Hoe een goede vriendin te zijn: 10 tips om hem gelukkig te maken

Laatst bijgewerkt op 2 oktober, 2022

Gepost op

Voordat we ingaan op hoe je een geweldige vriendin kunt zijn, willen we duidelijk maken dat je jezelf niet te veel druk moet opleggen!

Degene met wie je bent houdt van je zoals je bent…

vergeet dat niet.

Dit zijn enkele tips gericht op het zijn van een liefdevolle en zorgzame partner die toevallig ook gelden voor vrouwen.

Perfect bestaat niet, maar dit zijn onze top 10 suggesties om een goede vriendin te zijn.

1. Wees jezelf

Je vriendje heeft uit de miljarden mensen op deze planeet gekozen om bij jou te zijn, dus je doet duidelijk iets goed!

Als je nog in de beginfase van je relatie zit en je afvraagt hoe je een goede vriendin kunt zijn, bedenk dan dat jezelf zijn heel belangrijk is.

Je kunt proberen wat je wilt om een andere, ‘betere’ versie van jezelf te zijn, maar op een gegeven moment zul je moe worden van het doen alsof.

Zorg ervoor dat je in de eerste dagen jezelf bent, zodat hij weet wie je werkelijk bent – hij zal er van houden en jij hoeft geen energie te verspillen aan het opvoeren van een act!

2. Laat hem zien dat je om hem geeft

Er schijnt een grote misvatting te bestaan dat jongens niet van genegenheid of romantische gebaren houden.

Ik kan persoonlijk bevestigen dat dat een totale leugen is!

Ik heb nog nooit iemand gelukkiger gezien dan toen ik ervoor koos mijn vriend te verrassen met bloemen.

Hij had nog nooit iemand gehad die ze voor hem kocht en het betekende veel voor hem dat ik iets aardigs voor hem wilde doen.

Ridderlijkheid gaat beide kanten op, dus laat je vriendje zien dat je om hem geeft door cheques te delen, een etentje voor hem te kopen en hem te verrassen met leuke romantische gebaren – ga tegen de genderstereotypen in!

Als jij en je partner het prettig vinden om aanhankelijke dingen te doen, wees dan niet bang om degene te zijn die het initiatief neemt.

Te veel vrouwen denken dat de man degene moet zijn die hen kust of naar hun hand reikt..

maar als jullie allebei op dezelfde lijn zitten als het gaat om intimiteit, wees dan niet bang om hem te pakken voor een kus of je arm om hem heen te slaan!

Hij zal in het begin misschien een beetje verbaasd zijn, maar ik ben er vrij zeker van dat hij het heerlijk zal vinden.

Iedereen heeft graag het gevoel dat de persoon met wie hij is zich tot hem aangetrokken voelt en dicht bij hem wil zijn – ook mannen.

3. Geef hem de ruimte

Laten zien dat je om hem geeft en moeite doet is echt belangrijk..

…maar je vriend af en toe wat ruimte geven ook!

Gebrandmerkt worden als ‘behoeftig‘ is iets dat wij vrouwen gaan ervaren, of we ons nu zo gedragen of niet.

Probeer vooral in het begin van een relatie goed op te letten hoeveel je van je partner verwacht.

Een deel van het gelukkig maken van je vriend houdt in dat je hem de ruimte geeft als hij die nodig heeft.

In plaats van boos te worden als hij er een tijdje over doet om je te antwoorden (hij kan het gewoon druk hebben!) of te willen dat hij elk wakker moment met je doorbrengt, leer erop te vertrouwen dat zijn gevoelens oprecht zijn en dat hij je daar niet voortdurend aan hoeft te herinneren.

Iedereen heeft wat tijd voor zichzelf nodig, ongeacht hoeveel ze van de persoon met wie ze samen zijn houden.

Plan wat tijd apart en zoek manieren om die tijd zelf in te vullen – houd jezelf bezig met iets leuks, zodat je niet alleen maar thuis zit om hem te missen en je zorgen te maken dat hij het beter heeft zonder jou!

Geloof me, de tijd apart zal geweldig zijn voor jullie allebei, en het zal zo fijn zijn om elkaar weer te zien na wat tijd alleen.

4. Toon interesse

We zeggen niet dat je ineens een voetbalteam moet zoeken om te steunen (of andere gendersuggesties die tijdschriften je vertellen te volgen), noch dat je je moet voordoen als iemand die je niet bent..

…maar interesse tonen in de hobby’s van je vriendje is belangrijk.

Net zoals je zou willen dat hij betrokken is bij jouw leven (daarover later meer!), zal het veel voor hem betekenen dat je moeite voor hem doet.

