5 tekenen dat het te vroeg is om te gaan samenwonen

Laatst bijgewerkt op 2 oktober, 2022

Gepost op

Als je verliefd bent op iemand, klinkt samenwonen als een droom die uitkomt.

Er zijn echter enkele belangrijke dingen om in gedachten te houden voordat je zoiets serieus overhaast doet.

Samenwonen is een grote beslissing en een belangrijke mijlpaal in een relatie. Het is een goed idee om een jaar of twee in een relatie te zitten voordat je overweegt om te gaan samenwonen.

Maar dat is nog niet alles..

Voordat je een huis deelt, moet je elkaar redelijk goed kennen en een goed beeld hebben van hoe je partner leeft. Als jullie op elkaar lijken, zal samenwonen gemakkelijker zijn dan wanneer jullie heel verschillende mensen zijn.

Samenwonen eindigt vaak op een van de twee manieren ā€“ of je trouwt, of je gaat uit elkaar. Het is belangrijk dat je vĆ³Ć³r zoā€™n grote mijlpaal voldoende tijd samen doorbrengt.

De exacte timing zal voor elk stel anders zijn. Dus hoe weet je wanneer je er klaar voor bent?

We bespreken de tekenen dat het te vroeg is om samen te wonen, enkele mijlpalen die je waarschijnlijk moet passeren voordat je deze beslissing neemt, en hoe je het precies goed kunt timen.

Hoe weet je of het te vroeg is om te gaan samenwonen?

Is het te vroeg om een huis te delen? Er zijn enkele belangrijke vragen die je jezelf moet stellen. Hoeveel tijd heb je met je partner doorgebracht? Hoe goed ken je hem of haar echt?

Zeker, tegen de tijd dat je overweegt te gaan samenwonen, moet je al minstens een jaar een relatie hebben. Dit is simpelweg omdat je elkaar net zo goed moet kennen als je je beste vrienden kent voordat je een huis deelt.

Hoewel het misschien voelt alsof je je partner al kent, moet je hem echt kennen voor wie hij is.

Als je samenwoont, zul je ze op hun best en op hun slechtst zien. Het is niet hetzelfde als daten, omdat je samen door het leven gaat, bijna alsof je getrouwd bent. Je deelt de ups en downs van het dagelijks leven, niet alleen een huis.

Hier zijn enkele tekenen dat het daar nog te vroeg voor is:

1. Je hebt je eerste grote ruzie nog niet gehad.

Als je gaat samenwonen, zullen er zeker wat ruzies zijn. Jullie zullen veel meer tijd samen doorbrengen dan jullie weten en jullie zullen vaker ruzie maken. Dit is normaal, maar je moet er wel op voorbereid zijn.

De manier waarop jullie nu ruzie maken kan je een idee geven van hoe jullie ruzies zullen zijn als jullie een huis delen. Mensen hebben verschillende benaderingen van ruzie en verschillende vaardigheden om conflicten op te lossen. Sommige mensen zijn bereid om compromissen te sluiten, terwijl anderen gewoon altijd gelijk willen hebben.

Je moet weten hoe je partner reageert op ruzies en wat hij/zij doet om ze op te lossen. Zijn ze bereid zich te verontschuldigen? Gebruiken ze scheldwoorden? Je moet deze dingen weten voordat je gaat samenwonen, want ze moeten niet als een verrassing komen als je eenmaal bent ingetrokken.

2. Jullie hebben de financiƫn niet besproken.

Geld is niet erg romantisch, maar je zult erover moeten praten voordat je gaat samenwonen.

Gaan jullie de financiƫn delen? Wat zijn de bestedingsgewoonten van je partner? Hebben jullie beiden schulden? Wat zijn jullie financiƫle doelen als stel? Kunnen jullie op elkaar vertrouwen als het om financiƫn gaat?

Dit zijn belangrijke vragen die je moet beantwoorden voordat je samen een woning gaat huren.

