5 tecken på att det är för tidigt att flytta ihop

Uppdaterad 2 oktober, 2022

Publicerad

När du är kär i någon låter det som en dröm att flytta ihop.

Det finns dock några viktiga saker att tänka på innan man rusar in i något så allvarligt som detta.

Att bo ihop är ett stort beslut och en viktig milstolpe i ett förhållande. Det är en bra idé att vara i ett förhållande i ett år eller två innan man överväger att flytta ihop.

Men det är inte allt..

Innan du delar bostad bör du känna varandra ganska väl och ha en god uppfattning om hur din partner lever. Om ni är lika varandra är det lättare att leva tillsammans än om ni är väldigt olika personer.

Att leva tillsammans slutar ofta på ett av två sätt – antingen gifter ni er eller så gör ni slut. Det är viktigt att ni tillbringar tillräckligt med tid tillsammans före en sådan stor milstolpe.

Den exakta tidpunkten kommer att vara olika för varje par. Så hur vet ni när ni är redo?

Vi ska prata om tecknen på att det är för tidigt att leva tillsammans, några milstolpar som ni förmodligen bör passera innan ni fattar det här beslutet och hur ni kan tajma det precis rätt.

Så här vet du om det är för tidigt att flytta ihop

Är det för tidigt att dela hem? Det finns några viktiga frågor som du måste ställa dig själv. Hur mycket tid har du tillbringat med din partner? Hur väl känner du dem egentligen?

När ni överväger att bo tillsammans bör ni förvisso ha varit i ett förhållande i minst ett år. Detta beror helt enkelt på att ni måste känna varandra lika väl som ni känner era bästa vänner innan ni delar bostad.

Även om det kan kännas som om du redan känner din partner måste du verkligen lära känna honom eller henne för den han eller hon är.

När ni bor tillsammans kommer ni att se dem när de är som bäst och när de är som sämst. Det är inte samma sak som att dejta eftersom ni kommer att gå igenom livet tillsammans nästan som om ni vore gifta. Ni kommer att dela med er av vardagens upp- och nedgångar, inte bara ett hem.

Här är några tecken på att det är för tidigt för det:

1. Ni har fortfarande inte haft ert första stora gräl.

När ni börjar bo tillsammans kommer det garanterat att bli några gräl. Ni kommer att tillbringa mycket mer tid tillsammans än vad ni vet och ni kommer att bråka oftare. Detta är normalt, men du bör vara förberedd på det.

Det sätt ni bråkar på nu kan ge dig en uppfattning om hur era bråk kommer att se ut när ni delar bostad. Människor har olika sätt att hantera gräl och olika färdigheter i konfliktlösning. Vissa människor är villiga att kompromissa, medan andra bara vill ha rätt hela tiden.

Du bör veta hur din partner reagerar på gräl och vad de gör för att lösa dem. Är de villiga att be om ursäkt? Använder de sig av skällsord? Du bör känna till dessa saker innan du bor ihop eftersom de inte ska komma som en överraskning när du redan har flyttat in.

2. Ni har inte diskuterat ekonomin.

Pengar är inte särskilt romantiskt, men ni måste prata om det innan ni bor ihop.

Kommer ni att dela på ekonomin? Vilka är din partners utgiftsvanor? Har ni två några skulder? Vilka är era ekonomiska mål som par? Kan ni lita på varandra när det gäller ekonomi?

Detta är viktiga frågor som ni måste besvara innan ni hyr en bostad tillsammans.

Och sedan finns det frågan om vem som ska betala hyran, räkningarna och maten.

Prata om dessa saker och försök att vara så öppna som möjligt när det gäller er ekonomi. Du vill inte att din partner ska få reda på att du inte har råd med hyran när det väl är dags att betala den.

Se till att ni inte flyttar ihop på grund av ekonomin. Det är billigare att bo tillsammans än ensam, men det ska inte vara källan till din motivation.

3. Du testar ditt förhållande eller försöker lösa dina problem genom att flytta ihop.

Har du några problem i ditt förhållande som du försöker lösa genom att flytta ihop? Detta bör verkligen inte vara källan till din motivation.

