8 spirituele doelen die je voor jezelf moet stellen

Laatst bijgewerkt op 1 oktober, 2022

Gepost op

Er zijn vele soorten doelen die iemand kan stellen, maar misschien zijn de belangrijkste op de lange termijn die welke leiden tot geestelijke groei.

Want groei van welke aard dan ook gaat zelden vanzelf. Net als alles vereist het een plan en actie.

Dit plan kan komen in de vorm van geestelijke doelen, waarvan hieronder enkele voorbeelden volgen.

In wezen zijn spirituele doelen bedoeld om ons te helpen ons te verbinden met onze diepste overtuigingen en ons geloof. Deze verbinding is een cruciaal onderdeel van het leiden van een gelukkig en tevreden leven.

De onderstaande voorbeelden gelden net zo goed voor iemand die een bepaalde religieuze code volgt als voor iemand die spiritueel is maar niet religieus.

Overweeg een aantal van deze spirituele doelen te stellen – misschien één of twee tegelijk – en houd je eraan totdat ze een concreet onderdeel worden van je leven en gewoonten.

1. Wees glashelder over wat je overtuigingen zijn.

Waar geloof je in?

Dat is een enorme vraag, en een die niet altijd gemakkelijk te beantwoorden is, zelfs voor degenen die een bepaald geloof belijden.

Maar weten wat de kernbeginselen zijn waarop je je leven wilt baseren is een belangrijke oefening in verheldering.

Je kunt je geloof immers niet praktiseren als je niet weet wat het is.

En zelfs als je deel uitmaakt van een georganiseerde religie, zijn er ongetwijfeld leringen die belangrijker voelen dan andere.

Je overtuigingen kennen komt voort uit naar binnen kijken en je afvragen wat je voelt dat je dichter bij je uiteindelijke plaats van zijn brengt – of dat nu een goddelijke God is, de bron, het universum, of iets anders.

Welke stappen kun je nemen – mentaal en praktisch – om je geest te verheffen?

Misschien kunnen enkele van de andere doelen op deze lijst antwoorden geven op deze vraag.

2. Reflecteer op je daden.

Als je eenmaal weet waarin je gelooft, loont het om bij te houden hoe goed je je in je dagelijks leven aan die overtuigingen houdt.

Heb je in de praktijk gebracht wat je predikt? Heb je dingen gedaan die tegen je overtuigingen ingaan? Heb je je überhaupt tegenstrijdig gevoeld?

Dit zijn het soort vragen die je zult willen stellen tijdens een periode van zelfreflectie.

Zie het als een moment om stil te staan op je reis en te kijken naar zowel waar je geweest bent als waar je naartoe gaat.

Leef je op een manier die je wilt leven, en zo niet, wat zou je kunnen veranderen om jezelf op een spiritueel aangenamer pad te brengen?

Soms zul je merken dat deze momenten van bezinning de overtuigingen waar je je zo zeker van voelde op losse schroeven zetten. Dat is geen falen van jouw kant, maar slechts een verdere verduidelijking van wat je ware overtuigingen zijn.

3. Kweek een gemoedsrust.

Een leven dat meer spiritueel afgestemd is, is er een van met innerlijke vrede.

Een zinvol doel is daarom manieren te vinden om meer vrede te brengen in de dingen die je doet, de relaties die je hebt, en de gedachten die in je geest rondzweven.

Vrede is het tegenovergestelde van conflict, dus het identificeren van bronnen van conflict en het werken aan het verlichten van spanningen is een effectief hulpmiddel voor spirituele groei.

Veel hiervan komt neer op de manier waarop je anderen behandelt, de manier waarop je reageert op de manier waarop anderen jou behandelen, en de mentaliteit die je door het leven draagt.

Denk altijd aan de keuze die je in elk moment hebt om te beslissen hoe je je gedraagt. Wat er ook om je heen gebeurt en wat andere mensen ook doen, je kunt kiezen voor een pad van vrede.

Je kunt ervoor kiezen te begrijpen, te vergeven, verder te kijken dan wraak of vergelding.

Je kunt ervoor kiezen om alle verontrustende gedachten en emoties die je hebt aan te pakken.

Je kunt ervoor kiezen om overal waar je komt de vredestichter te zijn.

Dit betekent niet dat je een slechte behandeling accepteert. Verre van dat. Een deel van een vredig innerlijk en uiterlijk leven is weten wanneer je weg moet lopen van iemand wiens eigen pijn ervoor zorgt dat hij zich gedraagt op een manier die schadelijk is voor jou.

Of, op zijn minst, grenzen stellen aan wat je wel en niet tolereert.

4. Toon mededogen.

Over andermans pijn gesproken, een manier om je dieper met je eigen geest te verbinden is te zoeken naar manieren om het lijden van anderen te verlichten.

Veel mensen hebben een natuurlijk instinct om anderen te willen helpen, maar dat consequent doen en zonder verwachtingen dat je er iets voor terugkrijgt is heel wat anders.

Spirituele groei is geen beloning voor het dienstbaar zijn aan anderen – maar het is vaak (maar nu niet altijd) een bijproduct.

Mededogend leven helpt je om je dankbaarder te voelen voor de positieve dingen die je hebt en helpt om een vaak overactief ego te verzwakken.

