12 redenen waarom mannen weken of maanden later terugkomen

Laatst bijgewerkt op 2 oktober, 2022

Gepost op

Heeft je ex je net een berichtje gestuurd?

Het kan zo verwarrend zijn als jongens uit het niets terugkomen, maanden nadat het uit is.

Laten we proberen zijn gedrag te decoderen en uit te zoeken wat er aan de hand is. Hier zijn 12 mogelijke redenen waarom hij terugkomt na maanden uit elkaar te zijn geweest..

1. Hij mist je.

We worden allemaal wel eens nostalgisch. Misschien heeft hij iets gezien dat hem aan jou deed denken, of heeft hij de laatste tijd gewoon over dingen nagedacht.

Hoe dan ook, hij mist je oprecht en wat jullie samen hadden. Misschien mist hij het om een relatie te hebben, of hij mist wie hij was toen hij met jou was.

Hij wil je terug omdat hij mist hoe het vroeger was.

Als je denkt dat opnieuw proberen zou kunnen werken, ga er dan voor! Luister naar je gevoel, zorg ervoor dat jullie allebei genoeg tijd hebben gehad om er zeker van te zijn dat jullie echt, echt weer bij elkaar willen komen, en controleer of je gewerkt hebt aan wat het ook was dat jullie de vorige keer tegenhield.

Ook mag je iemand missen maar de relatie niet terug willen – en het is goed om hem dat te vertellen.

Je kunt besluiten dat je niet met hem wilt praten omdat het te moeilijk is, en dat je je gewoon wilt concentreren op over hem heen komen en verder gaan, ongeacht hoeveel je elkaar mist.

Niet iedereen van wie we houden is geschikt voor ons, en je moet jezelf op de eerste plaats zetten.

2. Hij voelt zich schuldig voor hoe hij je behandeld heeft.

Als je ex maanden later is teruggekomen, probeert hij je misschien niet terug te krijgen, maar in plaats daarvan zijn excuses aan te bieden en verantwoordelijkheid te nemen voor zijn gedrag.

Wat tijd uit elkaar hebben kan hem de ruimte hebben gegeven die hij nodig had om na te denken over zijn daden en echt na te denken over welke rol hij speelde in de relatie en de breuk.

Misschien vindt hij het vreselijk hoe hij je heeft behandeld, of hoe en waarom het is afgelopen, en wil hij het goedmaken door zich te verontschuldigen

Het is aan jou om te beslissen hoe dit gaat – als hij dingen wil uitpraten maar jij je daar nog niet prettig bij voelt, vraag hem dan je wensen te respecteren en je meer tijd te geven.

Misschien kan hij je een e-mail sturen met excuses en kun je die in je eigen tijd lezen.

Of, misschien wil je het gesprek liever helemaal beëindigen, omdat het je niet kan schelen hoe slecht hij zich voelt, of omdat je niet opnieuw wilt beleven wat er gebeurd is. Dit is jouw keuze!

3. Zijn plannen om op het veld te spelen werkten niet.

Je ex kan de relatie beëindigd hebben omdat hij een tijdje vrijgezel wilde zijn.

Dit gebeurt vaak, en het kan een aantal redenen hebben: hij is nooit echt single geweest, zijn leven veranderde (nieuwe baan, nieuwe vrienden, enz.) en hij wilde zijn opties meer verkennen, of hij wist niet zeker of hij klaar was om zich te binden.

Het kan natuurlijk ook een aantal andere redenen zijn, en waarschijnlijk zul je het nooit weten!

Als hij op het veld wilde spelen, wilde hij waarschijnlijk veel meisjes aan de haak slaan en ‘het beste maken’ van het single zijn. Ja, het is pijnlijk om over na te denken, maar het is waarschijnlijk de realiteit van de situatie.

De reden dat hij teruggekropen is, is omdat hij zich realiseerde dat single zijn en rondslapen niet zo leuk was als hij zich had voorgesteld.

Het kan leuk zijn, zeker, maar het is ook heel anders dan een vaste relatie met iemand om wie je echt geeft.

