12 anledningar till att män kommer tillbaka veckor eller månader senare

Uppdaterad 2 oktober, 2022

Publicerad

Har din ex precis skickat ett meddelande till dig?

Det kan vara så förvirrande när killar kommer tillbaka helt plötsligt, flera månader efter att det har tagit slut.

Låt oss försöka avkoda hans beteende och ta reda på vad som pågår. Här är 12 möjliga anledningar till varför han har kommit tillbaka efter flera månaders separation…

1. Han saknar dig.

Vi blir alla nostalgiska från tid till annan. Kanske såg han något som påminde honom om dig, eller så har han bara reflekterat över saker och ting den senaste tiden.

Hur som helst saknar han genuint dig och det ni hade tillsammans. Han kanske saknar att vara i ett förhållande, eller han kanske saknar den han var när han var med dig.

Han vill ha dig tillbaka för att han saknar hur det var förut.

Om du tror att det skulle kunna fungera att försöka igen, gör det då! Lyssna på din magkänsla, se till att ni båda har haft tillräckligt med tid för att försäkra er om att ni verkligen, verkligen vill bli tillsammans igen, och kontrollera att ni har arbetat med det som höll er tillbaka förra gången.

På samma sätt är det tillåtet att sakna någon men inte vilja ha tillbaka relationen – och det är okej att berätta det för honom.

Du kanske bestämmer dig för att du inte vill prata med honom eftersom det är för svårt, och du vill bara fokusera på att komma över honom och gå vidare, oavsett hur mycket ni saknar varandra.

Alla vi älskar är inte rätt för oss, och du måste sätta dig själv först.

2. Han känner sig skyldig för hur han behandlade dig.

Om ditt ex har kommit tillbaka flera månader senare kanske han inte försöker få dig tillbaka, utan istället ber om ursäkt och tar ansvar för sitt beteende.

Att ha haft lite tid för sig själv kan ha gett honom det utrymme han behövde för att reflektera över sina handlingar och verkligen tänka på vilken roll han spelade i förhållandet och uppbrottet.

Han kanske känner sig hemsk för hur han behandlade dig, eller hur och varför det tog slut, och han vill gottgöra sig genom att be om ursäkt

Det är upp till dig att bestämma hur detta ska gå till – om han vill prata ut om saker och ting men du inte känner dig bekväm med det ännu, be honom respektera dina önskemål och ge dig mer tid.

Kanske kan han skicka dig en ursäkt via e-post så att du kan läsa den på din egen tid.

Eller så föredrar du att avsluta samtalet helt och hållet eftersom du inte bryr dig om hur dåligt han mår, eller för att du inte vill återuppleva det som hände. Det är ditt val!

3. Hans planer på att spela på fältet fungerade inte.

Ditt ex kan ha avslutat förhållandet för att han ville vara singel ett tag.

Detta händer ofta, och det kan ha flera orsaker: han har aldrig riktigt varit singel, hans liv förändrades (nytt jobb, nya vänner osv.) och han ville utforska sina alternativ mer, eller så var han inte säker på att han var redo att binda sig.

Naturligtvis kan det vara många andra orsaker, och det är troligt att du aldrig kommer att få veta!

Om han ville spela på fältet ville han förmodligen träffa många tjejer och ”göra det mesta” av att vara singel. Japp, det är smärtsamt att tänka på, men det är troligen verkligheten.

Anledningen till att han kommer krypande tillbaka är att han har insett att det inte var så kul att vara singel och ligga runt som han trodde.

Det kan vara roligt, visst, men det är också väldigt annorlunda jämfört med att vara i ett engagerat förhållande med någon man faktiskt bryr sig om.

Han kanske har insett att det inte är så kul att vara singel som han trodde att det skulle vara, och han kanske nu vill ha ett förhållande igen – med dig.

Tänk på om du vill ta tillbaka honom eller inte, om det ens är ett alternativ. Är det okej för dig att veta att han har legat med andra och tror du att ni faktiskt kan få det att fungera den här gången?

Han måste visa dig respekt och klargöra att du är hans prioritet, inte ett reservalternativ för att han tröttnade på att ligga runt!

4. Han vill ha det han inte kan få.

Du gjorde ett klassiskt krafttag efter ett uppbrott – du kom över honom, du fokuserade på dig själv och du har genomgått en känslomässig och fysisk uppryckning.

Kanske är du i ditt livs bästa form, eller så har du äntligen haft modet att söka det där jobbet.

Vad det än är så har han märkt det. Han kan se att du njuter av att vara självständig, att du är lycklig och frisk och trivs – utan honom…

För det första kan hans ego vara lite skadat av detta. Han undrar hur du har lyckats överleva utan honom (intensivt, vi vet, men det är verkligen vad vissa killar tänker), och kanske ifrågasätter han om han höll dig tillbaka på något sätt.

