Är du kär i en gift man? 13 sanningar som du behöver höra

Uppdaterad 2 oktober, 2022

Publicerad

Om du är kär i en gift man upplever du förmodligen många motstridiga känslor just nu.

Ibland kan du inte låta bli att känna dig lycklig, för du har blivit kär.

Men sedan kommer du tillbaka till verkligheten och kommer ihåg att han är gift och att det är en mycket, mycket komplicerad situation.

Och det blir ännu mer frustrerande av att du aldrig har tänkt träffa eller bli kär i någon som redan är gift.

Du har bara hamnat i den här situationen och nu vet du inte vad du ska göra.

Naturligtvis är inget förhållande mellan två människor någonsin helt likadant som något annat.

Det förhållande du har till den här mannen och det förhållande han har till sin fru är båda unika och svåra för någon utomstående att förstå, så det är svårt att ge generella råd i sådana här situationer.

Men det finns några hårda sanningar som du förmodligen behöver höra, oavsett vilka omständigheter du befinner dig i.

Din nuvarande situation är trots allt inte hållbar. Jag tror att vi alla kan vara överens om det.

Och om du läser det här är du på jakt efter svar.

Du har förmodligen fått alla de rätta råden av dina vänner och din familj (om du har berättat för dem), men det kan ibland vara mycket lättare att höra dessa saker från en främling än från någon som står dig nära.

Något måste förändras, och det kommer inte att bli en lätt resa.

Lyssna, det här är en zon utan fördömande – du hade inte för avsikt att bli kär i en gift man, men vi kan inte kontrollera våra hjärtan. Så det som följer är inte avsett att få dig att må dåligt över det som hände, även om det ibland slår hårt.

Med det i åtanke får du här våra råd om hur du kan vidta positiva åtgärder och gå vidare med ditt liv.

1. Du måste fundera på om du verkligen kan lita på honom.

Om en man som lever i ett monogamt äktenskap har en affär är det oundvikligen en hel del lögner som pågår, så du vet redan att han är kapabel till lögner.

Har den lögnen även gällt dig? Visste du att han var gift från det ögonblick du träffade honom, eller ljög han för dig om det?

Att han ljuger för sin fru är en röd flagga, men om han försökte lura dig måste du acceptera att han definitivt är opålitlig.

Om han någonsin skulle lämna sin fru för dig har du ingen garanti för att han inte skulle göra samma sak mot dig några år senare.

2. Du kanske inte är den första.

Om han inte verkar ha någon verklig avsikt att lämna sin fru för dig kanske du inte är den första ”andra kvinnan”

Eller ens den enda andra kvinnan, även om det skulle kräva en rejäl organisationsförmåga från hans sida. Det är trots allt svårt nog att klämma in två förhållanden på en vecka.

Oavsett hur speciell han får dig att känna dig eller hur förälskad du är i den här gifta mannen kan du aldrig riktigt veta om du bara är en i en lång rad.

3. Du borde inte sitta och vänta.

Tänk på din relation med den här mannen hittills. Jag skulle inte ha något emot att slå vad om att det har inneburit att du har väntat väldigt mycket på honom.

Du stannar hemma, ifall han skulle sända ett sms för att säga att han har lyckats smita iväg. Du väntar på honom när han kommer för sent till en träff för att han inte kunde hitta en ursäkt för att gå.

Du slösar bort din tid med att vänta på att han ska ringa, när du skulle kunna vara ute och leva.

4. Du är inte hans första prioritet.

Hur mycket han än försöker övertyga dig om motsatsen, om du är den andra kvinnan är du inte nummer ett på hans prioriteringslista. Det är hans fru, och om han har barn så är de det.

5. Det sätt han pratar om sin fru kan berätta mycket för dig.

Är han respektfull när han talar om sin fru? Om inte, hur kan du då tro att han verkligen respekterar dig?

6. Han kommer förmodligen inte att lämna sin fru.

Väldigt få gifta män slutar faktiskt med att lämna sina fruar för sina älskare, och chansen är stor att du inte är undantaget som bekräftar regeln.

Skilsmässa är en mycket stor sak, och det finns många saker som kommer att hålla honom kvar i ett äktenskap, oavsett hur olycklig han påstår sig vara i det.

Tro inte på hans ord, när hans handlingar är det enda som verkligen räknas här. När du är kär i en gift man kan detta vara svårt att komma ihåg – men du måste.

7. Du njuter förmodligen av spänningen, bara lite grann.

Det kan vara svårt att erkänna för dig själv, men det här är ett riskfyllt förhållande, och det kan vara ganska sexigt.

