”Jag har inga vänner” – 21 saker du kan göra om du känner så här

Uppdaterad 1 oktober, 2022

Publicerad

Om du inte har någon som du kan kalla en riktig vän kan ensamheten vara svår att uthärda, men det finns saker du kan göra för att råda bot på situationen.

Oavsett om du känner att du inte har några vänner alls, eller bara inga vänner i skolan, på universitetet eller på jobbet, du ska inte låta dig själv tro att du är osympatisk.

Du måste bara undersöka de möjliga orsakerna till varför du ännu inte har blivit vän med någon och försöka åtgärda dem.

Här är 21 mycket effektiva tips för att få fler vänner i ditt liv.

Obs: Om du egentligen är en utåtriktad och social person, men din personliga situation har förändrats och du saknar att ha vänner omkring dig – kanske har du flyttat, lämnat jobbet för att skaffa barn, nyligen gått i pension eller något annat – är råden i den här artikeln fortfarande relevanta för dig och värda att ta till dig.

1. Kontrollera att du inte blockerar nya vänskapsrelationer.

Om du läser den här artikeln är chansen stor att du saknar vänner och ganska ofta känner dig ensam. Det kan därför tyckas märkligt att fråga sig om du faktiskt hindrar nya vänskapsrelationer från att bildas.

Du kanske med rätta frågar dig: ”Jag har inga vänner, så varför skulle jag stå i vägen för mig själv?”

Jo, svaret är att du kanske inte ens inser att du gör det.

Sinnet är komplext och många av de saker vi gör kommer från en plats långt under medvetandets nivå. Vi gör dem automatiskt och utan att tänka på hur de kan påverka våra liv.

Dessa beteenden, som är dolda för dig, bildas normalt på grund av några olösta personliga problem.

Du behöver inte ha upplevt stora känslomässiga eller fysiska trauman eller övergrepp för att ha någon djup smärta i ditt omedvetna sinne.

Till synes oviktiga händelser från ditt förflutna kan påverka ditt nuvarande tankesätt och få dig att sätta upp hinder för vänskap.

Kanske har du vuxit upp i en miljö som uppmuntrade till självständighet och självbevarelsedrift, vilket nu innebär att du inte känner att du kan förlita dig på andra människor för någonting – inklusive vänskap eller nöje.

Kanske har du blivit sviken av människor i det förflutna och du försöker desperat förhindra att samma känsla av sårbarhet uppstår igen. Du är rädd för svek och besvikelse, så du håller människor på avstånd för att undvika sådana risker.

Känner du dig helt enkelt ovärdig andras vänskap eftersom du drabbades av mobbning och trakasserier under dina tidiga år?

Detta är bara tre exempel på hur du kan sätta upp mentala hinder för att bilda meningsfulla vänskapsrelationer och varför du kanske inte har några vänner längre.

De övertygelser du har och de tankar som de ger upphov till kan göra det svårt för andra människor att bli vänner med dig. Fråga dig själv om detta kan vara fallet i ditt liv.

2. Ge inte människor fel budskap.

Människor är vanligtvis ganska öppna för att skaffa nya vänner, men de måste känna att den andra personen vill vara deras vän också.

De bedömer situationen genom att läsa tecknen innan de väljer om de ska försöka skapa en kontakt med den personen eller inte.

Så du måste fråga dig själv om du ger fel signaler till de personer i din omgivning som kan vara potentiella vänner.

Du kanske säger att du inte har några vänner, men undviker du inbjudningar till sociala evenemang? Har du gjort det tidigare? Om så är fallet måste du inse att folk snart kommer att sluta fråga om du fortsätter att avvisa dem.

De kommer bara att anta att du antingen inte är intresserad eller att du har bättre saker att göra.

Sedan har vi ditt kroppsspråk och det inflytande det kan ha på andra människor.

Om du verkar sluten med armarna i kors och huvudet nedåt, är det inte särskilt uppmuntrande för folk att komma och prata med dig..

Om du ser ut som om du inte vill engagera dig kommer de att undvika en socialt obekväm interaktion eller ett potentiellt avvisande; de är trots allt också människor.

Hur reagerar du när någon talar till dig? Människor gillar samtal som flyter naturligt och som inte känns påtvingade.

