8 karaktertræk ved en åndeligt moden person

Sidst opdateret den 2 oktober, 2022

Skrevet den

Ønsker du at finde din fred og lykke gennem åndelighed?

Stræber du efter at forstå din plads i dette univers bedre?

Tvivler du på, hvilken rolle du spiller i det store hele?

Man kan lære en hel del ved at se på erfaringerne fra andre, der har gået vejen før os og efterladt tegn til at hjælpe os med at finde vej. At udnytte andres viden til at udvide og uddybe vores egen spiritualitet er noget, der bedst gøres indirekte. De bedste lærere fortæller dig, hvor du skal lede, men ikke nødvendigvis hvad du skal lede efter.

Hvorfor? Fordi ..

1. De forstår, at alle går deres egen vej.

Livet kan være et kompliceret rod af ansvar og stress. Alle håndterer livet på forskellige måder og i forskellige hastigheder.

En åndeligt moden person forstår, at alle er individuelle, og at det, der er bedst for dem selv, måske ikke er bedst for andre. Dette præger den måde, hvorpå de tilbyder støtte eller råd til andre mennesker.

De tager sig virkelig tid til at se på den anden person, deres perspektiv, deres behov og ønsker og forsøger at hjælpe personen med at finde løsninger selv.

Det betyder ikke, at de aldrig giver vejledning eller direkte råd – nogle gange er det nødvendigt for at få nogen på rette vej! Men det er ikke det, som de er standard til. I stedet ønsker de at se et større perspektiv, som kan hjælpe den anden person med at finde en løsning, der passer bedst til deres vej.

2. De er ikke optaget af andres religioner.

Lidenskabelige religiøse og spirituelle overbevisninger har en tendens til at blive smedet på en måde, som er svær for andre mennesker at forholde sig til. Ikke så meget andre udøvere, som kan finde fælles fodslag, men det personlige forhold man har til universet og skabelsen.

Folk kan komme til religion, fordi de forsøger at forstå deres plads i universet eller fordi de oplever et øjeblik af erkendelse og opvågnen, der bringer dem tættere på.

Men en person med dyb åndelig modenhed vil være klar over, at en persons religion i virkeligheden er ligegyldig.

Venlighed, hensynsfuldhed, tilgivelse og kærlighed er alle kvaliteter, der prædikes af næsten alle religioner og mange spirituelle veje. Og man behøver ikke at være religiøs for at legemliggøre og praktisere disse kvaliteter regelmæssigt. Tolerance og respekt for andres trosretninger bygger broer og forståelse.

3. De praktiserer regelmæssigt venlighed og velgørenhed.

At definere kærlighedens rækkevidde ligger langt uden for denne artikels rækkevidde og muligheder. Men en lille del af kærligheden er handling.

Kærlighed er ikke bare noget, man kan føle, det er noget, der kræver arbejde og indsats. Og nogle gange kan det være en udfordring at vælge at praktisere kærlighed, at udstrække venlighed og velgørenhed til mennesker, der måske er mindre heldige eller har det svært, især hvis man selv har haft dårlige oplevelser på grund af det.

Det er ikke alle, der sætter pris på venlighed, forståelse eller velgørenhed. Nogle mennesker er helt ligeglade eller forsøger at udnytte det, fordi de opfatter venlighed som svaghed. Men venlighed er ikke en svaghed. Venlighed er en styrke, fordi det er let at være kold og fjern i dette kaos, vi kalder menneskeheden.

4. De forstår, at de må elske sig selv såvel som andre.

Kærlighed er ikke noget, som vi kun giver til andre. Den åndeligt modne person vil også praktisere sund selvkærlighed.

Hvad betyder det?

Det betyder at forstå, at det er i orden at have grænser og grænser; det er i orden ikke at tillade, at man bliver behandlet dårligt eller overfuset; det er i orden at sætte sine egne behov over andres ønsker og begær.

Mennesker, der virkelig holder af dig og dit velbefindende, vil ikke ønske, at du vender dig selv ud og indad for deres skyld. Og en åndeligt moden person vil betragte selvkærlighed som en nødvendighed.