Misschien heeft hij zich gerealiseerd dat single zijn niet zo leuk is als hij dacht, en wil hij nu misschien weer een relatie – met jou.

Bedenk of je hem wel of niet terug wilt nemen, als dat al een optie is. Vind je het goed om te weten dat hij met hem naar bed is geweest, en denk je dat je het deze keer echt kunt laten werken?

Hij zal je respect moeten tonen en duidelijk moeten maken dat jij zijn prioriteit bent, niet een back-up optie omdat hij het rondslapen beu was!

4. Hij wil wat hij niet kan hebben.

Je hebt een klassieke power move gedaan na een breuk – je bent over hem heen gekomen, je hebt je op jezelf gericht, en je hebt een emotionele en fysieke glow-up doorgemaakt.

Misschien ben je in de beste vorm van je leven, of heb je eindelijk de moed gehad om te solliciteren naar die baan.

Wat het ook is, het is hem opgevallen. Hij ziet dat je geniet van het onafhankelijk zijn, dat je gelukkig en gezond bent en floreert – zonder hem…

Ten eerste is zijn ego hier misschien een beetje door beschadigd. Hij vraagt zich af hoe je het zonder hem gered hebt (heftig, we weten het, maar dit is echt wat sommige jongens denken), en vraagt zich misschien af of hij je op de een of andere manier tegenhield.

Dat voelt waarschijnlijk niet fijn, dus wil hij misschien bewijzen dat het niets met hem te maken had door weer bij je terug te komen. Als jij je doelen kunt blijven verpletteren terwijl je weer bij hem bent, dan kan hij toch niet eerder het probleem zijn geweest?

Ten tweede is er niets aantrekkelijker dan een ex die verder is gegaan en je niet meer wil. Het is ongezond, zeker, maar het is waar.

Nu hij je niet kan hebben, en het zo goed met je gaat, wil hij je terug. Hij is geïntrigeerd door deze nieuwe, onafhankelijke, zelfverzekerde versie van jou en hij wil bij je zijn.

De wetenschap dat hij je niet kan hebben (omdat je hem gedumpt hebt, of omdat je gewoon verder bent gegaan) zal hem gek maken, en het zal zijn verlangen naar jou nog meer aanwakkeren.

Als je op dit niveau van verdergaan bent, wil je misschien niets meer met hem te maken hebben! Je hebt je erop gericht om jezelf zover te krijgen, dus wil je het risico lopen om weer bij elkaar te komen en alle vooruitgang die je hebt geboekt terwijl je bezig was om jezelf weer op te bouwen te verliezen?

Alleen jij kunt die vraag beantwoorden..

5. Zijn andere optie werkte niet.

Laten we zeggen dat jullie relatie eindigde omdat je ontdekte dat hij je bedroog. Jij ging je eigen weg, hij ging er vandoor met de minnares – en nu is hij maanden later weer opgedoken.

Je hoeft geen genie te zijn om uit te zoeken dat het niet werkte met die andere vrouw..

Als hij willekeurig weer in je leven opduikt en vol complimenten zit, is het zeer waarschijnlijk dat het mis ging met het meisje waarmee hij je bedroog.

Hij wil je terug omdat zijn andere optie niet liep zoals hij had gehoopt.

Nogmaals, je moet uitzoeken of je blij bent een optie te zijn in plaats van een prioriteit. Hij verkoos al iemand anders boven jou, dus voel je je op je gemak als je weet dat hij je in de steek heeft gelaten voor een ander meisje?

Wil hij je echt terug, of wil hij gewoon een vangnet omdat zijn ego door een ander beschadigd is?

6. Hij heeft een slechte relatie achter de rug en beseft wat hij verloren heeft.

Deze lijkt op bovenstaande, maar is iets anders, dus het overwegen waard. Misschien heeft hij je niet specifiek verlaten voor iemand anders, maar is hij vrij snel na jullie breuk in een andere relatie beland.

Misschien besefte hij hoe goed hij het met jou had, simpelweg omdat die andere relatie zo vreselijk was. Nu hij iets anders heeft om als vergelijking te gebruiken, kan hij zich realiseren hoe gelukkig hij met jou was!

