7 steg att ta innan du ber universum om något

Uppdaterad 1 oktober, 2022

Publicerad

Vi ber alla universum om saker och ting; det är inte alltid en medveten process, men genom våra förhoppningar och drömmar lägger var och en av oss fram förfrågningar i en eller annan form.

Vad den kraften är och hur den fungerar kan diskuteras – Gud, universum, källan, kosmisk energi – det spelar egentligen ingen roll. Att be om något kan gå.

Ärligt talat är jag inte ens säker på vad jag tror ännu. En del av mig tror att när vi ber om saker är det vårt omedvetna som ger svaren, men jag känner också att vårt omedvetna mycket väl kan vara kopplat till något större.

Under hela den här artikeln kommer jag att hänvisa till ”universum” som denna större kraft – du kan ersätta det med vilket ord du vill.

Oavsett vad du tror på är processen att be och ta emot densamma. Det räcker inte med att bara be, du måste hålla följande steg i minnet för att kunna skörda alla fördelar.

Steg 1 – Var säker, var exakt

En av de vanligaste fällorna som människor faller i när de ber universum om något är att de inte är 100 % säkra på vad de vill ha och varför.

De säger saker som ”jag vill bli rik” eller ”jag vill hitta kärleken”, men tills du konkretiserar dessa idéer kommer de inte att fungera som effektiva förfrågningar.

Vad betyder rik för dig? Är det en summa pengar på ditt bankkonto, en viss lön, möjligheten att åka på X semestrar per år, tillräckligt för att bekvämt uppfostra två barn utan att behöva oroa dig?

Vad betyder kärlek för dig? Är det romantisk kärlek du vill ha, en annan typ av själsfrände, kärlek mellan dig och din familj, någon du kan slå dig ner med, någon du litar på, någon du tycker är attraktiv eller något annat?

Problemet med att ställa generiska frågor till universum är att du inte kommer att veta hur svaret ser ut. Innan du med viss säkerhet kan säga vad du faktiskt vill ha, hur kan du då veta om du får det eller inte?

Låt dina känslor vägleda dig när du bestämmer dig för vad exakt det är du vill ha. Om du inte får en kraftfull önskan att bryta ut inom dig när du visualiserar din önskan, så är det inte rätt önskan att göra.

Jag kan be om att vinna på lotto, men jag förstår inte riktigt säkert hur det skulle göra mitt liv bättre – eller så kan jag be om att slippa stressen med pengar (hur det än manifesteras) eftersom jag vet att det är det enda jag verkligen önskar.

Steg 2 – Fråga och låt det gå

När du har bett om något måste du slappna av och glömma det. Kom ihåg att du söker ett svar från något annat än ditt tänkande sinne – så det är ingen idé att uppehålla sig vid det.

Lämna helt enkelt in din begäran till universum och gå sedan vidare med din dag. Tänk på det som att skriva ett brev – tills du har skrivit färdigt kan du inte lägga det i ett kuvert, sätta ett frimärke på det och lägga det i brevlådan. Och förrän du lägger det i posten kan det inte nå sin avsedda mottagare. Och förrän det når mottagaren kan denne inte skicka ett svar.

Steg 3 – Ha tålamod

Förändring sker sällan på ett ögonblick; det är vanligtvis en gradvis process som måste följa sin egen väg.

Att vara otålig mot universum – kanske till och med bli arg – tjänar inget annat syfte än att göra dig olycklig.

Beroende på vilken begäran du har gjort kan det slutmål du har i åtanke ta dagar eller år att nå.

Steg 4 – Håll utkik efter tecken

När universum svarar kommer det inte alltid att vara uppenbart. Du måste hålla ögonen öppna för små tecken här och där som guidar dig dit du vill komma.

Tänk dig en labyrint med dina förhoppningar och drömmar i mitten – universum kan hjälpa dig att nå dem genom att tala om för dig när du behöver svänga till vänster och när du behöver svänga till höger. Om du inte ser skyltarna kan du hamna i en återvändsgränd och bli tvungen att vända tillbaka till dig själv.