Misschien wil je niet speciaal de film gaan kijken die hij wil zien, maar het feit dat je tijd met hem wilt doorbrengen door iets te doen waar hij blij van wordt, is wat hier telt!

Je laat je vriendje ook zien dat je jullie relatie serieus neemt – door je tijd en moeite in hem en zijn leven te investeren, laat je hem weten dat hij belangrijk voor je is.

5. Maak tijd voor hem

Nu je moeite hebt gedaan om in zijn leven te passen, moet je hem de kans geven hetzelfde te doen.

Betrek hem bij je hobby’s en moedig hem aan tijd door te brengen met je vrienden.

Dit is echt een leuke manier om hem te laten weten hoeveel hij voor je betekent – niemand wil zich de persoon voelen waarvoor zijn partner zich te veel schaamt om aan zijn vrienden voor te stellen.

Nodig hem uit als je de volgende keer met je vrienden iets gaat drinken en zorg ervoor dat hij erbij is!

Houd de gesprekken om te beginnen algemeen, zodat hij zich betrokken kan voelen.

Het is vreselijk om tijd door te brengen met mensen in een groep waar je niet echt deel van uitmaakt en niet mee te kunnen praten over iemand van hun werkplek/school.

Maak tijd en ruimte in je leven voor je vriendje en hij zal zich gewaardeerd voelen en erop vertrouwen dat je blij en comfortabel bent hem in je leven te hebben.

6. Luister en communiceer

Het zijn niet alleen meisjes naar wie geluisterd moet worden, in tegenstelling tot de culturele mythes.

Mannen hebben veel gevoelens waarover ze moeten praten, dus wees een goede vriendin door er gewoon voor hem te zijn.

Zoek manieren om te communiceren als hij moeite heeft om zich tegenover jou open te stellen over dingen.

Raak niet gefrustreerd als het even duurt voordat hij zich op zijn gemak voelt om veel emotionele dingen met je te delen.

Communicatie gaat beide kanten op, dus zorg ervoor dat je open en eerlijk bent tegen je vriendje als dat is wat je terug wilt.

Forceer het niet, maar doe je best om er te zijn als hij je nodig heeft.

Hoe comfortabeler hij zich voelt om zich voor je open te stellen, hoe sterker jullie relatie zal zijn en hoe meer jullie elkaar echt kunnen leren kennen.

7. Onthoud dat vertrouwen beide kanten op gaat

Net als communicatie moet vertrouwen iets zijn dat je zowel geeft als ontvangt.

Als er geen vertrouwen is in een relatie, is er niets werkelijks om hem op lange termijn gaande te houden.

Doe je best om hem te vertrouwen.

Als je in vorige relaties moeite hebt gehad of bent bedrogen, mag je je soms onzeker voelen.

Praat hierover met je vriendje en maak duidelijk dat je weet dat hij niet je ex is, maar dat je nu een beetje geneigd bent om je angstig te voelen over dat soort dingen.

Hij zal begripvol zijn en jullie kunnen werken aan manieren om je veiliger te voelen.

Herinner jezelf eraan dat hij niet voor niets bij je is – een deel van een goede vriendin zijn is beseffen dat je dat al bent!

Zorg er ook voor dat je vriendje weet dat hij je kan vertrouwen.

Veel vrouwen proberen hun partner te ’testen’ – hem jaloers te maken om te zien of hij meer moeite gaat doen of voor hem gaat vechten.

Dit loopt altijd slecht af!

Niemand wil in een afschuwelijke situatie geduwd worden, dus wees verstandig en volwassen en creëer de relatie die je wilt door grenzen te respecteren.

8. Hou van jezelf

Zelfvertrouwen is niet alleen ongelooflijk aantrekkelijk, het is ook heel belangrijk als het gaat om het hebben van een relatie.

Dit sluit aan bij alles waar we het al over gehad hebben, maar het is een aspect dat groot genoeg is om een goede vriendin te zijn en een eigen uitleg te verdienen!

Door van jezelf te houden, sta je jezelf toe meer open te staan voor liefde van andere mensen.

Vertel jezelf dat je geweldig bent en dat je liefde en genegenheid verdient.

Te veel van ons vinden het moeilijk om te geloven dat de persoon met wie we zijn echt van ons houdt.

Dat komt niet door hun daden…

Het is omdat we niet van onszelf houden, dus kunnen we niet begrijpen waarom iemand anders van ons zou willen of kunnen houden!

Richt je zowel op jezelf als op je vriendje door voor jezelf te zorgen, tijd alleen door te brengen en dingen te doen die je gelukkig maken.