En dan is er nog de vraag wie de huur, de rekeningen en het eten gaat betalen.

Praat over deze dingen en probeer zo transparant mogelijk te zijn over jullie financiƫn. Je wilt niet dat je partner erachter komt dat je de huur niet kunt betalen als het eenmaal zover is.

Zorg ervoor dat je niet gaat samenwonen vanwege de financiƫn. Het is goedkoper om samen te wonen dan alleen, maar dit mag niet de bron van je motivatie zijn.

3. Je test je relatie of probeert je problemen op te lossen door te gaan samenwonen.

Heb je problemen in je relatie die je probeert op te lossen door te gaan samenwonen? Dit zou echt niet de bron van je motivatie moeten zijn.

Als je vertrouwensproblemen hebt of als je partner bindingsproblemen heeft, zullen die niet verdwijnen als je eenmaal samenwoont. Gebruik samenwonen dus niet als een manier om dingen op te lossen of de kracht van je relatie te testen.

Als je het gevoel hebt dat het te vroeg is om te gaan samenwonen, vertrouw dan op je instinct en forceer het niet. Zie je problemen onder ogen voordat je gaat samenwonen, niet terwijl je al samenwoont. Als je eenmaal gaat samenwonen, heb je genoeg andere problemen om je zorgen over te maken.

Samenwonen zal je relatie veranderen, maar het zal de dingen niet oplossen. Het maakt de problemen alleen maar duidelijker.

4. Een van jullie voelt zich onder druk gezet om samen te gaan wonen.

Probeert je partner je ervan te overtuigen dat samenwonen een goed idee is, terwijl jij twijfelt?

Of ben jij degene die je partner voortdurend voorstelt dat jullie moeten gaan samenwonen?

Als een van jullie zich onder druk gezet voelt om het te doen, werkt het misschien niet optimaal.

Richt je eerst op je eigen behoeften. Weet je zeker dat je met je partner wilt samenwonen?

Heb je het gevoel dat je meer tijd kunt gebruiken om erover na te denken en te beslissen of je er klaar voor bent? Zo ja, dan is er niets mis mee om je partner om wat meer tijd te vragen.

Stel hem of haar gerust op je liefde voor hem of haar, voordat je hem of haar vertelt dat je de dingen moet overdenken. Laat ze weten dat samenwonen een grote beslissing is en dat je wat meer tijd nodig hebt voor zoā€™n grote stap.

Vertel hen dat je wilt dat het goed komt tussen jullie tweeƫn. Je weet alleen niet zeker of samenwonen op dit moment goed is voor jullie relatie. Dat zou goed voor hen moeten zijn als ze echt om je geven.

Als je aan de andere kant je partner onder druk zet om bij je in te trekken, sta dan stil bij wat je doet. Je wilt niet dat je partner bij je intrekt alleen omdat hij/zij onder druk wordt gezet. Dit moet een wederzijdse beslissing zijn en iets wat jullie allebei even graag willen. Alleen dan is het een goede keuze voor jullie relatie.

5. Je voelt je niet veilig bij hen, en je bent angstig over samenwonen.

Je moet je altijd veilig en geborgen voelen bij je partner, ongeacht zijn of haar stemming en het onderwerp waarover jullie praten. Zelfs als je grote ruzie hebt, moet je je veilig genoeg voelen om je mening te geven.

Als je dit gevoel niet hebt bij je partner, is samenwonen waarschijnlijk geen goed idee. Je partner gaat niet veranderen als je gaat samenwonen. Je gaat alleen maar meer tijd met hem of haar doorbrengen, wat ook meer conflicten betekent.

Je moet je veilig voelen om je behoeften aan je partner kenbaar te maken, zelfs als je midden in een verhitte ruzie zit.

Het is ook belangrijk dat je echt gelooft dat samenwonen de juiste keuze is. Als je twijfelt of denkt dat je je partner niet zo goed kent, vertrouw dan op je instinct.