Om du ger trubbiga svar och inte gör något försök att förlänga diskussionen kommer tystnaden snart att få dem att ta farväl.

3. Lär dig sociala färdigheter och öva dem ofta.

När du har kommit fram till hur du kan stå i vägen för nya vänskapsrelationer måste du ta itu med de problem du har upptäckt.

Som med alla färdigheter måste du vidta åtgärder för att lära dig grunderna i socialt umgänge och sedan öva varje dag för att bli bättre på det.

Du kan börja så smått du vill, till och med så lite som att säga hej till ett bekant ansikte en gång om dagen, men ju oftare du försöker, desto snabbare kommer du att se resultat.

Du bör välja aktiviteter som tar upp de särskilda områden som du lyfte fram i steg ett.

Så om din självständighet är anledningen till att du inte har några vänner bör du försöka be om hjälp så ofta som möjligt; börja med små saker och bygg upp därifrån.

Om du vanligtvis avböjer erbjudandet om en snabb drink efter jobbet, varför inte fråga om du kan följa med nästa gång dina kollegor går till baren.

Du behöver bara stanna på en drink innan du går, men du kommer att lära känna dem så mycket bättre i en social situation än du någonsin kommer att göra i arbetsmiljön.

Om du inte har så lätt för att samtala kanske du kan memorera en kort lista med ledtrådar som du kan använda om dialogen tar slut.

Prata om allmänna ämnen som vad någon gjorde i helgen eller vilka planer de har för nästa semester i kalendern.

Enkla saker som dessa kan förlänga en pratstund och bygga upp de första trådarna till ett vänskapsband mellan dig och någon annan.

4. Lär dig att acceptera obehag och avvisningar.

Chansen är stor att det inte är lätt för dig att umgås. Det känns förmodligen lite pinsamt och obekvämt för det mesta.

Även om det kan vara så kan du inte låta detta obehag få dig att avstå från att försöka från början. Om du vill ha det du för närvarande inte har måste du vara villig att gå utanför din komfortzon för att få det.

Faktum är att inte alla sociala interaktioner du har kommer att vara en positiv upplevelse. Och det är okej. Du kanske inte kommer överens med någon. En konversation kanske aldrig riktigt kommer igång eller går i stöpet efter en kort stund. De kanske hittar en ursäkt för att gå. Dessa saker händer, men de är bara betydelsefulla om du tror att de är det.

Grejen med obehag är att ju mer du möter det och omfamnar det, desto mindre intensivt kommer det att kännas nästa gång. Så småningom kommer obehaget att bli bara en liten känsla djupt nere som inte stör dig. Det kan till och med börja kännas som spänning.

Och även om avvisningar ibland kan sticka i ögonen – särskilt konstanta avvisningar – kommer du inte att lägga lika stor vikt vid att bli accepterad om du inte är bunden till specifika resultat när du umgås med andra människor. Du kommer att kunna hantera avslag på ett sakligt sätt där du bara ser det som något som hänt, och inte som ett omdöme om dig som person.

5. Lägg ner kraft på att upprätthålla en kontakt.

När det väl har bildats minsta lilla band mellan dig och någon annan kan du börja lägga mer kraft på den vänskapen. Du kan inte förvänta dig att den andra personen ska göra allt arbete för att få kontakt med dig bara för att du är blyg eller introvert.

Du måste vara initiativtagare till kommunikation och till personliga möten om du vill utveckla den kontakten till något meningsfullt. Den andra personen kanske har andra vänner eller sociala aktiviteter, och även om de skulle välkomna en vänskap med dig kan det vara mindre angeläget för dem att skapa en sådan på grund av deras befintliga kontakter.

Om du antar att ni har en speciell hobby eller ett visst intresse, är det minsta du kan göra att skicka meddelanden till dem då och då för att diskutera det. Fråga hur det går för att vara artig, men försök sedan att engagera dem i en liten diskussion om det gemensamma intresse ni har.

Stödjer ni samma idrottslag? Prata om matchen eller överför skvaller.

Är serietidningar din grej? Be om rekommendationer om nya att läsa.