Neem alle manieren waarop je je vriendje laat zien dat je van hem houdt (leuke cadeautjes, lekkere maaltijden koken, genieten van een glas wijn met een film) en richt ze op jezelf.

Dit zal je helpen je comfortabeler en zelfverzekerder te voelen in jezelf en, bijgevolg, in je relatie.

Hoe zekerder en geliefder je jezelf laat voelen, hoe sterker je relatie zal zijn en hoe gelukkiger je vriendje zal zijn.

Welke man wil immers geen zelfverzekerde, zelfliefdevolle vrouw als vriendin?

9. Omarm de vrije tijd

Relaties kunnen voelen als kansen om veel nieuwe en spannende dingen te doen, en dat zijn ze ook.

Bedenk wel dat het zo gemakkelijk is om je te laten meeslepen door hoe geweldig iemand is als je steeds nieuwe activiteiten met hem ontdekt!

Wie zou het niet leuk vinden om tijd met iemand door te brengen als je de hele tijd gaat bergbeklimmen of wandelen of op reis gaat?

Het is geweldig als je relatie dat soort dingen met zich meebrengt, maar het is zo belangrijk dat die gevoelens doorgaan als je samen een nachtje blijft slapen, of een luie zondag doorbrengt in een koffietentje.

Een goede partner zijn is niet alleen de hele tijd spannend zijn in gekke omstandigheden; het is ook moeite doen in de downtime.

Je kunt van iedereen houden als ze je een weekend naar Parijs brengen, maar echte liefde en sterke relaties worden opgebouwd in de rustigere momenten van normaliteit..

in de dagelijkse taken die gewoon beter zijn als je bij elkaar bent.

Doe de moeite wanneer je normale, ‘saaie’ dingen doet en je vriendje zal beseffen hoeveel hij ervan houdt om bij jou te zijn, en niet alleen hoeveel hij ervan houdt om bij iemand(wie dan ook!) te zijn voor de leuke momenten.

10. Kies je gevechten

Dit geldt voor elke relatie die je ooit zult hebben (romantisch, vriendschappelijk of met familie) en is zo belangrijk als het gaat om het zijn van een goede vriendin en persoon in het algemeen.

Wij geloven absoluut in opkomen voor wat je denkt dat goed is en in niet zomaar je normen laten zakken..

maar we weten ook dat voor alle goede dingen een compromis nodig is.

Als er een hardnekkig probleem is in je relatie dat je van streek maakt, pak het dan aan. De persoon met wie je bent moet niet iemand zijn die je voortdurend naar beneden haalt.

Leer ook kleine dingen los te laten.

Hoe vaak hebje een (al dan niet kleine)ruzie gehad over iets dat er eigenlijk niet toe doet?

Een deel van een volwassen, gezonde relatie, en van een goede vriendin zijn, is manieren vinden om om te gaan met dingen die opkomen.

Neem een stap terug, vraag je af of je rationeel bezig bent en of de kwestie eigenlijk wel de moeite waard is om over te discussiëren.

Zo niet, laat het dan los en ga verder!

Het klinkt misschien uitdagend, maar het zal zoveel prettiger zijn voor jullie allebei.

Dit geldt natuurlijk voor beide kanten, dus als je vriendje zeurt over onbelangrijke dingen, wees dan niet bang om voor te stellen dat jullie allebei compromissen sluiten of gewoon diep ademhalen en doorgaan met belangrijkere zaken.


Zoals we al zeiden, geen enkele relatie moet ervoor zorgen dat je je persoonlijkheid of uiterlijk verandert, maar de goede stellen je altijd open voor mogelijkheden tot persoonlijke groei.

Probeer gewoon zo gelukkig en comfortabel mogelijk in jezelf te zijn om zowel hem als jezelf de liefde en aandacht te tonen die je verdient.

Sandra van den Berg
Over Sandra van den Berg

Sandra is erkend klinisch psycholoog en werkt sinds haar afstuderen aan de Universiteit Maastricht in 2010 in de geestelijke gezondheidszorg. Ze heeft ervaring in het werken met cliënten van alle leeftijden, en heeft een bijzondere belangstelling voor het werken met jongvolwassenen die worstelen om hun weg in het leven te vinden.

Sandra is een warme en meelevende clinicus die gelooft in het belang van het opbouwen van een sterke therapeutische relatie met haar cliënten. Ze gebruikt een integratieve benadering van counseling, waarbij ze gebruik maakt van verschillende theoretische benaderingen om haar werk af te stemmen op de individuele behoeften van elke cliënt.