Det känns förmodligen inte bra, så han kanske vill bevisa att det inte hade något med honom att göra genom att bli ihop med dig igen. Om du kan fortsätta att krossa dina mål medan du är med honom igen kan han inte ha varit problemet tidigare, eller hur?

För det andra finns det inget mer attraktivt än ett ex som har gått vidare och inte vill ha dig längre. Det är ohälsosamt, visst, men det är sant.

Nu när han inte kan få dig och du gör det så bra vill han ha dig tillbaka. Han är fascinerad av den här nya, självständiga, självsäkra versionen av dig och han vill vara med dig.

Att veta att han inte kan få dig (antingen för att du dumpade honom eller för att du helt enkelt har gått vidare) kommer att driva honom till vansinne, och det kommer att underblåsa hans längtan efter dig ännu mer.

Om du är på den här nivån av att gå vidare kanske du inte vill ha något med honom att göra! Du har fokuserat på att ta dig så här långt, så vill du riskera att bli ihop igen och förlora alla framsteg du gjort medan du arbetat med att bygga upp dig själv igen?

Det är bara du som kan svara på den frågan..

5. Hans andra alternativ fungerade inte.

Låt oss säga att ert förhållande tog slut eftersom du fick reda på att han var otrogen mot dig. Ni gick skilda vägar, han stack iväg med älskarinnan – och nu har han dykt upp igen månader senare.

Man behöver inte vara ett geni för att förstå att det inte fungerade med den andra kvinnan…

Om han slumpmässigt dyker upp i ditt liv igen och är full av komplimanger är det mycket troligt att saker och ting gick åt skogen med tjejen han var otrogen mot dig med.

Han vill ha dig tillbaka för att hans andra alternativ inte fungerade som han hade hoppats.

Återigen måste du ta reda på om du är nöjd med att vara ett alternativ istället för en prioritet. Han har redan valt någon annan framför dig, så är du bekväm med att bli ihop igen när du vet att han övergav dig för någon annan tjej?

Vill han verkligen ha dig tillbaka, eller vill han bara ha ett skyddsnät för att hans ego skadades av någon annan?

6. Han har haft ett dåligt förhållande och inser vad han har förlorat.

Den här är likadan som ovan, men något annorlunda, så den är värd att överväga. Han kanske inte har lämnat dig för någon annan, specifikt, men han hamnade i ett annat förhållande ganska snart efter att ni gjorde slut.

Han kan ha insett hur bra han hade det med dig, helt enkelt för att det andra förhållandet var så hemskt. Nu när han har något annat att använda som jämförelse kan han inse hur lycklig han var med dig!

Han kan ha kommit fram till den här slutsatsen utan att dejta någon annan också. Han kanske bara har insett hur mycket han njöt av att vara med dig och hur bra förhållandet faktiskt var.

En viss tid åtskild från varandra kan ofta ge välbehövligt perspektiv och klarhet. Han kanske tar kontakt nu för att låta dig veta hur mycket han värdesätter dig och hur ledsen han är över att han inte insåg det tidigare.

Det kan fungera för dig, och du kanske verkligen uppskattar att få höra dessa saker. Han måste dock konsekvent visa dig att han uppskattar dig och leva efter dessa värderingar om det här förhållandet ska fungera. Han kan inte gå tillbaka till det enkla livet och ta dig för given igen!

7. Hans vänner eller familj har sagt åt honom att göra det.

Vi har alla varit med om det. Ett förhållande tar slut, oavsett anledning, och efter några månader säger dina nära och kära till dig att du borde försöka igen.

Kanske är de trötta på att du ser olycklig ut eller så tycker de verkligen att du borde ge det en ny chans. Hur som helst kan detta vara vad som har hänt om ditt ex har kommit tillbaka flera månader senare.

Han kanske har fått höra av några vänner att du var det bästa som någonsin hänt honom. Kanske har hans familj sagt att han faktiskt borde försöka slå sig till ro med dig eftersom du verkligen var bra för honom och han var så mycket lyckligare med dig än han är utan dig.

Detta är definitivt något att tänka på om ditt ex slumpmässigt dyker upp efter månader utan kontakt!

8. Han känner sig ensam eller vill ha en egoboost.

Vi är alla ensamma ibland, och många av oss försöker bota denna ensamhet genom att ta kontakt med våra ex.

Det är en fredagskväll, vi har varit ute och tagit några drinkar och nu är vi ensamma hemma. Vi bläddrar berusade igenom gamla bilder på oss och vårt ex där vi såg lyckliga ut, eller så är våra vänner lyckligt förälskade och vi är avundsjuka på deras kärleksrelation.

Hur som helst känner vi oss ensamma – så varför inte skicka ett meddelande till vårt ex och bara känna av stämningen?

Han kanske känner sig nere – kanske är han fortfarande singel och det får honom att känna sig oattraktiv. Han kanske hoppas att du ska ge honom komplimanger och få honom att må bättre, precis som du förmodligen gjorde när ni var tillsammans.