Delar ni kärleken till bakning? Skicka dem en bild på din senaste sats av brownies med vit choklad och karamell och fråga om de vill ha receptet (eller om de vill på besök och prova en!)

Men du kan inte bara upprätthålla den digitala kommunikationskanalen. Om du vill att vänskapen ska leda någonstans måste du ta initiativ till fysiska möten. Återigen kan du komma med förslag som involverar det som ni har knutit band till, oavsett om det handlar om att gå på matchen tillsammans, åka till ett seriekonvent eller att träffas på ett tjusigt tårtkafé för att äta en bit och dricka en kopp kaffe.

Var proaktiv. Vänta inte på att de ska komma till dig. Tro inte för ett ögonblick att de skulle kontakta dig om de verkligen ville. Ansvaret ligger inte bara på dem, utan även på dig. Du kan vara den som driver saker och ting framåt i början. Så småningom, ja, vill du ha en ömsesidig vänskap där båda parter är lika engagerade, men du kan vara källan till den första gnistan av ansträngning.

Samtidigt ska du inte tvinga fram något som inte fungerar. Om du lägger ner mycket energi vid flera tillfällen och de inte tycks ge tillbaka den ansträngningen bör du veta när du ska acceptera att vänskapen inte var menad att vara och överföra din ansträngning till något och någon annan.

6. Gör dina passioner till källor till nya vänner.

Gemensamma intressen är ofta bra byggstenar för en spirande kamratskap, så varför inte ta de aktiviteter du tycker om att göra och göra dem till ett sätt att få nya vänner?

Använd tjänster som Meetup.com för att hitta likasinnade personer/grupper i ditt område och gå sedan med i dem för att ägna er åt de saker ni alla tycker är roliga.

Det fina med att basera vänskapen på passioner är att det är lätt att prata om även för den mest socialt obekväma personen. Du kommer att känna till ämnet utan och innan och kommer troligen att ha många åsikter om saker och ting. Du kommer inte att behöva tänka efter saker att säga, utan samtalen kommer att flyta naturligt.

Det här tipset är så enkelt att även om du inte har några vänner idag kommer du att ha ett socialt liv på nolltid.

7. Gå med i vänskapsappar.

För att få en vän kan du vara vän med någon annan som kanske är ensam, isolerad eller helt enkelt letar efter ett sällskap.

Det finns massor av appar som hjälper människor att få vänner. Du skapar en profil och matchar med andra personer som kanske har liknande intressen.

Det finns allmänna vänskapsappar, appar för personer som gillar sport och fitness, appar för nyblivna mammor, appar för hundägare/vandrare, appar för att komma i kontakt med dina grannar och appar för dem som bara vill ta en fika med någon ny.

Det här är ett bra tillvägagångssätt för dem som lider av social ångest. Du behöver inte försöka träffa nya människor personligen och ta reda på vem som kanske också letar efter en ny vän. Personerna på dessa appar är på dem för att de vill hitta nya vänner. Det tar bort en del av det besvärliga kring de första samtalen och ”låt oss bli vänner”-ögonblicket.

8. Var genuin.

Människor har kontakt med andra människor som visar öppenhet och sårbarhet. Det betyder inte att du måste dela ut ditt hjärta till vem som helst – det betyder att du måste vara dig själv, visa dig själv och inte skämmas för dina egenheter.

Människor gillar egenheter. När någon är villig att visa sina egenheter får det dem som finns runt omkring dem att slappna av lite mer. Vi har trots allt alla något som vi tycker gör oss ”konstiga”, och vi försöker ofta att inte visa det. Men om någon annan redan visar sina egenheter känner vi oss mer bekväma med att visa vår egen konstighet – och till och med fira den.

Det är också mycket lättare att vara genuint sig själv. Du behöver inte tänka på hur du ska bete dig eller vad som är rätt att säga – du gör och säger bara det som faller dig naturligt.

Människor kan se när någon är äkta. På samma sätt kan de se när någon är oäkta. Om de måste välja, väljer de den autentiska personen varje gång. Det kommer helt enkelt att kännas mer äkta.

9. Var en god vän.

De människor du träffar och de vänner du får kommer inte att stanna kvar länge om du är en dålig vän till dem.