Du måste erkänna att det kan finnas en del av dig som får en kick av tanken på att ha en affär. Och det är definitivt fallet från hans sida.

Det kanske inte alls stämmer för dig, men om det gör det, kom ihåg att om han skulle lämna sin fru skulle all den risken falla bort.

Ert förhållande skulle troligen förändras bortom allt igenkännande, och du skulle behöva hantera utmaningarna med att han kommer över sin skilsmässa.

Ni skulle plötsligt börja leva den vardagliga vardagen tillsammans, snarare än bara snäppa stunder av passion, och plötsligt kanske han inte verkar så tilltalande.

8. Om det finns barn inblandade leker du med elden.

Om den gifta man du är kär i har barn med sin fru har du hamnat i en otroligt komplicerad situation.

Om han skulle lämna sin fru för dig skulle det allvarligt påverka hans förhållande till sina barn.

Om de vet att deras pappa lämnade deras mamma för dig är det inte troligt att de kommer att gilla dig, vilket skulle skapa allvarliga friktioner mellan dig och honom.

9. Hans äktenskapliga problem beror inte bara på henne.

Visst kan han ha gift sig med någon som han helt enkelt är fatalt inkompatibel med. Men om inte, beror problemen i hans äktenskap inte bara på henne.

Han kan mycket väl ha problem, eller en viss inställning till seriösa relationer som kan orsaka problem mellan er två längre fram också.

Lura inte dig själv att det skulle vara annorlunda med dig.

10. Du är tillfällig.

Det är svårt att acceptera detta, men oavsett hur passionerad han är mot dig nu och hur mycket det kan verka som om han älskar dig, är det bara en tidsfråga innan du börjar bli en komplikation och han tröttnar på dig.

Att hitta tid för att vara tillsammans är enkelt till en början, men det blir snart svårt.

En affär är tidskrävande och en logistisk mardröm, och när spänningen i det inledande skedet av ert förhållande har klingat av kommer han snart att tröttna på det.


3 sätt att gå vidare från affären

Jag är säker på att en del av detta var svårt att läsa, men du behövde förmodligen höra det.

Och nu måste du se framåt och fundera på vad du ska göra.

Även om du kanske är kär i den här gifta mannen just nu finns det sätt att ta dig ur den här situationen.

1. Dumpa honom.

Jag vet, jag vet. Det här är ett väldigt förenklat tillvägagångssätt, och du har säkert hört det en miljon gånger redan, särskilt från dina bästa vänner och alla de människor som älskar dig… om du ens har berättat det för dem.

Men du måste noga överväga om det här förhållandet ger dig något positivt alls, eller om det är dags att avsluta det helt och hållet.

Framför allt ska du vara snäll mot dig själv och se till att du erkänner när ett förhållande med en gift man börjar skada dig.

2. Träffa andra män.

Om du inte riktigt kan få dig själv att göra slut med honom, öppna åtminstone upp dina alternativ.

Gå på dejter med andra män. Flirta med den där heta killen på jobbet. Prova nätdejting. Du är helt fri att träffa andra människor.

Ni två är trots allt inte exklusiva. Han ligger fortfarande med sin fru, oavsett vad han påstår.

Att se andra killar kan påminna dig om att det finns många fler fiskar i havet, så när det nästan oundvikligen tar slut kan du känna dig säker på att du kommer att hitta någon annan.

3. Lägg saker och ting på is.

Om den här gifta mannen har berättat för dig att han kommer att lämna sin fru för dig, så är det toppen. Jag skulle bli förvånad om det verkligen händer, men hey, vem är jag att bedöma dina personliga omständigheter.

Men fortsätt inte att träffa honom och ligga med honom under tiden, medan han fortsätter att hitta ursäkter för att inte göra det i dag, den här veckan, den här månaden eller till och med det här året.

Säg till honom att du inte tycker att ni ska fortsätta att träffas romantiskt tills han har gjort slut med sin fru.

Det kommer snart att stå klart om han faktiskt har någon avsikt att lämna sin fru, eller om det är dags för dig att gå vidare.

Karin Gustafsson
Om Karin Gustafsson

Karin är en erfaren kurator och psykoterapeut med över 15 års erfarenhet av arbete i både Sverige och Nederländerna. Hon har en examen i psykologi och en master i psykodynamisk rådgivning och psykoterapi från Stockholms universitet. Karin är även ackrediterad medlem i Psykoterapicentrum.

Karin använder ett integrativt förhållningssätt till rådgivning som bygger på en rad olika teoretiska ansatser, och hon gillar också att föra in mindfulness- och avslappningstekniker i sin praktik.