Han kanske också vill att du ska vilja ha honom – om han skickar meddelanden till dig och du är glad att höra från honom och desperat efter att bli ihop igen, kommer han att känna sig eftertraktad, önskad och attraktiv.

Om så är fallet kanske han inte är intresserad av något seriöst eller långsiktigt, så var varnad!

Han kanske bara är ensam och tycker lite synd om sig själv, och han hoppas att du ska ge honom den tillgivenhet och uppmärksamhet som han vill ha.

9. Han har spenderat tid på att arbeta med sig själv.

Det här är en av de få gånger vi tror att ett ex som slumpmässigt dyker upp månader senare kan vara bra!

Om han genuint har tagit de få månaderna åtskilda för att arbeta med sig själv har vi stor respekt för en kille som gör det.

Han kan ha tagit tiden för sig själv för att fokusera på sig själv, reflektera över sitt beteende i relationen och verkligen borra ner sig i att göra några hälsosammare livsstilsval.

Om en del av anledningen till att ni gjorde slut var på grund av hans handlingar eller livsstil kanske han tar kontakt nu för att låta dig veta att han vill försöka igen och har lagt ner det arbete som krävs.

Till exempel kanske ni gjorde slut eftersom han började ta droger och stanna ute sent hela tiden. Om han har slutat med detta beteende vill han att du ska veta det eftersom det kan betyda att du tar honom tillbaka.

Kanske har han fått ett nytt jobb, har slutat med några ohälsosamma vanor eller är redo att verkligen binda sig till dig. Han vill att du ska veta att han har tagit dessa steg för att bli en bättre partner för dig, för han vill att du ska ge honom en ny chans.

Utvärdera hur kompatibla ni båda nu är, samt hur mycket du tror att han kan engagera sig i den nya livsstilen.

Om han slutade röka för tre dagar sedan ska du inte lita på honom för snabbt! Han kanske inte är villig att verkligen göra de långsiktiga uppoffringar som krävs för att få saker och ting att fungera.

10. Han vill bara ha ett förhållande.

Ibland måste vi acceptera att våra ex dyker upp bara för att de vill ha sex.

Vi behöver inte gå in på en stor mängd detaljer här, eftersom vi alla har upplevt detta någon gång!

Om han skickar meddelanden till dig för första gången på flera månader och det är klockan två på natten, eller om han är berusad, eller om meddelandena är suggestiva eller flirtiga, finns det en ganska stor chans att han bara vill ligga med dig igen.

Om det är okej för dig att ligga med honom, gör det. Om du är osäker blir det förmodligen ett nej.

Nöj dig inte med sex med ett ex när du kan välja en dejt med en kille som faktiskt är intresserad av dig!

11. Han är förvirrad över uppbrottet.

Om ert uppbrott var ganska plötsligt eller ganska rörigt finns det en chans att ni båda har behövt lite tid för att verkligen bearbeta det.

Det är mycket möjligt att han under denna tid har insett att han aldrig riktigt fick ett avslut på varför relationen tog slut.

Han kanske kommer tillbaka månader senare för att han behöver lite klarhet. Han kanske bara vill prata med dig om vad som hände och varför, så att han faktiskt kan lägga allting bakom sig och gå vidare.

Detta är ett mycket moget tillvägagångssätt och ett hälsosamt sätt att bearbeta, förutsatt att du känner dig bekväm med denna typ av samtal.

12. Han är inte säker på vad han vill.

Ditt ex kan ha tagit kontakt med dig efter månader av uppbrott för att han inte är säker på hur han känner.

Han vill inte nödvändigtvis bli ihop igen, men han gillar inte heller att ni inte är tillsammans.

Om han känner sig förvirrad över vad som hände mellan er två och inte vet vilket resultat han vill ha kanske han bara tar en chansning och kollar av stämningen för att se hur du reagerar.

Om du är glad att höra från honom har han fått en ny chans att få saker och ting med dig och han kanske inser att det är det han verkligen ville.

På samma sätt, om du gör det klart att ni aldrig kommer att bli tillsammans igen, kommer det att hjälpa honom att acceptera att det inte ens är ett alternativ att överväga längre och han kommer att komma fram till vad han vill ha på det sättet.

Karin Gustafsson
Om Karin Gustafsson

Karin är en erfaren kurator och psykoterapeut med över 15 års erfarenhet av arbete i både Sverige och Nederländerna. Hon har en examen i psykologi och en master i psykodynamisk rådgivning och psykoterapi från Stockholms universitet. Karin är även ackrediterad medlem i Psykoterapicentrum.

Karin använder ett integrativt förhållningssätt till rådgivning som bygger på en rad olika teoretiska ansatser, och hon gillar också att föra in mindfulness- och avslappningstekniker i sin praktik.