10 dingen die een persoon uniek maken

Laatst bijgewerkt op 1 oktober, 2022

Gepost op

Ieder mens is een unieke puzzel die bestaat uit stukjes persoonlijkheid, levenservaringen, kennis en emoties.

Ieder mens heeft zijn eigen perspectief en wereldbeeld, grotendeels gevoed door de manier waarop hij de wereld heeft ervaren en doorkruist.

Welke weg iemands leven ook precies heeft afgelegd, de reis laat zijn sporen na op de persoon en vormt de manier waarop hij vandaag de dag met de wereld omgaat.

We zijn echter niet veroordeeld tot een bepaalde uitkomst.

De kwaliteiten die ieder mens tot een uniek, interessant individu maken, kunnen worden aangescherpt, verbeterd en doen groeien naarmate we onze levensreis voortzetten.

Hier zijn enkele van de dingen die JIJ uniek maken in deze wereld.

1. Je persoonlijkheid

De persoonlijkheid van een persoon is iets dat gevormd wordt vanaf het moment dat hij geboren wordt tot aan het huidige moment.

Elke goede en slechte ervaring, elke triomf en mislukking, elk moment van kracht en zwakte, elk stukje kennis en wijsheid dat we opdoen..

deze leiden ons in hoe we ons door de wereld bewegen.

Niemand anders kan of zal beschikken over jouw exacte verzameling kennis, ervaringen en waarnemingen die ervoor zorgen dat je bent wie je bent.

Niemand anders zal met dezelfde emoties en gedachten reageren op wat jij hebt meegemaakt.

Niemand zal dezelfde keuzes maken als jij.

Jouw persoonlijkheid is uniek van jou.

2. Je houding

Iemands houding dicteert hoe hij het leven en de acties van de mensen om hem heen waarneemt.

Zowel een positieve als een negatieve houding kan aanstekelijk werken en de mensen om je heen beïnvloeden en hen meetrekken in de algemene richting van wat jij in de wereld zet.

Dat is de basis van zelfhulp en motiverende materialen die spreken over hoe je houding werkelijk een beperking kan vormen voor wat je in het leven kunt bereiken.

Want de waarheid is dat mensen met een positieve houding de neiging hebben om mensen met een meer neutrale of negatieve houding uit de weg te gaan.

Je houding is iets dat gevormd wordt door je emotionele landschap, tenzij je een actieve keuze maakt om er iets beters van te maken en meer bevorderlijk voor een gelukkiger heden en toekomst.

3. Je ervaringen

Iemands vroegere en toekomstige ervaringen hebben, zonder twijfel, de grootste invloed op de vorming van wie hij of zij is als uniek individu.

Elke ervaring helpt ons te bepalen hoe we uiteindelijk zullen omgaan met de wereld en andere mensen daarin.

Mensen met negatieve ervaringen kunnen zich angstig en defensief voelen wanneer ze geconfronteerd worden met situaties die lijken op die waarin ze gekwetst werden, of wanneer ze proberen toekomstige schade te vermijden.

En mensen zoeken naar positieve ervaringen om hun begrip van de wereld, de mensen erin, en hoe ze het beste een gelukkig en tevreden leven kunnen nastreven, te verbeteren.

Dat betekent niet dat je veroordeeld bent om gegijzeld te worden door je ervaringen.

Bepaalde negatieve ervaringen bevatten vaak flarden van wijsheid die je kunt gebruiken om een beter pad te vinden, betere beslissingen te nemen en een positievere toekomst na te streven.

4. Je gewoonten

Een gewoonte is iets wat we met grote regelmaat doen. De gewoonten die we hebben informeren en bepalen welke aspecten van onze unieke persoon we ontwikkelen.

Een slechte gewoonte om ongezond te eten en niet te bewegen zal leiden tot lusteloosheid en een slechte lichamelijke gezondheid.

Een goede gewoonte om twee keer per dag je tanden te poetsen en te flossen houdt je mond gezond en pijnvrij.

Het vormen van gewoonten zoals lezen, meditatie, lichaamsbeweging, of het proberen van nieuwe dingen kan de geestelijke gezondheid en het welzijn verbeteren.

Carl Jung zei beroemd: “Je bent wat je doet, niet wat je zegt dat je zult doen.” en zijn woorden spreken grotendeels over hoe onze handelingen en gewoonten de persoon bepalen die we worden.

5. Je creativiteit

Creativiteit is interessant omdat er zoveel verschillende soorten zijn.

Je hebt een verscheidenheid aan kunsten die de creatieve kant van je hersenen aanspreken, van schilderen en tekenen tot dansen en zingen.

Maar dan heb je ook creativiteit in andere vormen, zoals het ontwikkelen van efficiënte systemen, het bouwen van een boekenkast met je eigen handen, of het plannen van een esthetisch mooi landschap.

Ieder mens heeft zijn eigen unieke, creatieve gaven die beïnvloed worden door zijn eigen visie op wat schoonheid is.

Soms is schoonheid geen ingewikkeld iets. Soms is creativiteit en schoonheid eenvoudige doeltreffendheid.

6. Jouw perspectief

Kan iemand anders in de wereld de wereld precies zo zien als jij?

Nee.

Niemand anders heeft jouw vierentwintig uur per dag, zeven dagen per week, driehonderdvijfenzestig dagen per jaar geleefd.