Selvkærlighed handler ikke kun om selvværd eller om at have det godt med sig selv. Det handler også om aktivt at begrænse mængden af skade, som andre kan påføre dig.

Ideen om uselviskhed er romantisk og fungerer godt i film og bøger, men den fungerer ikke så godt i almindelig praksis. Stol på, men kontrollér. Og vær skeptisk, hvis noget virker forkert eller ikke føles rigtigt i en situation.

5. De er klar over, at der er mange sandheder og perspektiver.

Den åndeligt modne person ved, at ingen kan have alle svarene på dette puslespil, som vi kalder tilværelsen. De fleste mennesker har ikke engang et fragment af svarene.

En læge kan gå på skole i 8-10 år, bruge tid på praktik og have en lang og berømt karriere på den vej, han har valgt. Den viden og det perspektiv tæller meget! Men selv den viden, som de har opbygget, er måske ikke nødvendigvis anvendelig til den udfordring, du står over for.

En åndeligt bevidst person forstår, at der er mange sandheder i verden, og ingen kan muligvis kende dem alle. Ikke alene ved de, at de ikke kan love det til andre, men de kan heller ikke forvente det.

6. De spilder ikke deres tid på at være vrede eller meningsløst skændes med andre.

Vrede er en gyldig menneskelig følelse. Den er heller ikke særlig nyttig, medmindre den bruges til at give næring til en meningsfuld, gavnlig handling.

Hvad er meningen med vrede eller skænderier med andre? Er der nogen, der nogensinde får ændret mening ved at nogen råber ad dem? Gør forargelse nogen direkte gavn for nogen? Nogle gange, men normalt ikke.

Spirituelt bevidste mennesker forstår, at vrede er noget, der skal være konstruktivt. Ellers ender man bare bitter og afstumpet.

7. De er klar over, at kærlighed og medfølelse ikke altid kommer let.

Der er skrevet en masse om kærlighedens og medfølelsens varme og lys. Der er ikke skrevet så meget om kærlighedens mørke sider.

At elske og bekymre sig om nogen betyder, at der vil være smerte og sorg at navigere i. Livet er svært, og det stiller os ofte over for uventede udfordringer, som kan gøre os ondt.

Helt ærligt, det er let at have det godt med næsten alle, hvis man prøver hårdt nok. Folk rider ofte på bølgerne af forelskelse og begær og tror, at kærlighed er ren lykke.

Det er det ikke.

Kærlighed er også at sidde i mørket sammen med de mennesker, man holder af, og at de gør det samme for en selv.

Hvorfor er det sådan?

8. De forstår, at kærlighed er mere end en følelse – det er et valg.

Og nogle gange kan det være et svært valg at træffe.

Andre gange vælger vi den forkerte person at give den til, fordi vedkommende ikke vælger at give den til dig. Det betyder ikke, at vi vælger, hvem vi har strålende, varme følelser af hengivenhed for. Det kan man for det meste ikke rigtig vælge.

Men det, vi vælger, er, hvem vi er villige til at lide ved siden af og hvorfor. Hvorfor behøver ikke engang at være kompliceret.

Vi har som samfund gjort kærlighed til en kæmpe rutsjebane af eventyr, lykke og lykkelige slutninger, men det er det ikke. Kærlighedshandlinger behøver ikke at være storslåede. De kan være så enkle som at sætte bogstaveligt talt en andens behov før dine egne ønsker.

En åndeligt bevidst person forstår, at det at vælge små kærlighedshandlinger kan have en enorm indvirkning på en anden persons liv, uanset om det gavner dem selv eller ej.

Olivia Nielsen
Om Olivia Nielsen

Olivia er en kvalificeret rådgiver og empatisk kliniker, som tror på vigtigheden af at opbygge stærke terapeutiske relationer med sine klienter for at fremme forandring. Hun samarbejder med sine klienter for at hjælpe dem med at nå deres mål og anvender en integrativ tilgang til rådgivning, som trækker på en række forskellige teoretiske tilgange.

Når hun ikke arbejder, nyder Olivia at rejse, tilbringe tid sammen med sin familie og venner og udforske nye steder.