Om du känner dig dum, här är 7 anledningar till varför du inte är det!

Uppdaterad 1 oktober, 2022

Publicerad

Du är intelligent. Ja, du är intelligent. Den person som läser detta.

Om du har hamnat på den här sidan är det troligt att du någon gång i ditt liv har känt dig dum.

Sanningen är att alla har gjort det. Vissa människor oroar sig för det mycket mer än andra, men även de som verkar självsäkra och framgångsrika på utsidan kommer att ha stunder då de känner sig dumma.

Men även om det är mänskligt att tvivla på sin egen förmåga – och du ska inte ha dåligt samvete för det – betyder det inte att du ska låta det bli ett mönster. Du måste anpassa ditt tankesätt och fokusera på de styrkor som du har, och inte låta de saker som du kanske inte är lika fantastisk på hålla dig tillbaka.

Om du tycker att du känner dig lite dum ibland har du kommit till rätt ställe. Läs vidare för några påminnelser om varför du har så mycket att ge.

1. Dåliga akademiska prestationer betyder ingenting.

Generellt sett tenderar det moderna samhället att lägga väldigt stor vikt vid att få en bra skol-/universitetsutbildning. Lyckligtvis börjar vi inse att hur du klarar dig i skolan definitivt inte är allt.

Människor som presterar väl i akademiska miljöer, som trivs under provförhållanden, som kan lösa ekvationer på några sekunder eller som kan strukturera en akademisk uppsats, betraktas av många som intelligensens höjdpunkt.

Men bara för att din hjärna förvandlas till gröt när du sätts i ett tyst rum med en tickande klocka betyder det inte att du är mindre värd än någon som klarar sig bra i den typen av miljö.

Saken är den att vi har missuppfattat ordet intelligens. Att skriva uppsatser eller lösa ekvationer är inte det enda tecknet på intelligens.

Dina styrkor kanske är mer kreativa eller praktiska. Du kanske har ett otroligt öga för detaljer, en underbar hand-ögonkoordination, utmärkt perception … listan kan göras lång.

Även om det akademiska kanske inte är din starkaste sida kan du mycket väl vara otroligt känslomässigt eller socialt intelligent – något som mycket akademiska personer ibland kan sakna.

Det kanske är en stereotyp, men jag skulle gärna slå vad om att om du tänker tillbaka på skolan kan du minnas några av dina klasskamrater som, även om de alltid klarade matteprovet, inte verkade kunna relatera till människorna runt omkring dem, hur mycket de än försökte.

De människor som trivs i livet har i allmänhet en balans mellan alla dessa typer av intelligens och vet hur de ska utnyttja sina styrkor och kompensera för sina svaga områden.

2. Imposter-syndrom är vanligare än du kanske tror.

Det är mycket viktigt att inse att du inte är den enda som känner så här. Oavsett hur kvalificerade vi är för något i teorin och hur ”välutbildade” vi är i teorin känner vi alla ibland att vi bara låtsas veta vad vi gör i livet och på jobbet.

Vi är övertygade om att någon kommer att genomskåda oss en dag, inse att vi egentligen är en bedragare och skicka hem oss.

Att vara medveten om att vi alla har den här känslan ibland kan bidra till att göra det klart för dig att det verkligen bara finns i ditt huvud.

3. Vi har alla något att erbjuda världen som är unikt för just oss.

Ingen annan människa på den här planeten har exakt samma egenskaper som du har. Vi föds alla välsignade med en särskild uppsättning talanger, och de saker vi lär oss och de erfarenheter vi har under hela livet formar oss och ger en individ som med mängder av talanger som skiljer sig från alla andras.

Det är det vackra med mänskligheten. Om vi alla var Einstein skulle vi aldrig komma någonstans, eftersom vi inte alla kan tillbringa våra dagar i laboratorier. Samhället fungerar helt enkelt inte på det sättet.