Om du har problem med förtroendet eller om din partner har problem med engagemang kommer de inte att försvinna när ni bor ihop. Så använd inte samboende som ett sätt att fixa saker och ting eller testa styrkan i ert förhållande.

Om du känner att det är för tidigt att flytta ihop, lita på din instinkt och tvinga inte fram det. Ta itu med dina problem innan du flyttar in, inte medan ni redan bor ihop. När ni väl flyttar ihop har ni massor av andra problem att oroa er för.

Att bo tillsammans kommer att förändra ert förhållande, men det kommer inte att fixa saker och ting. Det kommer bara att göra problemen mer uppenbara.

4. En av er känner sig pressad att bo ihop.

Försöker din partner övertyga dig om att det är en bra idé att bo tillsammans medan du tvivlar?

Eller är det du som ständigt föreslår för din partner att ni ska flytta ihop?

Om en av er känner sig pressad att göra det kanske det inte blir så bra.

Fokusera på dina egna behov först. Är du säker på att du vill bo tillsammans med din partner?

Känner du att du skulle behöva mer tid för att tänka på saken och bestämma om du är redo? Om så är fallet är det inget fel att be din partner om lite mer tid.

Försäkra honom eller henne om din kärlek till honom eller henne innan du berättar att du behöver tänka igenom saker och ting. Låt dem veta att det är ett stort beslut att leva tillsammans och att du behöver lite mer tid för ett så stort steg.

Säg att du vill att saker och ting ska fungera mellan er två. Du är bara inte säker på om det är bra för ert förhållande att flytta ihop just nu. Det borde vara okej för dem om de verkligen bryr sig om dig.

Om du å andra sidan pressar din partner att flytta ihop med dig bör du stanna upp och tänka på vad du gör. Du vill inte att din partner ska flytta in hos dig bara för att han eller hon pressas att göra det. Detta ska vara ett ömsesidigt beslut och något som ni båda lika mycket vill. Först då blir det ett bra val för ert förhållande.

5. Du känner dig inte trygg med dem och du är orolig för att bo tillsammans.

Du ska alltid känna dig trygg och säker med din partner, oavsett vilket humör han eller hon har och vilket ämne ni diskuterar. Även när ni har ett stort gräl ska du känna dig trygg nog att säga vad du tycker.

Om du inte känner så här med din partner är det förmodligen ingen bra idé att leva tillsammans. Din partner kommer inte att förändras när ni flyttar ihop. Du kommer bara att tillbringa mer tid med dem, vilket också innebär fler konflikter.

Du måste känna dig trygg med att kommunicera dina behov till din partner även när ni är mitt i ett hett gräl.

Det är också viktigt att du verkligen tror att det är rätt val att bo tillsammans. Om du tvivlar eller inte tror att du känner din partner så väl, lita på din instinkt.

Du bör inte flytta in hos dem om tanken på det får dig att få panik. Att flytta ihop kommer att kännas som det rätta beslutet om det är ett sådant.

10 milstolpar som ni bör passera innan ni bor tillsammans

Det finns vissa saker som bör ha hänt i ert förhållande hittills om ni överväger att bo ihop.

Även om alla dessa saker inte är stora, verkliga milstolpar som att träffa din partners familj är de viktiga steg i ett seriöst förhållande.

Om ni har gått igenom många av dessa saker är ni förmodligen redo att prova att leva tillsammans. Om dessa saker ännu inte har hänt i ditt förhållande kan det vara bäst att vänta tills de händer.

Man ska inte ha för bråttom med stora beslut som att leva tillsammans, så ta god tid på dig och lär känna varandra bättre.

Har du redan gjort det? Här är några tecken på att ni är redo att flytta ihop:

1. Ni har haft en prövotid.

Att bo tillsammans behöver inte handla om att hyra ett ställe och flytta alla era saker dit. Åtminstone inte med en gång.

Innan ni gör något sådant bör ni tillbringa några dagar hos dem, eller så kan de komma till er. Du kommer att lära dig mycket om din partner om ni bara tillbringar en vecka tillsammans.