Se till att du ger lika mycket som du tar. Var snäll, generös, pålitlig och flexibel. Var ärlig, pålitlig, respektfull och positiv.

Var en god lyssnare och låt andra uttrycka sig och sina känslor utan att döma dem, utan att vara kritisk till deras val och utan att försöka kontrollera dem.

Ta ansvar när du gör något som gör dem upprörda. Säg förlåt och mena det. Och var förlåtande, förstående och medkännande när de visar sin mänskliga sida och gör dig upprörd.

Lyft upp andra, ta inte ner dem. Fira tillsammans med dem när något bra händer i deras liv; missunna dem inte deras framgång och försök inte överträffa dem.

Var glad att se dem, men var genuin. Var inte en källa till dramatik i deras liv, utan var istället någon som bidrar på ett positivt sätt. Stöd dem när de behöver hjälp eller en axel att gråta ut på.

Var den typ av vän som du vill att de ska vara för dig.

10. Börja i liten skala och ta små steg.

Om din blyghet eller sociala ångest är ett stort hinder att ta sig över ska du inte försöka göra allt på en gång. Du kan börja i liten skala med personer som du redan känner i något sammanhang.

Öva din förmåga att lyssna och konversera med dem. Vänj dig vid hur det går till när det går fram och tillbaka. Du behöver inte prata med dem under lång tid, men försök att engagera dig regelbundet och se hur era samtal naturligt blir längre och öppnare.

Försök sedan att säga något till en främling (eller en relativ främling, t.ex. en granne). Börja med en tillfällig kommentar om vädret där det är en snabb konversation som inte leder någonstans. Lägg märke till hur enkel den interaktionen var och hur det gick alldeles utmärkt (för det kommer det säkert att göra).

Bygg sedan upp till en lite längre interaktion – kanske ge någon en komplimang om ett klädesplagg eller smycke som han eller hon bär och fråga varifrån han eller hon har det.

Varje gång, notera medvetet resultatet. Om du antar att det var positivt, använd det som en påminnelse till nästa gång för att hjälpa dig att övervinna eventuell ångest du kan känna. Du kommer att kunna motverka tankar om hur allt kan gå fel med minnen om hur allt har gått bra tidigare.

Om du har en negativ upplevelse, fråga dig vad som kunde ha hänt eller hur du skulle kunna göra saker och ting annorlunda i framtiden. Hade personen bråttom att komma någonstans?

Gör en intern high five med dig själv när du har en bra interaktion. Lägg märke till hur bra det får dig att känna dig. Belöna kanske till och med dig själv efter interaktioner med fem olika personer på en dag.

Ju fler små steg du tar, desto lättare blir det hela. Din oro kanske aldrig försvinner helt och hållet, och du kanske förblir något blyg, men ju mer du övar, desto mer kommer du att vara beredd att agera trots dina bekymmer.

11. Kom ihåg att du har att göra med en annan människa.

När du vill skaffa dig vänner eller fördjupa en vänskap ska du alltid ha i åtanke att du har att göra med en annan människa. Detta har ett antal konsekvenser.

För det första kan de kanske också känna sig lite nervösa när du interagerar med dem. Detta gäller kanske inte för mycket utåtriktade personer, men många människor upplever en viss nervositet när de umgås med andra som de inte känner så väl. Även om dina nerver kanske ligger på en annan nivå är du inte ensam om att känna dem.

För det andra kommer den andra personen att göra misstag. De kanske glömmer att svara på ditt meddelande, de kanske måste ställa in planer och de kanske gör dig upprörd på många olika sätt. Detta betyder inte nödvändigtvis att de inte vill vara din vän. Det betyder bara att de inte alltid är perfekta. Om detta är en regelbunden händelse kanske du vill överväga om den här personen kommer att vara en värdefull vän.

För det tredje har den här personen andra saker på gång i sitt liv. Du kanske verkligen tycker om deras sällskap och vill tillbringa all din tid med dem, men du måste respektera deras andra åtaganden. Det kan hända att de ibland inte är tillgängliga på ett tag eftersom de är upptagna med andra saker. Så bli vän med den här personen, men gör dem inte till centrum för din värld.