Je moet niet gaan samenwonen als de gedachte daaraan je in paniek maakt. Samenwonen zal voelen als de juiste beslissing als het er een is.

10 Mijlpalen die je moet passeren voordat je gaat samenwonen

Er zijn een aantal dingen die tot nu toe in je relatie gebeurd moeten zijn als je overweegt samen te gaan wonen.

Hoewel niet al deze dingen grote, echte mijlpalen zijn, zoals het ontmoeten van de familie van je partner, zijn het wel belangrijke stappen in een serieuze relatie.

Als je veel van deze dingen hebt meegemaakt, ben je waarschijnlijk klaar om te proberen samen te wonen. Als deze dingen nog niet gebeurd zijn in je relatie, is het misschien het beste om te wachten tot ze gebeuren.

Je moet je niet haasten met grote beslissingen als samenwonen, dus neem de tijd en leer elkaar beter kennen.

Heb je dat al gedaan? Hier zijn enkele tekenen dat je klaar bent om te gaan samenwonen:

1. Je hebt een proefperiode achter de rug.

Samenwonen hoeft niet te gaan over het huren van een woning en het verhuizen van al je spullen daarheen. Althans niet meteen.

Voordat je zoiets doet, moet je een paar dagen bij hen thuis doorbrengen, of ze kunnen naar de jouwe komen. Je leert veel over je partner als je gewoon een week samen doorbrengt.

Als je echt gaat samenwonen, zul je mogelijk jaren samen doorbrengen, geen dagen. Deze paar dagen zijn dus een prima proefperiode.

Als je gedurende een week niet goed kunt samenwerken, is het waarschijnlijk een goed idee om het samenwonen uit te stellen.

Tegen de tijd dat de week voorbij is, zul je het samenwonen met je partner veel beter kunnen visualiseren dan voorheen. Dit zal je helpen om de juiste beslissing voor je relatie te nemen.

2. Jullie hebben samen gereisd.

Samen reizen kan een magische ervaring zijn, maar het kan ook stressvol zijn. Als je met je partner hebt gereisd, weet je waarschijnlijk hoe hij of zij reageert in stressvolle situaties.

Zijn ze bereid om compromissen te sluiten? Maken ze de dingen erger of proberen ze ze beter te maken? Hoe gedragen ze zich als ze onder stress staan? Hoe lossen ze alledaagse problemen op en gaan ze om met conflicten? Wat doen ze als ze zich in een onbekende situatie bevinden?

Je kunt de antwoorden op deze vragen en nog veel meer te weten komen als je samen reist. Als het een algemeen aangename ervaring blijkt te zijn, ben je misschien klaar om samen te gaan wonen.

3. Je hebt grote ruzie gehad en bent er sterker uitgekomen.

Als je met iemand begint te daten, zijn er meestal geen ruzies. Alles lijkt geweldig en loopt op rolletjes.

Als je echter een aanzienlijke tijd samen hebt doorgebracht, staat je eerste grote ruzie voor de deur. Je kunt veel leren over je potentiƫle toekomst met je partner door de manier waarop jullie tweeƫn omgaan met conflicten in jullie relatie.

Ruzies zijn een onvermijdelijk onderdeel van samenwonen, dus je moet een goed idee hebben van wat er komen gaat. Als je eenmaal gaat samenwonen, zul je leren dat je partner een aantal vervelende gewoonten heeft. Conflicten zullen soms gaan over alledaagse dingen. Zullen jullie op een gezonde manier ruzie maken? De manier waarop jullie nu ruzie maken zal je een aanwijzing geven.

Het is belangrijk om te weten dat je deze problemen aankunt en er sterker uitkomt. Ga dus pas samenwonen als je je eerste grote ruzie hebt gehad en die hebt overleefd.

4. Jullie hebben het over jullie toekomst gehad.

Waarom wil je gaan samenwonen? Wat zou jullie volgende stap zijn? Waar gaan jullie wonen?