Misschien is hij ook tot deze conclusie gekomen zonder met iemand anders te daten. Misschien heeft hij zich net gerealiseerd hoe fijn hij het vond om bij jou te zijn en hoe geweldig de relatie eigenlijk was.

Wat tijd apart kan vaak het broodnodige perspectief en helderheid verschaffen. Misschien neemt hij nu contact op om je te laten weten hoeveel hij je waardeert, en hoezeer het hem spijt dat hij zich dat niet eerder realiseerde.

Dat zou voor jou kunnen werken, en je zou het erg op prijs kunnen stellen die dingen te horen. Hij zal je echter consequent moeten laten zien dat hij je waardeert, en naar die waarden leven, wil deze relatie werken. Hij kan niet teruggaan naar het gemakkelijke leven en je weer voor lief nemen!

7. Zijn vrienden of familie hebben hem dat opgedragen.

We hebben het allemaal meegemaakt. Een relatie eindigt, om welke reden dan ook, en na een paar maanden maken je dierbaren een opmerking over hoe je het opnieuw moet proberen.

Misschien zijn ze het zat dat je er ellendig uitziet, of vinden ze oprecht dat je het nog eens moet proberen. Hoe dan ook, dit kan zijn wat er is gebeurd als je ex maanden later is teruggekomen.

Hij heeft misschien van een paar vrienden te horen gekregen dat jij het beste was wat hem ooit is overkomen. Misschien heeft zijn familie gezegd dat hij eigenlijk moet proberen zich met jou te settelen, omdat je echt goed voor hem was en hij zoveel gelukkiger met jou was dan zonder jou.

Dit is zeker iets om te overwegen als je ex willekeurig opduikt na maanden van geen contact!

8. Hij voelt zich eenzaam of wil een ego-boost.

We worden allemaal wel eens eenzaam, en veel van ons proberen die eenzaamheid te genezen door onze exen de hand te reiken.

Het is vrijdagavond, we zijn een paar drankjes gaan drinken, en nu zijn we alleen thuis. We scrollen dronken door oude foto’s van ons met onze ex waarop we er gelukkig uitzagen, of misschien zijn onze vrienden allemaal gelukkig verliefd en zijn we jaloers op hun verliefde relatie.

Hoe dan ook, we voelen ons eenzaam – dus waarom sturen we onze ex geen berichtje en peilen we de sfeer?

Misschien voelt hij zich down – misschien is hij nog steeds single en voelt hij zich daardoor onaantrekkelijk. Hij hoopt misschien dat je hem een compliment geeft en hem een beter gevoel over zichzelf geeft, net zoals je waarschijnlijk deed toen jullie nog samen waren.

Misschien wil hij ook dat jij hem wilt – als hij je een berichtje stuurt en je bent enthousiast om van hem te horen en wanhopig om weer bij elkaar te komen, dan zal hij zich gewild en gewenst en aantrekkelijk voelen.

Als dit het geval is, is hij misschien niet geïnteresseerd in iets serieus of voor de lange termijn, dus wees gewaarschuwd!

Misschien is hij gewoon eenzaam en heeft hij een beetje medelijden met zichzelf, en hoopt hij dat jij hem de genegenheid en aandacht geeft die hij wil.

9. Hij besteedt tijd aan het werken aan zichzelf.

Dit is een van de weinige keren dat we denken dat een ex die maanden later willekeurig opduikt een goede zaak kan zijn!

Als hij echt de paar maanden apart heeft genomen om aan zichzelf te werken, hebben we veel respect voor een man die dit doet.

Misschien heeft hij de tijd uit elkaar genomen om zich op zichzelf te concentreren, na te denken over zijn gedrag in de relatie, en zich echt te verdiepen in het maken van wat gezondere levensstijlkeuzes.

Als een deel van de reden dat jullie uit elkaar gingen te wijten was aan zijn acties of levensstijl, dan neemt hij nu misschien contact op om je te laten weten dat hij het opnieuw wil proberen en er het nodige werk in heeft gestoken.