Om ni verkligen flyttar ihop kommer ni kanske att tillbringa år tillsammans, inte dagar. Så dessa få dagar är en utmärkt provperiod.

Om ni inte kan fungera bra under en vecka är det förmodligen en bra idé att skjuta upp samboendet.

När veckan är slut kommer du att kunna visualisera att du bor tillsammans med din partner mycket bättre än tidigare. Detta kommer att hjälpa dig att fatta rätt beslut för ditt förhållande.

2. Ni har rest tillsammans.

Att resa tillsammans kan vara en magisk upplevelse, men det kan också vara stressigt. Om du har rest med din partner vet du förmodligen hur hen reagerar i stressiga situationer.

Är de villiga att kompromissa? Gör de saker och ting värre eller försöker de göra dem bättre? Hur beter de sig när de är stressade? Hur löser de vardagsproblem och hanterar konflikter? Vad gör de när de befinner sig i en obekant situation?

Du kan ta reda på svaren på dessa frågor och många fler om ni reser tillsammans. Om det visar sig vara en överlag trevlig upplevelse kanske ni är redo att flytta ihop.

3. Ni har haft ett stort gräl och gått stärkta ur det.

När du börjar dejta någon finns det oftast inga gräl. Allt verkar bra och går smidigt.

Men när ni har tillbringat en betydande mängd tid tillsammans är ert första stora gräl på väg att ske. Du kan lära dig mycket om din potentiella framtid med din partner genom hur ni två hanterar konflikter i ert förhållande.

Bråk är en oundviklig del av att leva tillsammans, så du bör ha en god uppfattning om vad som kommer att hända. När ni väl flyttar ihop kommer du att lära dig att din partner har en del irriterande vanor. Konflikter kommer ibland att handla om vardagliga saker. Kommer ni att bråka på ett sunt sätt? Sättet ni bråkar på nu kommer att ge dig en ledtråd.

Det är viktigt att veta att du kan hantera dessa problem och komma starkare ur dem. Så flytta inte ihop förrän ni har haft ert första stora gräl och överlevt det.

4. Ni har pratat om er framtid.

Varför vill ni flytta ihop? Vad skulle vara ert nästa steg? Var ska ni bo?

Ni behöver prata mycket innan ni flyttar ihop. Prata om er framtid och de planer ni har. Hur kommer ni att hantera ekonomin och andra ansvarsområden som följer med att bo tillsammans? Se till att prata om allting i stället för att fatta detta beslut på impuls.

Är slutmålet med att leva tillsammans att gifta sig och skaffa barn? Eller är detta bara något som ni provar för att se hur det går? Båda kan vara bra, men det viktiga är att ni är på samma sida om er framtid och era relationsmål.

5. Ni har träffat varandras familj och vänner.

Att träffa din partners andra nära och kära är en stor milstolpe i ert förhållande. Det bör ske innan ni flyttar ihop.

Din partner bör också ha träffat din familj och dina vänner. Dessa personer är viktiga för dig. Om din partner kommer att vara en stor del av ditt liv bör han eller hon också vara viktig för dem.

Din partner behöver inte vara bästa vänner med dina andra nära och kära. Men han eller hon bör åtminstone anstränga sig för att försöka komma överens med dem.

Detsamma gäller för dig och din partners familj och vänner. Att lära känna din partner innebär också att lära känna de andra personer som han eller hon bryr sig om.

6. Ni har diskuterat ekonomi.

Kommer ni att dela på utgifterna? Är era inkomster tillräckliga för att ha råd med hyran? Har en av er en betydligt högre inkomst än den andra? Har ni kommit överens om ett prisintervall för ert nya hem? Hur stor är er månadsbudget för utgifter?

Det är definitivt inte romantiskt att prata om dessa saker. Faktum är att det kan vara lite pinsamt till och med. Ni måste dock diskutera ekonomin innan ni flyttar ihop.