Als je compassie voelt en toont ten opzichte van een persoon, herken je jezelf in hen. Je ziet dat jij en zij niet zo verschillend zijn.

En daardoor word je nederiger en minder verteerd door ongezonde verlangens om meer van dingen op te hopen en te hamsteren.

Mededogen is een groot stuk van de puzzel in het volgende doel op onze lijst…

5. Erken de onderlinge verbondenheid van alles.

Een deel van een spiritueel leven houdt in dat je naar binnen kijkt, maar een even groot deel vereist dat je naar buiten kijkt naar de wereld om je heen.

Vrede en mededogen zijn, zoals we gezien hebben, een essentieel onderdeel hiervan, maar dat geldt ook voor het besef dat je niet in isolatie leeft.

Sterker nog, ook al ben je in veel opzichten alleen, je bent volkomen afhankelijk van de mensen en dingen die je omringen.

Alles is met alles verbonden door een complex web van draden, waarvan vele ongezien en ondergewaardeerd blijven.

De lucht die we inademen, het voedsel dat we eten, de dingen waarvan we genieten – het zijn allemaal producten van een wereld waarin je met al het andere verbonden bent.

Zelfs het scherm waarop je dit leest is een verlengstuk van het leven, gemaakt door het vernuft van de mensheid en de hulpbronnen waar we van afhankelijk zijn.

Je bent op een diep intieme manier verbonden met die dingen – die mensen, die materialen -. Zij raken jouw leven en jij raakt dat van hen.

Dit is op vele manieren een diepgaand besef, dat spiritueel denken, handelen en geloven op een nieuw niveau kan brengen.

6. Beoefen verdraagzaamheid.

Hoewel we allemaal uit hetzelfde hout gesneden zijn en op diep intieme manieren met elkaar verbonden zijn, zijn geen twee mensen helemaal gelijk.

En sommigen zijn op veel manieren heel anders dan wij. Hoe ze zich uitdrukken, hun verlangens, hun overtuigingen, de keuzes die ze maken.

Deze verschillen kunnen bronnen van conflicten worden als we dat toelaten, maar tolerantie kan dat voorkomen.

Tolerantie is het accepteren van die verschillen en er geen reden van maken om elkaar te wantrouwen.

Tolerantie is een belangrijk ingrediënt voor vrede, maar net als hierboven mag het niet leiden tot acceptatie van slecht behandeld worden.

Tolereer onze verschillen, ja, maar tolereer niet degenen die jou kwaad willen doen.

Je moet verder gaan dan tolerantie van onze verschillen en ze in plaats daarvan vieren.

Het is een groot wonder van het leven dat we miljarden van zulke volstrekt unieke individuen kunnen hebben, allemaal met hun eigen gaven om aan de wereld te geven.

7. Waardeer de mensen in je leven.

Veel van de voorgaande punten komen terug op één belangrijke factor: gemeenschap.

Maar terwijl je misschien aan gemeenschap denkt als de bredere groep mensen die wonen waar jij woont, hebben we het hier over jouw persoonlijke gemeenschap.

Dat wil zeggen, de mensen die een actief (of soms eerder passief) deel uitmaken van je leven.

Je familie, vrienden, partners, collega’s… deze mensen hebben waarschijnlijk een grotere invloed op je leven dan wat dan ook.

Daarom draait een groot deel van je geestelijke groei om je interacties met deze mensen en hoe je hun plaats in je leven waardeert.

Besef dat je aan je relaties moet werken en dat je ze niet als vanzelfsprekend kunt beschouwen.

Werk eraan om je waardering voor andere mensen te tonen, je vriendelijkheid jegens hen, en je begrip als ze handelen vanuit een plaats van pijn of pijn.

8. Wees stil.

Als je je spirituele pad bewandelt, loont het om het onophoudelijke lawaai van de uiterlijke en innerlijke wereld te staken en gewoon in stilte te zijn.

Je kunt deze tijd gebed of meditatie noemen, of je kunt het gewoon stille eenzaamheid noemen.

Welke vorm het voor jou ook aanneemt, de uitdrukking “stilte is goud” is echt van toepassing.

Het is een gouden kans voor je om uit te rusten en je ‘ziel’, bij gebrek aan een beter woord, naar de oppervlakte van je wezen te laten komen.

Het is werkelijk wonderlijk wat een periode van stilte kan doen voor geest, lichaam en natuurlijk geest.

Sandra van den Berg
Over Sandra van den Berg

Sandra is erkend klinisch psycholoog en werkt sinds haar afstuderen aan de Universiteit Maastricht in 2010 in de geestelijke gezondheidszorg. Ze heeft ervaring in het werken met cliënten van alle leeftijden, en heeft een bijzondere belangstelling voor het werken met jongvolwassenen die worstelen om hun weg in het leven te vinden.

Sandra is een warme en meelevende clinicus die gelooft in het belang van het opbouwen van een sterke therapeutische relatie met haar cliënten. Ze gebruikt een integratieve benadering van counseling, waarbij ze gebruik maakt van verschillende theoretische benaderingen om haar werk af te stemmen op de individuele behoeften van elke cliënt.