12. Var inte desperat.

Det kan mycket väl hända att du känner dig desperat för att få några vänner, men det finns en skillnad mellan att känna sig desperat och att vara desperat.

Att vara desperat innebär att man försöker för mycket. Det innebär att man visar behövande beteenden snarare än naturliga beteenden. Och människor tenderar att dra sig undan från behov och klamring.

Var inte överdriven med dina komplimanger. Försök inte göra andra nöjda hela tiden genom att göra osunda uppoffringar. Det handlar om att vara genuin. Människor har inget emot att få lite mothugg då och då eftersom de vet att även de bästa vännerna kan vara oense om saker och ting.

Det är okej att ange dina preferenser eller dela din åsikt om något, även om andra människor kanske inte alltid håller med.

Om du alltid försöker göra andra nöjda kan du faktiskt locka in fel sorts människor i ditt liv – människor som utnyttjar ditt trevliga sätt för att manipulera dig eller utnyttja dig.

Behåll din självrespekt och se till att andra människor också behandlar dig med respekt. Om dina idéer eller förslag alltid ignoreras eller röstas ner måste du se ärligt på om den här personen är rätt sorts vän för dig.

13. Skaffa vänner på nätet, men låt dem inte vara dina enda vänner.

Tanken ”jag har inga vänner” åtföljs ofta av en annan tanke ”och jag vet inte var jag ska hitta dem”

Men det finns gott om möjligheter där ute. Med miljontals varierande forum, Facebookgrupper, chattrum, webbplatser och andra platser för engagemang på nätet är det ofta lättare att hitta likasinnade genom detta digitala medium.

Detta är inte på något sätt dåligt, och det kan hjälpa dig att öva upp dina sociala färdigheter i en säker miljö, men förlita dig inte alltför mycket på vänskapsrelationer av den här typen.

14. Var intresserad av den andra personen.

Ett bra tips för att vara någon som andra människor vill tillbringa tid med är att visa ett genuint intresse för dessa människor och deras liv.

Människor gillar att känna sig intressanta, och det finns inget bättre sätt än att få någon att lyssna på vad du har att säga. Du kan vara den personen. Du kan vara den fantastiska lyssnaren som folk vill prata med.

Ställ frågor som bygger på det som den andra personen redan har sagt och låt dem utveckla dessa punkter. Kom ihåg saker som de har sagt i tidigare samtal och följ upp dem – det visar att du verkligen lyssnade och brydde dig om vad de sa.

De flesta människor kommer naturligtvis att vilja engagera dig i samtalet också genom att fråga om ditt liv. Så länge detta sker och samtalet – och vänskapen – går åt båda hållen är du på en vinnare.

15. Bidra och hitta din roll.

När du hittar en grupp människor och börjar bygga vänskap med dem kan du skapa en roll för dig själv i gruppen. Detta innebär att du bidrar med dina unika färdigheter, talanger eller personlighetsdrag.

Kanske har du en talang för organisation. Bli den person som gruppen vänder sig till när det gäller att planera evenemang eller göra bokningar.

Du kanske är särskilt intelligent. Du kan vara gruppens hjärna – den som andra vänder sig till för att få fakta, information eller svar på frågesporter!

Är du lugn och fridfull? Du kan vara den person som medlar i tvister mellan gruppmedlemmar eller som för tillbaka debatter som riskerar att bli en konflikt till en mer neutral mark.

När du bidrar med något särskilt värdefullt till en grupp blir du oumbärlig.

16. Bygg upp en social cirkel genom att korsvis presentera vänner.

När du väl har fått en eller två vänner kan du bidra till att stärka de band du har med dem genom att presentera dem för varandra.

Om de trivs i ditt sällskap finns det en rimlig chans att de också trivs i varandras. Detta gäller särskilt om ni alla delar intressen eller har liknande temperament.

Om du lyckas med detta kommer du att ha skapat en vänskapskrets som är mer motståndskraftig och sannolikt kommer att bestå.

17. Sträva efter vänskapsrelationer som har en djupare koppling.

Det finns olika typer av vänskap och ett viktigt sätt att skilja dem åt är graden av intimitet.

Det är mycket lättare att få ytliga vänner än sådana där du känner dig bekväm med att öppna dig och dela med dig av dina mörkaste tankar.