Om vi alla verkligen tog till oss och utnyttjade våra talanger och styrkor fullt ut, i stället för att oroa oss för att inte vara tillräckligt bra, skulle världen vara en mycket bättre plats.

4. Lärande är livslångt.

När man är barn har man normalt sett intrycket att när man väl har gjort slutproven och kommit ur skolsystemets klor har man lärt sig allt man behöver veta och är en fullfjädrad människa.

I verkligheten slutar inlärningsprocessen aldrig.

Arbete är bara skola i en annan form, och du lär dig nya saker för varje interaktion du har med en annan människa.

Om du känner att det finns luckor i dina kunskaper kan du alltid täppa till dem. Du kan alltid gå en kurs. Du kan alltid gå tillbaka till skolan. Du kan alltid lära dig själv något nytt.

Sluta intala dig själv att du bara inte är bra på att lära dig språk eller måla, eller vad det nu kan vara, och gå bara och gör det. Det är absolut aldrig för sent att lära sig en ny färdighet eller fylla ut eventuella luckor i dina kunskaper. Ta livet vid hornen och utnyttja din otroliga hjärna fullt ut.

5. Livserfarenhet räknas också.

Du lär dig något nytt absolut varje dag. Varje dag du tillbringar på den här planeten ökar du din livserfarenhet, och den bank du bygger upp hjälper dig att fatta bättre beslut.

Om du ibland tycker att du är dum, tänk på hur långt du har kommit under din livstid och hur mycket du har lärt dig bara genom att bara leva. Tänk på alla saker du kan göra nu som du aldrig kunde göra tidigare och alla tuffa tider som du har gått igenom.

6. Varje misstag är en läxa.

Tänk på det. Om du aldrig hade gjort ett misstag i ditt liv, skulle du då någonsin ha lärt dig något?

Jag vet att jag inte skulle göra det.

Det är när du faller av hästen som du lär dig hur du ska undvika att den kastar av dig nästa gång. Det är när du misslyckas med provet som du verkligen anstränger dig för att klara det nästa gång.

Det är när du säger fel saker och sårar någons känslor som du lär dig att vara mer känslig för andra människors känslor. Det är när du satsar på fel person eller fel tillfälle som du lär dig vad du ska se upp för i framtiden och inte gör om samma misstag igen.

Om vi aldrig gjorde några misstag skulle det inte finnas något som driver oss att bli bättre eller göra bättre i framtiden.

7. Du är din egen största kritiker.

När vi säger att vi känner oss dumma är vi ofta oroliga för att människorna runt omkring oss – vår familj, våra vänner eller kollegor – ska tro att vi är dumma.

Som människor är vi väldigt självcentrerade, så vi antar att andra människor ägnar sin tid åt att tänka på något dumt som vi har gjort eller sagt. Sanningen är att den person som du är övertygad om ser ner på dig förmodligen är lika full av sin egen osäkerhet och är för upptagen med att oroa sig för vad folk tycker om honom eller henne för att ha tid att tänka på dig.

Du är den enda som faktiskt ägnar en betydande del av sin tid åt att kritisera de saker du gör eller säger, eller dig som person.

Försök att fånga dig själv när du internt kritiserar något du har gjort och fråga dig själv om du någonsin skulle drömma om att säga dessa saker till en annan person. Om du inte skulle göra det bör du inte heller säga dem till dig själv. Fokusera på dina styrkor och den typ av intelligens som du har i överflöd.

Karin Gustafsson
Om Karin Gustafsson

Karin är en erfaren kurator och psykoterapeut med över 15 års erfarenhet av arbete i både Sverige och Nederländerna. Hon har en examen i psykologi och en master i psykodynamisk rådgivning och psykoterapi från Stockholms universitet. Karin är även ackrediterad medlem i Psykoterapicentrum.

Karin använder ett integrativt förhållningssätt till rådgivning som bygger på en rad olika teoretiska ansatser, och hon gillar också att föra in mindfulness- och avslappningstekniker i sin praktik.