Var ärlig och öppen om din ekonomi. Flytta inte ihop för att lösa era ekonomiska problem. Om delning av utgifter är din största anledning till att bo ihop gör du inte ett klokt val. Detta ska vara något ni gör för att ni älskar varandra och tror att förhållandet har en framtid.

7. Ni befinner er i ett engagerat och långsiktigt förhållande.

Har ni sagt att ni älskar varandra? Om inte har ni förmodligen inte varit tillsammans tillräckligt länge för att överväga att bo tillsammans.

Har ni pratat om er framtid tillsammans? Träffar ni varandra exklusivt? Ni bör vara i ett engagerat, långsiktigt förhållande innan ni flyttar ihop.

Om ert förhållande inte är så seriöst kan det vara bäst att vänta innan ni tar ett så stort steg.

Ni bör ha passerat smekmånadsfasen innan ni överväger att bo tillsammans. Smekmånadsfasen får dig att tro att din partner är perfekt och att allt kommer att gå smidigt med honom eller henne.

När den här fasen är över börjar du se din partner mer realistiskt och verkligen lära känna den riktiga personen. Du bör åtminstone vänta tills smekmånadsfasen är över innan du bestämmer dig för att leva tillsammans.

8. Ni känner varandra väl.

Flytta inte ihop med någon förrän du är helt medveten om deras brister.

Handlingar talar mer än ord, och det kommer att ta tid att lära känna din partner utifrån hans/hennes handlingar. Lär känna den riktiga personen tills ni båda är bekväma med att vara er själva i närheten av varandra.

Om du låtsas att du är något du inte är, eller din partner är det, kommer maskerna att falla när ni delar hem. Så undvik onödiga överraskningar och var äkta och ärliga mot varandra.

Lär dig om din partners irriterande små vanor genom att tillbringa tid med dem och ha en prövotid. Var medveten om hur de spenderar sin fritid, vad de gör på dagarna och vad de gillar att göra när de är hemma.

9. Du känner dig bekväm med att dela samma utrymme även när det finns konflikter.

När du bor tillsammans med någon delar ni samma utrymme oavsett om ni är upprörda, arga, ledsna eller arga på varandra. Därför är det viktigt att det fortfarande finns en viss trygghet mellan er även i sådana situationer.

Ibland kommer du att vara oenig med din partner eller bli irriterad på honom eller henne. När detta händer bör du kunna kommunicera fritt med dem.

Ditt hem är en plats där du ska känna dig bekväm och nöjd. För att kunna känna så måste du känna dig bekväm med din partner även när du inte är nöjd med honom eller henne.

Flytta inte ihop med någon som skulle kasta ut dig ur huset när han eller hon är upprörd över dig. Ni ska kunna samexistera tillsammans även när ni inte kommer överens.

10. Ni har pratat om att bo tillsammans och ni är glada över det.

Om ni ska flytta ihop bör ni redan vara lyckliga i ert förhållande. Även om ni är lite nervösa inför det är ni båda entusiastiska över tanken på att bo tillsammans.

Ni är förväntansfulla inför detta nästa kapitel i er kärlekshistoria. Ni har pratat om allt och tänkt igenom saker och ting, och ni tycker fortfarande att det är en bra idé.

Även om detta inte precis är en milstolpe kan det kännas så. Insikten om att du är säker på att du gör det rätta är en stor milstolpe för dig. Att bo tillsammans kan vara nästa om ni båda är entusiastiska över idén.

Om det istället får dig att känna dig orolig och full av tvivel, pressa inte dig själv att göra det innan det är dags för det.

10 sätt att tajma det rätt

Misströsta inte om det är för tidigt för er att flytta ihop just nu. Det finns några saker som du kan göra för att tajma det perfekt. Timing är väldigt viktigt i dessa saker, och det kan ofta göra eller bryta ett förhållande.

Är du redo för ett så stort steg i ditt förhållande? Om ni funderar på att flytta ihop, oavsett om ni är redo för det eller inte, ta några försiktighetsåtgärder.

Här är vad du kan göra innan du flyttar ihop för att se till att det slutar bra:

1. Prata om er framtid.

Vissa par diskuterar inte vart de vill att förhållandet ska ta vägen innan de flyttar ihop.