Je moet veel praten voordat je gaat samenwonen. Praat over jullie toekomst en de plannen die jullie hebben. Hoe ga je om met de financiƫn en andere verantwoordelijkheden die samenwonen met zich meebrengt? Zorg dat je over alles praat in plaats van deze beslissing impulsief te nemen.

Is het einddoel van samenwonen trouwen en kinderen krijgen? Of is dit gewoon iets dat je uitprobeert om te zien hoe het gaat? Beide kunnen prima zijn, maar het gaat erom dat jullie het eens zijn over jullie toekomst- en relatiedoelen.

5. Jullie hebben elkaars familie en vrienden ontmoet.

De ontmoeting met de andere dierbaren van je partner is een grote mijlpaal in je relatie. Dit moet gebeuren voordat je gaat samenwonen.

Je partner moet ook jouw familie en vrienden hebben ontmoet. Deze mensen zijn belangrijk voor je. Als je partner een groot deel van je leven gaat uitmaken, moeten zij ook belangrijk voor hen zijn.

Je partner hoeft niet de beste vrienden te zijn met je andere dierbaren. Hij of zij moet echter op zijn minst moeite doen om te proberen met hen om te gaan.

Hetzelfde geldt voor jou en de familie en vrienden van je partner. Je partner leren kennen betekent ook de andere mensen leren kennen om wie hij of zij geeft.

6. Jullie hebben de financiƫn besproken.

Zullen jullie de uitgaven delen? Zijn jullie inkomens voldoende om de huur te kunnen betalen? Heeft een van jullie een aanzienlijk hoger inkomen dan de ander? Zijn jullie het eens geworden over een prijsklasse voor jullie nieuwe huis? Wat zou jullie maandelijkse budget voor uitgaven zijn?

Het is beslist niet romantisch om over deze dingen te praten. Het kan zelfs een beetje ongemakkelijk zijn. Toch moet je de financiƫn bespreken voordat je gaat samenwonen.

Wees eerlijk en transparant over jullie financiƫn. Ga niet samenwonen om jullie financiƫle problemen op te lossen. Als het delen van uitgaven je grootste reden is om samen te gaan wonen, dan maak je geen verstandige keuze. Dit moet iets zijn wat je doet omdat je van elkaar houdt en denkt dat de relatie toekomst heeft.

7. Jullie zitten in een toegewijde, langdurige relatie.

Hebben jullie gezegd dat jullie van elkaar houden? Zo niet, dan zijn jullie waarschijnlijk nog niet lang genoeg samen om samenwonen te overwegen.

Hebben jullie gesproken over jullie toekomst samen? Gaan jullie exclusief met elkaar om? Je moet een toegewijde, langdurige relatie hebben voordat je gaat samenwonen.

Als jullie relatie niet zo serieus is, kun je misschien beter wachten met zoā€™n grote stap.

Je moet de huwelijksreisfase voorbij zijn voordat je overweegt te gaan samenwonen. De huwelijksreisfase laat je denken dat je partner perfect is en dat alles met hem of haar op rolletjes zal lopen.

Nadat deze fase voorbij is, begin je je partner realistischer te zien en leer je hem of haar echt kennen. Je moet in ieder geval wachten tot de huwelijksreisfase voorbij is voordat je besluit om te gaan samenwonen.

8. Je kent elkaar goed.

Trek pas bij iemand in als je perfect op de hoogte bent van zijn gebreken.

Daden zeggen meer dan woorden, en het zal tijd kosten om je partner te leren kennen op basis van zijn of haar daden. Leer de echte persoon kennen totdat jullie je allebei op je gemak voelen om jezelf te zijn in elkaars buurt.

Als je doet alsof je iets bent wat je niet bent, of wat je partner is, zullen de maskers vallen als je een huis deelt. Voorkom dus onnodige verrassingen en wees echt en eerlijk tegen elkaar.

