här är några saker som kan indikera hur attraktiv vissa andra människor tycker att du är.

Om du inte har upplevt allt på den här listan (eller något annat för den delen) gör det dig inte alls oattraktiv!

En del av oss är så självmedvetna att vi inte ens märker när folk tittar på oss eller ger oss uppmärksamhet. Vi blir så fångade i våra egna tankegångar om att ”jag är inte attraktiv, de stöter definitivt på min vän i stället för mig” att vi nästan blir blinda för människor som verkligen är attraherade av oss.

Vi avfärdar människors uppmärksamhet eftersom vi är så vana vid att anta att den inte är äkta. Även om detta är något normalt är det inte den mest hälsosamma inställningen till oss själva!

Om du kämpar med din kroppsuppfattning eller hur du ser ut är det värt att prata med en professionell person. Ibland behöver vi någon objektiv person som hjälper oss att arbeta igenom våra tankar och hitta orsaken till de ”övertygelser” och berättelser vi berättar för oss själva.

Kanske blev du avvisad av någon för flera år sedan och nu utgår du omedelbart från att ingen någonsin kommer att finna dig attraktiv igen.

Kanske antar du att personen som pratar med dig bara gör det för att komma närmare din vän, och därför driver bort dem från att faktiskt stöta på dig eftersom de känner att du avvisar dem genom att ignorera dem!

Det kanske låter konstigt, men så många av våra inrotade beteenden som kommer från åratal av att vi känt oss oattraktiva kan nästan leda till att vi får oss själva att framstå som oattraktiva, avståndstagande eller ohövliga.

Det är inte alls ditt fel, men det är något att tänka på! Att tala med någon som specialiserat sig på att hjälpa människor med lågt självförtroende och dålig självkänsla kan göra underverk och hjälpa dig att inse hur otrolig och speciell du är.

Och kom ihåg att ditt värde inte bestäms av hur andra människor ser dig, och din relationsstatus bör inte påverka hur du känner dig själv på lång eller lång sikt!

Några av de mest attraktiva personerna i världen har varit singlar någon gång i livet – googla bara på din kändis crush så kommer du snabbt att inse att de har varit singlar, att de har blivit avvisade av personer som de tycker om och att de har blivit dumpade någon gång!

Hur vi ser ut och hur många andra människor som tycker om oss är inte allt, så kom ihåg att värdera dig själv för den du är, inte bara för vem som tycker att du är attraktiv.

Vanliga frågor om attraktion

Hur attraktiv är jag på en skala från 1-10?

Enligt en rad studier anser majoriteten av människor att de är mer attraktiva än vad de är när de betraktas av andra. Även om de som objektivt sett är mycket attraktiva tenderar att bagatellisera sitt utseende.

Så du kanske ser dig själv som en 8:a medan andra kanske ger dig en 6:a.

Fysisk attraktionskraft är också mycket subjektiv och kan variera mellan olika kulturer och tider. Det som en person kanske tycker är attraktivt kan en annan person kanske inte tycka är så eftersträvansvärt.

Vilket gör varje försök att försöka poängsätta din egen skönhet något svårt och meningslöst.

Varför känner jag mig så oattraktiv?

Om du verkligen anser att du är en ful person lider du sannolikt av extremt låg självkänsla. Som vi just har diskuterat överskattar de flesta människor sin attraktionskraft, men det kan hända att du är alldeles för hård mot ditt utseende på grund av en ätstörning, ett annat psykiskt problem, ett romantiskt avslag nyligen eller helt enkelt för att du går igenom en stressig eller traumatisk period i ditt liv.

Om du regelbundet har kritiska tankar och känslor om ditt utseende är det en bra idé att tala med en psykisk hälsovårdare som kan reda ut orsakerna till ditt yttre självförakt och hjälpa dig att få en mer positiv syn på din attraktionskraft.

Hur kan jag bli mer attraktiv?

Innan du gör något för att försöka bli mer attraktiv är det viktigt att du undviker att försöka vara någon du inte är. Det spelar ingen roll hur ditt yttre utseende förändras, om du inte känner dig helt bekväm med det kommer du inte att visa den typ av självförtroende och inre skönhet som lyser igenom i hur du interagerar med andra.

Med det sagt, de områden du kanske vill fokusera på när du förbättrar ditt övergripande utseende är: hår, tänder, skötsel, smink, kläder och kroppsspråk. I princip allt som påverkar det intryck du ger andra människor.

Kroppsspråk och ansiktsuttryck är särskilt viktigt. Har du någonsin sett någon som bara utstrålade självförtroende genom sitt sätt att hålla sig själv, sitt sätt att gå och hur deras ansikte och ögon gav en positiv utstrålning? Om du kan visa samma slags självförtroende kommer andras sätt att se på dig också att förändras drastiskt.

Vilka fysiska attribut är viktigast när det gäller attraktionskraft?

Ingen människa har exakt samma smak när det gäller vem och vad de tycker är attraktivt. Med det sagt är ett vackert leende ofta högst upp på de flesta människors lista över egenskaper de letar efter.