Niemand anders heeft het leven op dezelfde manier ervaren als jij.

Niemand anders heeft precies dezelfde kennis die jij hebt.

Iemands perspectief is uniek.

Daarom is het zo belangrijk om open te staan voor andermans meningen en ideeën..

…niet per se om ze als goed of fout te accepteren, maar om te helpen de lege plekken op te vullen en je unieke perceptie van de wereld te blijven ontwikkelen.

Een uitwisseling van ideeën met de juiste persoon over jouw perceptie van de wereld kan realisatie en wijsheid ontsluiten, dus schuw het luisteren naar of delen van je eigen perspectieven en meningen niet.

7. Je smaak

Wat vind je lekker? Waar houd je niet van?

Hoewel we overeenstemming kunnen vinden met andere mensen over wat kwaliteit of schoonheid is, is je smaak grotendeels een uniek facet van je persoonlijkheid.

Iemands smaak beïnvloedt veel van zijn keuzes in het leven, of het nu gaat om welk eten hij eet of met welk soort mensen hij een relatie wil hebben.

Het verkennen van de verschillende smaken van de wereld, in al hun vormen, is een uitstekende manier om je horizon te verbreden, nieuwe dingen te leren en je als persoon te blijven ontwikkelen.

Een open geest en een bereidheid om de smaak van anderen te omarmen kan je kennis laten maken met zoveel geweldige dingen.

8. Je doelen

Iemands doelen bepalen in het algemeen hoe hij zijn tijd, energie en inspanningen besteedt.

De gebieden van het leven en de inspanningen waarin we onze tijd, energie en moeite investeren, zullen de dingen zijn die we het meest in gedachten hebben, wat van invloed zal zijn op wat we teruggeven en nemen van de wereld.

Doelen voor de korte, middellange en lange termijn geven ons richting en motivatie als we ons verloren voelen of alsof we struikelen op ons pad.

Iedereen kan meer uit zijn leven halen, groeien als persoon, en een duidelijkere richting vinden door enkele doelen te vinden om naar toe te werken.

Journaling is een geweldige begeleider van een doelgerichte, groeimindset, omdat het een plek is om vrijuit te spreken, precies in kaart te brengen wat je wilt, en een plan te ontwikkelen om daar te komen.

9. Je hobby’s

Wat doe je graag voor je plezier?

Het is een veelgestelde vraag die mensen gebruiken als ijsbreker, en het zegt iets over het type mens dat je bent.

Hobby’s definiëren een persoon zeker niet, maar wat je doet informeert anderen over wat voor soort persoon je bent.

Hou je van puzzelen? Series kijken op Netflix? Sporten? Vrijwilligerswerk? Tuinieren? Koken? Gamen op de computer?

Al deze dingen zeggen iets over jou als uniek individu, je waarden, en hoe je geluk of zin in het leven zoekt.

Dat betekent ook dat het uitproberen en aannemen van nieuwe hobby’s kan helpen om groei en persoonlijke ontwikkeling te vergemakkelijken.

10. Je passie

Passie is een prachtig onderdeel van de menselijke ervaring.

Er zijn zoveel dingen om gepassioneerd over te zijn – kunst, natuur en menselijkheid om er een paar te noemen.

Passies kunnen de broodnodige richting geven aan een doel of ervaring waarmee we onze eigen unieke stempel op de wereld kunnen drukken.

De dingen die de diepste emoties in iemands ziel beroeren, kunnen spreken van een hogere roeping om iets groters te doen dan jezelf, zelfs als ze zich op een mentale of emotionele plaats bevinden waar het op dit moment niet zo goed gaat.

Inzicht in je passies kan je helpen een direct, duidelijk pad te vinden dat geleid wordt door jouw waarden en unieke perceptie van de wereld.

Laat ze niet afkoelen tot niets. Stook en roer die vlammen van tijd tot tijd aan, zodat ze blijven branden en je pad verlichten.

We zijn allemaal unieke individuen. We hebben allemaal iets unieks en waardevols bij te dragen aan de wereld. Het kan alleen wat tijd kosten om datgene te vinden wat jij bedoeld bent om bij te dragen.

De mix is het belangrijkst

Er zullen individuele elementen zijn van jou als persoon die je deelt met anderen.

Misschien geniet je van dezelfde keukens, deel je hobby’s, of heb je dezelfde overtuigingen of meningen als andere mensen.

Wat iemand anders maakt dan alle anderen zijn niet deze dingen op zichzelf, maar de combinatie van deze dingen die alleen jij hebt.

Jij bent uniek. Daar bestaat geen twijfel over.

Sandra van den Berg
Over Sandra van den Berg

Sandra is erkend klinisch psycholoog en werkt sinds haar afstuderen aan de Universiteit Maastricht in 2010 in de geestelijke gezondheidszorg. Ze heeft ervaring in het werken met cliënten van alle leeftijden, en heeft een bijzondere belangstelling voor het werken met jongvolwassenen die worstelen om hun weg in het leven te vinden.

Sandra is een warme en meelevende clinicus die gelooft in het belang van het opbouwen van een sterke therapeutische relatie met haar cliënten. Ze gebruikt een integratieve benadering van counseling, waarbij ze gebruik maakt van verschillende theoretische benaderingen om haar werk af te stemmen op de individuele behoeften van elke cliënt.