Bijvoorbeeld, misschien hebben jullie het uitgemaakt omdat hij drugs begon te gebruiken en altijd laat buiten bleef. Als hij met dit gedrag is gestopt, wil hij dat je dat weet omdat het kan betekenen dat je hem terugneemt.

Misschien heeft hij een nieuwe baan, is hij gestopt met enkele ongezonde gewoonten, of is hij klaar om zich echt aan je te binden. Hij wil dat je weet dat hij deze stappen heeft gezet om een betere partner voor je te zijn, omdat hij wil dat je hem nog een kans geeft.

Evalueer hoe compatibel jullie beiden nu zijn, en ook in hoeverre je denkt dat hij in staat is zich aan deze nieuwe levensstijl te verbinden.

Als hij drie dagen geleden gestopt is met roken, vertrouw hem dan niet te snel! Misschien is hij niet bereid om echt de lange termijn offers te brengen die nodig zijn om de dingen te laten werken.

10. Hij wil alleen maar aan de haak slaan.

Soms moeten we accepteren dat onze exen gewoon opduiken omdat ze seks willen hebben.

We hoeven hier niet enorm in detail te treden, want we hebben dit allemaal wel eens meegemaakt!

Als hij je voor het eerst sinds maanden berichten stuurt en het is om 2 uur ’s nachts, of hij is dronken, of de berichten zijn suggestief of flirterig, dan is de kans vrij groot dat hij gewoon weer met je naar bed wil.

Als je het goed vindt om met hem naar bed te gaan, ga er dan voor. Als je twijfelt, wordt het waarschijnlijk een nee.

Neem geen genoegen met seks met een ex als je ook kunt kiezen voor een date met een jongen die daadwerkelijk in je geïnteresseerd is!

11. Hij is in de war over de breuk.

Als jullie breuk vrij plotseling of vrij rommelig was, is er een kans dat jullie allebei wat tijd nodig hebben gehad om het echt te verwerken.

Het is heel goed mogelijk dat hij zich in die tijd heeft gerealiseerd dat hij nooit echt afsluiting heeft gekregen over waarom de relatie eindigde.

Misschien komt hij maanden later terug omdat hij behoefte heeft aan wat duidelijkheid. Misschien wil hij gewoon met jou praten over wat er gebeurd is en waarom, zodat hij het allemaal echt kan afsluiten en verder kan gaan.

Dit is een heel volwassen benadering, en is een gezonde manier van verwerking, mits jij je prettig voelt bij dit soort gesprekken.

12. Hij weet niet zeker wat hij wil.

Je ex heeft misschien na maanden uit elkaar te zijn geweest contact met je gezocht omdat hij niet zeker weet hoe hij zich voelt.

Hij wil niet per se weer bij elkaar komen, maar hij vindt het ook niet leuk dat jullie niet bij elkaar zijn.

Als hij zich verward voelt over wat er tussen jullie tweeën is gebeurd, en hij weet niet welke uitkomst hij wil, neemt hij misschien gewoon een kans en checkt hij de vibe om te zien hoe je reageert

Als je enthousiast bent om van hem te horen, heeft hij nog een kans op dingen met jou en beseft hij misschien dat dat is wat hij echt wilde.

Evenzo, als je duidelijk maakt dat je nooit meer bij elkaar komt, zal dat hem helpen accepteren dat dat zelfs geen optie meer is om te overwegen en zal hij op die manier uitzoeken wat hij wil.

Sandra van den Berg
Over Sandra van den Berg

Sandra is erkend klinisch psycholoog en werkt sinds haar afstuderen aan de Universiteit Maastricht in 2010 in de geestelijke gezondheidszorg. Ze heeft ervaring in het werken met cliënten van alle leeftijden, en heeft een bijzondere belangstelling voor het werken met jongvolwassenen die worstelen om hun weg in het leven te vinden.

Sandra is een warme en meelevende clinicus die gelooft in het belang van het opbouwen van een sterke therapeutische relatie met haar cliënten. Ze gebruikt een integratieve benadering van counseling, waarbij ze gebruik maakt van verschillende theoretische benaderingen om haar werk af te stemmen op de individuele behoeften van elke cliënt.