Detta är ett misstag.

Ni måste vara på samma sida när det gäller vad det innebär för er relation att flytta ihop.

Folk brukar anta att det är vägen till att gifta sig. Är både du och din partner överens om det? Har ni pratat om äktenskap?

Diskutera era relationsmål innan ni bor ihop. Vissa människor vill inte gifta sig och anser att leva tillsammans är tillräckligt.

Prata med din partner för att försäkra dig om att ni båda vill att det här ska sluta på samma sätt, även om det inte är i äktenskap utan i livslång samvaro som ett seriöst par.

2. Bo på varandras platser.

När du funderar på att du kanske är redo att leva tillsammans, prova det lite grann. Bo hos din partner och bjud in honom eller henne att bo hos dig. Gör detta så ofta du kan och så länge som möjligt.

Tillbringa helger tillsammans och upplev hur det skulle vara att bo tillsammans. Ha dejter med övernattning, res tillsammans. Även om ni bara kommer att ”bo tillsammans” under en kort period åt gången kommer det att ge er en uppfattning om hur det skulle fungera i längden.

Ni kommer att bygga upp intimitet och knyta kontakter mer än om ni bara dejtade. Du kommer att uppleva obekväma situationer och se hur din partner reagerar på dem. Du kommer inte att vara på ditt bästa beteende, och det är så ni lär känna varandra bättre.

Om ert förhållande fortfarande blomstrar efter allt detta är ni redo att flytta ihop.

3. Prata om dina rädslor.

Att bo tillsammans är förenat med många rädslor. Många är rädda för att förhållandet ska ta slut och vad det skulle innebära.

Men inte bara det. Du kan vara rädd för att hamna i en rutin eller förlora ditt oberoende.

Dessa rädslor är normala, men du bör prata om dem med din partner.

Öppna dig för varandra, prata om riskerna, de som bryter mot avtalet och den övergripande planen. Detta samtal behöver inte vara negativt. Prata om hur ni ska övervinna dessa problem och hur ni ska hantera svåra situationer.

Vad händer om ni gör slut? Prata om vad ni kommer att göra om det blir så. Diskutera hur ni två kommer att försöka bevara ert oberoende i ett förhållande.

Var öppna med varandra och förberedda på allt. När ni har en solid spelplan blir det lättare att vinna.

4. Överväg att pröva på det.

Är du inte säker på att ni skulle kunna leva tillsammans i flera år? Prova att leva tillsammans i en månad!

Överväg en prövotid innan du skriver under ett långvarigt hyresavtal. Det räcker med en månad. Det räcker för att ni ska kunna bekanta er med varandras rutiner och komma till rätta.

Du kommer att lära dig nästan lika mycket om dem som du normalt skulle lära dig om du bodde tillsammans. Den enda skillnaden är att du på det här sättet hanterar dina förväntningar.

Du säger inte att samboende måste sluta med äktenskap eller uppbrott. Du säger att vi ska prova det i en månad för att se hur det skulle vara.

Du kan alltid gå tillbaka till hur det var om det inte fungerar. Det kommer bara att innebära att ni behöver mer tid. Om ni stöter på några problem har ni tillräckligt med tid att lära er att hantera dem innan ni bor ihop på riktigt.

5. Gör ditt ställe till ditt hem.

När du har bestämt dig för var du ska bo ska du göra platsen till ditt hem.

Om din partner kommer att bo med dig, låt honom eller henne sätta sin egen prägel på stället. Om du ska flytta hem till honom eller henne, be honom eller henne att låta dig göra stället till ditt också. Ni kan till och med inreda tillsammans.

Platsen du ska bo på ska inte kännas som enbart deras plats eller enbart din plats. Det ska kännas som ert hem där ni bor som ett par.

Och det ska se ut på det sättet. Båda två bör bidra till hur ert hem kommer att se ut när ni väl har gjort det till ert. Det ska vara en trygg plats där ni känner er bekväma med att vara ni.