Dessa tecken kan komma i många olika former, men det kommer att vara sådana som du kan upptäcka om du tittar tillräckligt noga.

Så om du önskar ett nytt jobb och har bett universum att hjälpa dig att hitta ett, var akut medveten om alla potentiella möjligheter som uppstår. Kanske får du på en fest prata med någon som arbetar för ett företag som du gärna skulle vilja jobba på – fråga dem om det finns några lediga jobb eller om de kan presentera dig för deras chef.

Du bör också vara uppmärksam på tankar eller minnen som dyker upp slumpmässigt när du minst anar det – dessa kan ofta vara viktiga tecken på att du behöver titta närmare på dem.

När du tittar på tecken måste du släppa alla tankar som kan hindra dig från att agera. Även med en karta i handen kommer du trots allt ingenstans förrän du är villig att ta det första steget.

Steg 5 – Lita på att universum vet bäst

Ett avgörande steg som ofta förbises av människor är att lita på att universum gör rätt för dig, även om det inte verkar så på ytan.

Det största problemet med att be universum om saker är att du inte kan veta säkert exakt vad som är bäst för dig.

Till och med något så enkelt som att vilja vara fri från pengabekymmer är inte nödvändigtvis det som ger dig mest glädje, tillfredsställelse och nöjdhet. Om du måste kämpa för att få ihop pengarna under hela ditt liv kan det vara universums sätt att ge dig en djup och tillfredsställande uppskattning av alla de små sakerna i livet.

Om du plötsligt skulle kunna köpa allt du behöver på ett bekvämt sätt kanske du upptäcker att du inte längre är lika tacksam för saker som glass vid stranden eller de utflyktsdagar som du unnar dig själv en eller två gånger om året.

Även om du kan och bör be universum om saker och ting, ska du veta att de tecken du följer faktiskt kan leda dig någon helt annanstans, men att det kan vara där du ville hamna från början (du visste det bara inte).

Steg 6 – Skicka påminnelser då och då

Jag lade in det här steget främst för förfrågningar till universum som ber om hjälp med att lösa problem, men jag antar att det har sin plats i alla omständigheter.

Jag gör det på grund av att jag personligen lutar åt en tro på att universum delvis finns i våra omedvetna sinnen.

Du kan be om hjälp och ditt omedvetna kommer att försöka ge dig svaren, men det kanske inte har dem direkt. Det är viktigt att ha tålamod, som jag talade om tidigare, men jag tror att det också kan hjälpa att bekräfta begäran då och då.

Detta gäller särskilt om du, som jag, tror att det omedvetna sinnet spelar en roll när det gäller att ge dig svaren. Genom att påminna dig själv om din begäran skickar du en signal till ditt omedvetna att fortsätta söka.

Att upprepa din begäran kan också ha som bieffekt att du blir påmind om att vara vaksam när du letar efter de tecken och signaler som leder dig till det du söker.

Steg 7 – Var tacksam

När du får de saker du bad om, var tacksam för dem och visa din tacksamhet i dina handlingar.

Och glöm inte att tacka för allt annat du har, oavsett om du bad om det eller inte.

Så här är stegen återigen i en enda, lätt att följa lista:

  1. Var säker, var exakt
  2. Fråga och låt det vara
  3. Ha tålamod
  4. Se efter tecken
  5. Lita på att universum vet bäst
  6. Skicka påminnelser då och då
  7. Var tacksam
Karin Gustafsson
Om Karin Gustafsson

Karin är en erfaren kurator och psykoterapeut med över 15 års erfarenhet av arbete i både Sverige och Nederländerna. Hon har en examen i psykologi och en master i psykodynamisk rådgivning och psykoterapi från Stockholms universitet. Karin är även ackrediterad medlem i Psykoterapicentrum.

Karin använder ett integrativt förhållningssätt till rådgivning som bygger på en rad olika teoretiska ansatser, och hon gillar också att föra in mindfulness- och avslappningstekniker i sin praktik.