Leer de vervelende kleine gewoonten van je partner kennen door tijd met hem door te brengen en een proefperiode te houden. Wees je bewust van hoe ze hun vrije tijd doorbrengen, wat ze overdag doen, en wat ze graag doen als ze thuis zijn.

9. Je voelt je op je gemak als je dezelfde ruimte deelt, zelfs als er conflicten zijn.

Als je met iemand samenwoont, deel je dezelfde ruimte of je nu boos, verdrietig of boos op elkaar bent. Het is dus belangrijk dat er zelfs in dit soort situaties nog enige troost tussen jullie is.

Je zult het soms niet met je partner eens zijn of je aan hem of haar ergeren. Wanneer dit gebeurt, moet je vrijelijk met hem of haar kunnen communiceren.

Je huis is een plek waar je je op je gemak en tevreden moet voelen. Om je zo te kunnen voelen, moet je je op je gemak voelen rond je partner, zelfs als je niet gelukkig met hem of haar bent.

Trek niet in bij iemand die je het huis uitgooit als hij of zij boos op je is. Je moet samen kunnen bestaan, zelfs als je niet met elkaar overweg kunt.

10. Je hebt gesproken over samenwonen, en je bent er enthousiast over.

Als je gaat samenwonen, moet je al gelukkig zijn in de relatie. Ook al ben je er een beetje nerveus over, jullie zijn allebei enthousiast over het idee van samenwonen.

Je bent opgewonden voor dit volgende hoofdstuk van jullie liefdesverhaal. Jullie hebben over alles gepraat en nagedacht, en jullie vinden het nog steeds een geweldig idee.

Hoewel dit niet bepaald een mijlpaal is, kan het wel zo aanvoelen. Het besef dat je zeker weet dat je het juiste doet is een grote mijlpaal voor je. Samenwonen kan de volgende zijn als je allebei enthousiast bent over het idee.

Als je je in plaats daarvan bezorgd en vol twijfel voelt, zet jezelf dan niet onder druk om het te doen voordat het er tijd voor is.

10 Manieren om het goed te timen

Wanhoop niet als het voor jullie te vroeg is om nu al te gaan samenwonen. Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om het perfect te timen. Timing is bij dit soort dingen heel belangrijk, en het kan een relatie vaak maken of breken.

Ben je klaar voor zoā€™n grote stap in je relatie? Als je overweegt samen te gaan wonen, of je er nu klaar voor bent of niet, neem dan enkele voorzorgsmaatregelen.

Hier is wat je kunt doen voordat je gaat samenwonen om ervoor te zorgen dat het goed afloopt:

1. Praat over jullie toekomst.

Sommige stellen bespreken niet waar ze de relatie naartoe willen voordat ze gaan samenwonen.

Dit is een vergissing.

Jullie moeten op Ć©Ć©n lijn zitten als het gaat om wat samenwonen betekent voor jullie relatie.

Mensen nemen meestal aan dat het de weg is naar trouwen. Zijn jij en je partner het er allebei over eens? Hebben jullie het over trouwen gehad?

Bespreek jullie relatiedoelen voordat je gaat samenwonen. Sommige mensen willen niet trouwen en denken dat samenwonen genoeg is.

Praat met je partner om er zeker van te zijn dat jullie allebei willen dat dit op dezelfde manier eindigt, ook al is dat niet in een huwelijk maar in levenslang samenwonen als een serieus stel.

2. Blijf op elkaars plek.

Als je denkt dat je misschien klaar bent om samen te wonen, probeer het dan een beetje uit. Logeer bij je partner en nodig hem of haar uit om bij jou te logeren. Doe dit zo vaak als je kunt en zo lang mogelijk.

Breng samen weekends door en ervaar hoe het zou zijn om samen te wonen. Maak nachtelijke afspraakjes, reis samen. Ook al zul je maar een korte periode tegelijk ā€œsamenwonenā€, het zal je een idee geven van hoe het op de lange termijn zou werken.

