8 eigenschappen van een geestelijk volwassen persoon

Laatst bijgewerkt op 2 oktober, 2022

Gepost op

Ben je op zoek naar je vrede en geluk door middel van spiritualiteit?

Streef je ernaar je plaats in dit universum beter te begrijpen?

Vraag je je af welke rol je speelt in het grote geheel der dingen?

Je kunt heel wat leren door te kijken naar de ervaringen van anderen die ons de weg zijn voorgegaan en tekens hebben achtergelaten om de weg te helpen vinden. De kennis van anderen aanboren om onze eigen spiritualiteit te verruimen en te verdiepen is iets wat je het beste indirect kunt doen. De beste leraren vertellen je waar je moet zoeken, maar niet per se waar je naar moet zoeken.

Waarom? Omdat..

1. Ze begrijpen dat iedereen zijn eigen pad bewandelt.

Het leven kan een ingewikkelde warboel van verantwoordelijkheden en stress zijn. Iedereen gaat op een andere manier en in een ander tempo met het leven om.

Een spiritueel volwassen persoon begrijpt dat iedereen een individu is, en dat wat voor hen het beste is, misschien niet het beste is voor anderen. Dit kleurt de manier waarop ze steun of advies bieden aan andere mensen.

Ze nemen echt de tijd om te kijken naar de ander, zijn perspectief, zijn behoeften en verlangens, en proberen die persoon te helpen zelf oplossingen te vinden.

Dat betekent niet dat ze nooit begeleiding of direct advies geven – soms is dat nodig om iemand op het juiste pad te krijgen! Maar dat is niet waar ze op terugvallen. In plaats daarvan willen ze een groter perspectief zien dat de ander kan helpen een oplossing te vinden die het beste bij zijn of haar pad past.

2. Ze houden zich niet bezig met de religies van anderen.

Gepassioneerde religieuze en spirituele overtuigingen hebben de neiging om gesmeed te worden op een manier die voor andere mensen moeilijk te relateren is. Niet zozeer andere beoefenaars die raakvlakken kunnen vinden, maar de persoonlijke relatie die men heeft met het universum en de schepping.

Mensen kunnen tot religie komen omdat ze hun plaats in het universum proberen te begrijpen of een moment van herkenning en ontwaken hebben dat hen dichterbij trekt.

Maar iemand met een diepe spirituele rijpheid zal zich ervan bewust zijn dat iemands religie er eigenlijk niet toe doet.

Vriendelijkheid, consideratie, vergeving en liefde zijn allemaal kwaliteiten die door bijna elke religie en vele spirituele paden gepredikt worden. En je hoeft niet religieus te zijn om deze kwaliteiten regelmatig te belichamen en te beoefenen. Tolerantie en respect voor het geloof van anderen bouwt bruggen en begrip.

3. Ze beoefenen regelmatig vriendelijkheid en naastenliefde.

Het definiëren van het bereik van liefde valt ver buiten de reikwijdte of het vermogen van dit artikel. Maar, een klein stukje liefde is actie.

Liefde is niet alleen iets om te voelen, het is iets dat werk en inspanning vereist. En soms kan het een uitdaging zijn om ervoor te kiezen om liefde te beoefenen, om vriendelijkheid en naastenliefde uit te breiden naar mensen die het misschien minder goed hebben of het moeilijk hebben, vooral als je daardoor slechte ervaringen hebt gehad.

Niet iedereen waardeert vriendelijkheid, begrip of liefdadigheid. Sommige mensen geven er helemaal niets om of proberen er misbruik van te maken omdat ze vriendelijkheid zien als zwakte. Maar vriendelijkheid is geen zwakte. Vriendelijkheid is kracht omdat het gemakkelijk is om koud en afstandelijk te zijn in deze chaos die we mensheid noemen.

4. Ze begrijpen dat ze zowel van zichzelf als van anderen moeten houden.

Liefde is niet iets dat we alleen aan anderen geven. De spiritueel volwassen persoon zal ook gezonde zelfliefde beoefenen.

Wat betekent dat?

Het betekent begrijpen dat het oké is om grenzen en limieten te hebben; het is oké om je niet slecht te laten behandelen of over je heen te laten lopen; het is oké om jouw behoeften boven de wensen en verlangens van anderen te stellen.

Mensen die oprecht om jou en je welzijn geven, zullen niet willen dat je jezelf voor hen binnenstebuiten keert. En een spiritueel volwassen persoon zal zelfliefde zien als een noodzaak.

Zelfliefde gaat niet alleen over eigenwaarde of je goed voelen over jezelf. Het gaat ook om het actief beperken van de hoeveelheid schade die iemand anders je kan toebrengen.