6. Få tillräckligt med tid för dig själv.

Att bo tillsammans innebär inte att ni måste tillbringa varje sekund av varje dag tillsammans.

Se till att ni får tillräckligt med egentid för att undvika medberoende. Du vill inte försumma dina personliga intressen, hobbies och vänner, och det bör inte heller din partner göra.

Även om ni bara kommer att vara i separata rum ett tag, se till att ni har tid att bara göra era saker och vara för er själva. Detta är viktigt i ett förhållande, och du måste bevara ditt oberoende när du bor tillsammans. Det är bra för dig och ditt förhållande.

7. Kommunicera och sätt gränser.

Kommunicera tydligt dina behov och bekanta dig med din partners gränser. Vissa människor är spontana medan andra är mer planerade.

Sådana saker kan orsaka problem när ni flyttar ihop. Din partner kanske till exempel inte skulle gilla att du bjuder in dina vänner utan att ge dem en förvarning. Ni kommer att lära er mycket om varandras gränser när situationer som dessa inträffar.

Men ni kan också prata om dem i förväg. Ju mer ni kommunicerar om era behov, desto lättare blir det för din partner att uppfylla dem. Ställ också upp tydliga gränser. Om din partner är respektlös ska du se till att han eller hon förstår det. Prata om dessa saker redan innan ni flyttar ihop.

8. Dela upp ansvaret och skapa rutiner.

Vem ska laga mat och vem ska diska? När ska ni gå ut med hunden? Det finns en miljon frågor som dessa som kommer att dyka upp när ni delar hem.

Se till att dela på ansvaret och skapa rutiner. Skapa en hållbar livsstil tillsammans och ha fungerande scheman.

Prata om hur ni ska hantera sysslor innan ni bestämmer er för att flytta ihop. Se också till att ni sätter in dejtkvällar i ert schema också. Bara för att ni bor ihop betyder det inte att ni ska sluta dejta.

Håll gnistan vid liv och ha romantik i era liv, även om ni bara stannar hemma och tittar på film.

9. Lär känna varandra ännu bättre.

Oavsett hur väl du känner din partner kommer du att lära dig ännu mer om honom eller henne när ni bor ihop. Så försök att lära dig så mycket som möjligt i förväg.

Uppmuntra dem att öppna sig för dig och visa dig sin rätta sida. Prata om deras karriärplaner, deras barndom och deras små rutiner.

Om du inte känner din partner så väl, vänta med att bo tillsammans tills du gör det.

10. Fundera över om ni båda är redo för detta.

Är ni båda redo att flytta ihop? Att bo tillsammans avgör ofta om ett förhållande kommer att fungera långsiktigt eller inte. Att vara med din partner dygnet runt är en stor skillnad jämfört med att dejta honom eller henne.

Faktum är att du kommer att få en ganska bra uppfattning om hur det skulle vara att vara gift med dem. Det är därför som det att leva tillsammans ofta hjälper oss att ta reda på om vi ska gifta oss eller inte.

Om du tror att du är redo att leva tillsammans ska du vidta försiktighetsåtgärder för att se till att ditt förhållande är stabilt. Om du inte är säker på att detta är en bra idé just nu ska du låta din partner veta det. Se bara till att betona att du fortfarande vill vara med dem och till och med flytta in en dag, du behöver bara mer tid.

De bör kunna förstå att ni behöver lära känna varandra bättre innan ni bor ihop. När ni äntligen bor tillsammans ska ni hitta sätt att underhålla ert förhållande så att det når sin fulla potential.

Karin Gustafsson
Om Karin Gustafsson

Karin är en erfaren kurator och psykoterapeut med över 15 års erfarenhet av arbete i både Sverige och Nederländerna. Hon har en examen i psykologi och en master i psykodynamisk rådgivning och psykoterapi från Stockholms universitet. Karin är även ackrediterad medlem i Psykoterapicentrum.

Karin använder ett integrativt förhållningssätt till rådgivning som bygger på en rad olika teoretiska ansatser, och hon gillar också att föra in mindfulness- och avslappningstekniker i sin praktik.