Je zult intimiteit opbouwen en meer contact maken dan wanneer je gewoon zou daten. Je zult ongemakkelijke situaties meemaken en zien hoe je partner daarop reageert. Je zult niet op je beste gedrag zijn, en zo leer je elkaar beter kennen.

Als je relatie na dit alles nog steeds floreert, ben je klaar om te gaan samenwonen.

3. Praat over jullie angsten.

Samenwonen komt met veel angsten. Veel mensen zijn bang voor het einde van de relatie en wat dat zou betekenen.

Maar niet alleen dat. Je kunt bang zijn om in een sleur te vallen of je onafhankelijkheid te verliezen.

Deze angsten zijn normaal, maar je moet er wel met je partner over praten.

Stel je open voor elkaar, praat over de risicoā€™s, de dealbreakers, het algemene plan. Dit gesprek hoeft niet negatief te zijn. Praat over hoe je die problemen zult overwinnen en hoe je moeilijke situaties zult aanpakken.

Wat als jullie uit elkaar gaan? Praat over wat jullie zullen doen als het zover komt. Bespreek de manieren waarop jullie beiden zullen proberen je onafhankelijkheid in een relatie te bewaren.

Wees open met elkaar en op alles voorbereid. Als je een solide spelplan hebt, zal het gemakkelijker zijn om te winnen.

4. Overweeg het uit te proberen.

Weet je niet zeker of je jarenlang kunt samenwonen? Probeer eens een maand samen te wonen!

Overweeg een proefperiode voordat je een langdurig huurcontract tekent. Een maand zou genoeg zijn. Het is genoeg voor jullie om vertrouwd te raken met elkaars routines en gesetteld te raken.

Je leert dan bijna net zoveel over hen als je normaal gesproken zou leren als je zou samenwonen. Het enige verschil is dat je op deze manier je verwachtingen beheert.

Je zegt niet dat samenwonen moet eindigen met een huwelijk of een breuk. Je zegt: laten we het een maand uitproberen om te zien hoe het zou zijn.

Je kunt altijd terug naar hoe het was als het niet werkt. Het zal alleen betekenen dat je meer tijd nodig hebt. Als je problemen tegenkomt, heb je genoeg tijd om te leren hoe je daarmee om moet gaan voordat je echt gaat samenwonen.

5. Maak van je plek je thuis.

Als je besluit waar je gaat wonen, maak dan van de plek je thuis.

Als je partner bij je komt wonen, laat hem of haar dan zijn of haar eigen touch aan de plek toevoegen. Als je naar hun huis gaat, vraag hen dan om je de plek ook als de jouwe te laten voelen. Je zou zelfs samen kunnen opknappen.

De plek waar je gaat wonen moet niet voelen als alleen hun plek of alleen jouw plek. Het moet voelen als jullie huis waar jullie als stel wonen.

En het moet er ook zo uitzien. Jullie moeten allebei bijdragen aan hoe jullie huis eruit komt te zien als jullie het eenmaal het jouwe maken. Het moet een veilige ruimte zijn waar je je prettig voelt om jezelf te zijn.

6. Zorg voor voldoende tijd voor jezelf.

Samenwonen betekent niet dat je elke seconde van elke dag samen moet doorbrengen.

Zorg ervoor dat je voldoende tijd alleen krijgt om codependency te voorkomen. Je wilt je persoonlijke interesses, hobbyā€™s en vrienden niet verwaarlozen, en dat zou je partner ook niet moeten doen.

Zelfs als je gewoon een tijdje in aparte kamers zit, zorg ervoor dat je de tijd hebt om gewoon je ding te doen en op jezelf te zijn. Dit is belangrijk in een relatie, en je moet je onafhankelijkheid bewaren als je samenwoont. Dat is goed voor jou en je relatie.

7. Communiceer en stel grenzen.

Communiceer duidelijk je behoeften en maak je vertrouwd met de grenzen van je partner. Sommige mensen zijn spontaan, terwijl anderen meer gepland zijn.