Men vissa människor kanske är mer intresserade av en rumpa, andra av bröst, andra av muskulösa armar eller tonade ben. Vissa kanske gillar kurvor, andra kanske gillar en smal figur. Vissa kanske gillar blondiner, andra kanske gillar rödhåriga.

Återigen påverkas detta av kulturella skillnader och de trender och stilar som var stora när en person växte upp.

Vilka är de saker som gör människor attraktiva och som inte har något att göra med deras utseende?

Ordspråket ”skönhet är bara hudnära” kunde inte vara mer sant. Det finns så många andra egenskaper som en person kan ha som gör dem till otroligt attraktiva individer. Några av dessa är bland annat:

Ett sinne för humor – personer som är naturligt roliga kommer att ses i ett mer positivt ljus av alla, inklusive personer av det motsatta könet. Det beror på att skratt och skämt leder till produktion av feelgood-kemikalier i hjärnan.

Vänlighet – det är naturligt att vilja umgås och tillbringa tid med dem som är vänliga mot en. Det hjälper till att skapa ett personligt band och det lindrar eventuell social press och ångest som en person kan ha.

Självförtroende – att se någon visa äkta självförtroende kan vara en enormt upphetsande faktor. Det genererar inte bara positiva känslor mot dem, utan det kan vara stärkande och öka ditt eget självförtroende också. Det finns dock en skillnad mellan självförtroende och kaxighet.

Optimism – ingen vill tillbringa sin tid med någon som är överdrivet negativ om världen, om andra människor och om sig själv. Men alla vill tillbringa tid med någon som ser positivt på världen. Det förstnämnda är en dränering av ditt humör och din energi, medan det sistnämnda kan få dig att känna dig mer positiv också.

Passion – nej, inte den fysiska eller romantiska sorten (även om det hjälper), utan den sorten där en person bara är väldigt intresserad av en viss sak och pratar om den med stor energi och entusiasm. Det är svårt att inte dras in i vad de säger.

Finns det något annat jag kan göra för att verka mer attraktiv?

Det finns några saker du kan försöka för att framstå som mer attraktiv, och det första är att vara helt och hållet dig själv.

Det kanske inte är det svar du ville höra, men om du kan vara oförställt dig själv kommer du att locka rätt person till dig eftersom de kommer att attraheras av det som är verkligt och äkta snarare än något du låtsas vara.

För det andra kan du arbeta med dina matlagningskunskaper. De flesta människor tycker om att prata om mat och om du kan visa att du kan skapa läckra kulinariska rätter kommer du att ses i ett bättre ljus. Att kunna laga mat från grunden är mycket mer attraktivt än någon som sätter en färdiglagad måltid i mikrovågsugnen varje kväll.

Den här tredje är inte så mycket en rekommendation som det helt enkelt är ett faktum: många människor älskar hundar och den känslan kan utsträckas till ägarna till dessa hundar (förutsatt att du behandlar din hund väl). Att äga vilket husdjur som helst, men särskilt ett som du måste ta med dig på promenad varje dag, visar din ansvarsfulla sida. Men vad du än gör, köp inte en hund bara på grund av hur den kan få dig att se ut.

Hur kan jag få någon att bli mer attraherad av mig?

Om det finns en viss person som du tycker om och du vill att den ska tycka om dig tillbaka finns det egentligen bara en sak du kan göra: tillbringa mer tid med den personen.

Ju mer tid vi tillbringar med någon, desto mer anförtror vi oss för dem. Och även om vi inte känner en omedelbar attraktion kan den känslan växa i takt med att vi lär känna dem och delar erfarenheter tillsammans.

Det viktiga är att en del av denna tid tillbringas bara av er två. Eller åtminstone måste du ha enskilda samtal med dem även om det finns andra personer i rummet (på en fest eller på en restaurang, till exempel).

Detta garanterar inte att deras känslor kommer att förändras och att de en dag kommer att vakna upp och inse att du är den rätta för dem, men det är nödvändigt om det finns någon chans att det ska ske. De kommer inte att tänka eller känna annorlunda om dig om ni aldrig interagerar på tu man hand.

Du måste be dem att spendera tid med dig. Du behöver inte säga att det är en dejt – du kan bara positionera det som vänner som spenderar tid tillsammans. Om det finns en särskild sak som ni har gemensamt, försök att göra den saken tillsammans med dem. Detta kommer att skapa och förstärka ett band och hjälpa dem att se dig som någon de är kompatibla med, även om de ännu inte är attraherade av dig fysiskt.

Ju mer tid ni tillbringar med att ha roligt tillsammans och njuta av varandras sällskap, desto större är chansen att de börjar se dig med nya ögon.

Karin Gustafsson
Om Karin Gustafsson

Karin är en erfaren kurator och psykoterapeut med över 15 års erfarenhet av arbete i både Sverige och Nederländerna. Hon har en examen i psykologi och en master i psykodynamisk rådgivning och psykoterapi från Stockholms universitet. Karin är även ackrediterad medlem i Psykoterapicentrum.

Karin använder ett integrativt förhållningssätt till rådgivning som bygger på en rad olika teoretiska ansatser, och hon gillar också att föra in mindfulness- och avslappningstekniker i sin praktik.