Het idee van onbaatzuchtigheid is romantisch, werkt goed in films en boeken, maar het werkt niet zo goed in de gewone praktijk. Vertrouw, maar controleer. En wees sceptisch als iets niet klopt of niet goed voelt in een situatie.

5. Ze zijn zich ervan bewust dat er vele waarheden en perspectieven zijn.

De spiritueel volwassen persoon weet dat niemand alle antwoorden kan hebben op deze puzzel die we het bestaan noemen. De meeste mensen hebben niet eens een fragment van de antwoorden.

Een arts gaat misschien 8-10 jaar naar school, loopt een tijd stage, en heeft een lange en roemruchte carrière op zijn gekozen pad. Die kennis en dat perspectief tellen zwaar mee! Maar zelfs de kennis die ze hebben opgebouwd is misschien niet van toepassing op de uitdaging waar jij voor staat.

Een spiritueel bewust persoon begrijpt dat er vele waarheden in de wereld zijn, en niemand kan ze onmogelijk allemaal kennen. Niet alleen weten ze dat ze dat niet aan anderen kunnen beloven, maar ze kunnen het ook niet verwachten.

6. Ze verdoen hun tijd niet met boos zijn of zinloos kibbelen met anderen.

Boosheid is een geldige menselijke emotie. Hij is ook niet erg nuttig, tenzij hij gebruikt wordt om een zinvolle, heilzame actie te voeden.

Wat is het nut van boosheid of ruzie met anderen? Wordt iemand ooit van gedachten veranderd door iemand die tegen hem schreeuwt? Heeft iemand direct baat bij verontwaardiging? Soms wel, maar meestal niet.

Spiritueel bewuste mensen begrijpen dat woede iets is dat constructief moet zijn. Anders raak je alleen maar verbitterd en afgestompt.

7. Ze zijn zich ervan bewust dat liefde en mededogen niet altijd gemakkelijk komen.

Er is veel geschreven over de warmte en het licht van liefde en mededogen. Er wordt niet zoveel geschreven over de donkere kanten van liefde.

Van iemand houden en om iemand geven betekent dat er pijn en verdriet te doorkruisen valt. Het leven is moeilijk en het werpt ons vaak onverwachte uitdagingen toe die ons schade kunnen berokkenen.

Eerlijk gezegd is het gemakkelijk om het met zowat iedereen goed te hebben, als je maar hard genoeg je best doet. Mensen drijven vaak op de golven van verliefdheid en lust en denken dat liefde louter geluk is.

Dat is het niet.

Liefde is ook in het donker zitten met de mensen om wie je geeft, en dat zij hetzelfde doen voor jou.

Waarom?

8. Ze begrijpen dat liefde meer is dan een gevoel – het is een keuze.

En soms kan het een moeilijke keuze zijn om te maken.

Andere keren kiezen we de verkeerde persoon om het aan uit te breiden, omdat die persoon er niet voor kiest om het aan jou te geven. Dat wil niet zeggen dat we kiezen voor wie we schitterende, warme gevoelens van genegenheid hebben. Meestal kun je dat niet echt kiezen.

Maar wat we wel kiezen is naast wie we bereid zijn te lijden en waarom. Het waarom hoeft niet eens ingewikkeld te zijn.

Wij, als samenleving, hebben de liefde opgeblazen tot een enorme achtbaan van sprookjes, geluk en happy endings; maar dat is het niet. Daden van liefde hoeven niet groots te zijn. Ze kunnen zo eenvoudig zijn als de behoeften van letterlijk iemand anders boven je eigen wensen stellen.

Een spiritueel bewust persoon begrijpt dat het kiezen van kleine daden van liefde een enorme invloed kan hebben op het leven van een ander, of hij er nu baat bij heeft of niet.

Sandra van den Berg
Over Sandra van den Berg

Sandra is erkend klinisch psycholoog en werkt sinds haar afstuderen aan de Universiteit Maastricht in 2010 in de geestelijke gezondheidszorg. Ze heeft ervaring in het werken met cliënten van alle leeftijden, en heeft een bijzondere belangstelling voor het werken met jongvolwassenen die worstelen om hun weg in het leven te vinden.

Sandra is een warme en meelevende clinicus die gelooft in het belang van het opbouwen van een sterke therapeutische relatie met haar cliënten. Ze gebruikt een integratieve benadering van counseling, waarbij ze gebruik maakt van verschillende theoretische benaderingen om haar werk af te stemmen op de individuele behoeften van elke cliënt.