Dergelijke dingen kunnen problemen veroorzaken als je gaat samenwonen. Bijvoorbeeld, misschien zou je partner het niet leuk vinden als je je vrienden uitnodigt zonder ze op de hoogte te stellen. Je leert veel over elkaars grenzen als dit soort situaties zich voordoen.

Je kunt er echter ook van tevoren over praten. Hoe meer je communiceert over je behoeften, hoe gemakkelijker het voor je partner zal zijn om daaraan tegemoet te komen. Stel ook duidelijke grenzen. Als je partner respectloos is, zorg er dan voor dat hij of zij dat begrijpt. Praat al over deze dingen voordat je gaat samenwonen.

8. Deel verantwoordelijkheden en creƫer routines.

Wie gaat er koken en wie doet de afwas? Wanneer ga je de hond uitlaten? Er zijn een miljoen vragen zoals deze die zullen opkomen als je eenmaal een huis deelt.

Zorg ervoor dat je verantwoordelijkheden deelt en routines creĆ«ert. CreĆ«er samen een duurzame levensstijl en heb functionerende schemaā€™s.

Bespreek hoe je de klusjes aanpakt voordat je besluit te gaan samenwonen. Zorg er ook voor dat je date nights op je schema zet. Dat je gaat samenwonen betekent niet dat je moet stoppen met daten.

Houd de vonk levend en zorg voor romantiek in jullie leven, zelfs als je alleen maar thuis blijft en een film kijkt.

9. Leer elkaar nog beter kennen.

Hoe goed je je partner ook kent, je gaat nog meer over hem of haar leren als je samenwoont. Probeer dus vooraf zoveel mogelijk te weten te komen.

Moedig ze aan om zich voor je open te stellen en je hun ware aard te laten zien. Praat over hun carriĆØreplannen, hun jeugd, hun kleine routines.

Als je je partner niet zo goed kent, stel samenwonen dan uit tot je dat wel doet.

10. Overweeg of jullie hier allebei klaar voor zijn.

Zijn jullie allebei klaar om te gaan samenwonen? Samenwonen bepaalt vaak of een relatie op lange termijn zal werken of niet. 24/7 bij je partner zijn is heel wat anders dan daten.

In feite krijg je een vrij goed idee van hoe getrouwd zijn met hem of haar zou zijn. Daarom helpt samenwonen vaak om uit te vinden of we moeten trouwen of niet.

Als je denkt dat je klaar bent om samen te wonen, neem dan voorzorgsmaatregelen om ervoor te zorgen dat je relatie solide is. Als je er niet zeker van bent dat dit nu een goed idee is, laat je partner dat dan weten. Zorg ervoor dat je benadrukt dat je nog steeds bij hem of haar wilt zijn en zelfs ooit bij hem of haar wilt intrekken, je hebt alleen meer tijd nodig.

Ze moeten kunnen begrijpen dat je elkaar beter moet leren kennen voordat je gaat samenwonen. Als je eenmaal eindelijk samenwoont, zoek dan manieren om je relatie in stand te houden, zodat die zijn volle potentieel bereikt.

Sandra van den Berg
Over Sandra van den Berg

Sandra is erkend klinisch psycholoog en werkt sinds haar afstuderen aan de Universiteit Maastricht in 2010 in de geestelijke gezondheidszorg. Ze heeft ervaring in het werken met cliƫnten van alle leeftijden, en heeft een bijzondere belangstelling voor het werken met jongvolwassenen die worstelen om hun weg in het leven te vinden.

Sandra is een warme en meelevende clinicus die gelooft in het belang van het opbouwen van een sterke therapeutische relatie met haar cliƫnten. Ze gebruikt een integratieve benadering van counseling, waarbij ze gebruik maakt van verschillende theoretische benaderingen om haar werk af te stemmen op de individuele behoeften van elke cliƫnt.