Om du för närvarande inte har några vänner kan det vara frestande att välja en mer ytlig kontakt, som innebär mindre risker och som är lättare/snabbare att skapa.

De vänskapsrelationer som betyder mest är dock de handfull som står sig med tiden och som förbättrar ditt liv på ett viktigt sätt.

Försök därför att göra en eller två av de vänner du får till nära vänner.

18. Gå inte på jakt efter vänner.

Även om du inte har några vänner och du kanske känner dig ensam är det viktigt att du inte försöker för hårt att göra någon till din vän om det inte finns någon verklig kontakt där.

Att jaga människor och försöka tvinga vänskap på dem kommer aldrig att fungera.

Så även om du alltid bör ge människor tid för att se om det finns potential för den djupare koppling som vi just talade om, vet du när det är dags att sluta försöka.

Det är lite som att dejta; om det inte känns som om ett seriöst förhållande (i det här fallet en vänskap) är aktuellt efter en kort tid behöver du inte känna dig skyldig när du går skilda vägar.

19. Siffror spelar ingen roll.

När du bokstavligen inte har några vänner spelar antalet som du kan få inte så stor roll. En enda vän är bättre än ingen.

Så oroa dig inte för att försöka skapa en kontakt med många olika människor på en gång, utan fokusera dina ansträngningar på ett litet antal – kanske bara en eller två – och arbeta dig sedan långsamt uppåt därifrån.

Om du upptäcker att du inte kan behålla vänner efter att ha fått dem, fråga dig om du sprider ut dig för mycket när det gäller den tid och uppmärksamhet du ger människor.

Detta är särskilt viktigt när du blir vän med någon för första gången. Regelbunden kontakt är det som skapar starka band.

20. Se bortom de hinder som ålder, ras, klass och kön utgör.

Som vuxen utan vänner kan det vara lätt att tro att du är mest benägen att bli vän med personer med liknande ålder, social bakgrund eller kön, men sanningen är att dessa saker spelar mindre roll än du tror.

Vad som spelar roll är gemensamma intressen, gemensamma värderingar och kompatibla personligheter.

Så begränsa inte dig själv när du söker nya vänner; gå bortom de hinder som håller människor isär och upptäck en hel värld av potentiella kamrater.

21. Få hjälp för depression, ångest eller andra psykiska problem.

Gör din psykiska hälsa det svårare att vara social? Depression, ångest (särskilt social ångest), stress, problem med att bli övergiven och många andra saker kan få vänskap och socialt umgänge att verka för mycket att hantera.

Om du lider av något av dem – eller tror att du gör det – se till att du får hjälp för att hantera deras effekter. Om de inte behandlas, eller om de behandlingar du har provat inte hjälper, kommer de att utgöra hinder för att du ska kunna skaffa vänner och upprätthålla dessa vänskapsrelationer.

Det betyder inte att du måste ”bota” dig själv från dina psykiska problem innan du kan ha ett aktivt socialt liv. Det handlar om att ha rätt mekanismer på plats för att hantera situationer som kan utlösa vissa känslor.

När du väl har fått dem under någon form av kontroll kommer du att vara mer självsäker och tryggare när du träffar och talar med andra människor.


Just nu, när du läser det här, kan det för dig verka som om du inte har några riktiga vänner och ingen gillar dig. Kom bara ihåg att det inte behöver vara så här.

Du har kraften inom dig att skapa nya vänskapsband och skapa ett socialt nätverk av människor som uppskattar dig.

Det tar tid och beslutsamhet att bygga upp dessa vänskaper, men när du väl har gjort det är belöningen stor.

Karin Gustafsson
Om Karin Gustafsson

Karin är en erfaren kurator och psykoterapeut med över 15 års erfarenhet av arbete i både Sverige och Nederländerna. Hon har en examen i psykologi och en master i psykodynamisk rådgivning och psykoterapi från Stockholms universitet. Karin är även ackrediterad medlem i Psykoterapicentrum.

Karin använder ett integrativt förhållningssätt till rådgivning som bygger på en rad olika teoretiska ansatser, och hon gillar också att föra in mindfulness- och avslappningstekniker i sin praktik.