10 ting, der gør en person unik

Sidst opdateret den 1 oktober, 2022

Skrevet den

Hvert enkelt menneske er et unikt puslespil, der består af stykker af personlighed, livserfaringer, viden og følelser.

Hver person har sit eget perspektiv og verdenssyn, som i høj grad er baseret på den måde, hvorpå de har oplevet og navigeret i verden.

Uanset den nøjagtige vej, som ens liv har taget, sætter rejsen sit præg på personen og former den måde, som vedkommende interagerer med verden på i dag.

Vi er dog ikke dømt til et bestemt resultat.

De kvaliteter, der gør hvert enkelt menneske til et unikt og interessant individ, kan finpudses, forbedres og vokse i takt med, at vi fortsætter vores livsrejse.

Her er blot nogle af de ting, der gør DIG unik i denne verden.

1. Din personlighed

Et individs personlighed er noget, der formes fra det øjeblik, det bliver født, og frem til nutiden.

Hver god og dårlig oplevelse, hver triumf og fiasko, hvert øjeblik af styrke og svaghed, hver smule viden og visdom vi erhverver..

… disse vejleder os i, hvordan vi bevæger os gennem verden.

Ingen andre kan eller vil have præcis din samling af viden, erfaringer og opfattelser, som får dig til at være den, du er.

Ingen andre vil reagere på det, du har oplevet, med de samme følelser og tanker, som du har haft.

Ingen vil træffe de samme valg, som du træffer.

Din personlighed er helt og holdent din egen.

2. Din holdning

En persons holdning dikterer, hvordan vedkommende opfatter livet og de handlinger, som mennesker omkring ham/hende foretager sig.

Både en positiv og en negativ holdning kan være smitsom og påvirke folk omkring dig og trække dem i den generelle retning af det, du lægger i verden.

Det er grundlaget for selvhjælps- og motivationsmaterialer, der taler om, hvordan din holdning virkelig kan begrænse, hvad du kan opnå i livet.

For sandheden er, at folk med en positiv holdning har en tendens til at skygge for dem med en mere neutral eller negativ holdning.

Din holdning er noget, der formes af dit følelsesmæssige landskab, medmindre du træffer et aktivt valg om at forme den til noget bedre og mere befordrende for en lykkeligere nutid og fremtid.

3. Dine oplevelser

En persons tidligere og fremtidige erfaringer har uden tvivl den største indflydelse på at forme den person, som han/hun er som et unikt individ.

Enhver erfaring er med til at bestemme, hvordan vi ender med at interagere med verden og andre mennesker i den.

Mennesker med negative oplevelser kan opleve, at de føler sig ængstelige og defensive, når de står over for situationer, der ligner dem, hvor de blev såret, eller når de forsøger at undgå fremtidig skade.

Og mennesker søger positive erfaringer for at forbedre deres forståelse af verden, menneskene i den og for at finde ud af, hvordan de bedst kan leve et lykkeligt og tilfreds liv.

Det betyder ikke, at man er dømt til at blive holdt som gidsel af sine oplevelser.

Visse negative oplevelser indeholder ofte stumper af visdom, som du kan bruge til at finde en bedre vej, træffe bedre beslutninger og forfølge en mere positiv fremtid.

4. Dine vaner

En vane er en ting, som vi gør med stor regelmæssighed. De vaner, vi har, informerer og bestemmer, hvilke aspekter af vores unikke person vi udvikler.

En dårlig vane med at spise usund mad og ikke motionere vil medføre sløvhed og dårligt fysisk helbred.

En god vane med at børste tænder to gange om dagen og bruge tandtråd vil holde munden sund og smertefri.

Hvis dufår vaner som læsning, meditation, motion eller at prøve nye ting, kan du forbedre din mentale sundhed og dit velbefindende.

Carl Jung sagde som bekendt: “Du er, hvad du gør, ikke hvad du siger, du vil gøre”, og hans ord taler i høj grad om, hvordan vores handlinger og vaner bestemmer den person, vi bliver.

5. Din kreativitet

Kreativitet er en interessant ting, fordi der findes så mange forskellige slags.

Du har en række forskellige former for kunst, der bruger den kreative side af din hjerne, lige fra maleri og tegning til dans og sang.

Men der findes også andre former for kreativitet, f.eks. udvikling af effektive systemer, bygning af en bogreol med dine egne hænder eller planlægning af et æstetisk tiltalende landskab.

Alle mennesker har deres egne unikke, kreative evner, som er påvirket af deres egen vision af, hvad skønhed er.

Nogle gange er skønhed ikke en kompliceret ting. Nogle gange er kreativitet og skønhed simpel effektivitet.

6. Dit perspektiv

Kan andre i verden se verden præcis som du gør?

Nej.

Ingen andre har levet dit liv fireogtyve timer om dagen, syv dage om ugen, tre hundrede og femogtres dage om året.

Ingen andre har oplevet livet på samme måde som dig.

Ingen andre har præcis den samme viden, som du har.

Et menneskes perspektiv er helt unikt.

Derfor er det så vigtigt at være åben over for andres meninger og idéer ..

…ikke nødvendigvis for at acceptere dem som rigtige eller forkerte, men for at hjælpe med at udfylde hullerne og fortsætte med at udvikle din unikke opfattelse af verden.

En udveksling af idéer med den rette person om dine opfattelser af verden kan frigøre erkendelse og visdom, så du skal ikke vige tilbage for at lytte til eller dele dine egne perspektiver og meninger.

7. Din smag

Hvad kan du lide? Hvad kan du ikke lide?

Selv om vi kan finde fælles fodslag med andre mennesker om, hvad der udgør kvalitet eller skønhed, er din smag i høj grad en unik facet af din personlighed.

En persons smag vil påvirke mange af hans valg i livet, uanset om det er hvilken mad, han/hun vil spise, eller hvilken type mennesker han/hun ønsker at have et forhold til.

At udforske verdens forskellige smagsoplevelser i alle deres former er en glimrende måde at udvide sin horisont, lære nye ting og fortsætte med at udvikle sig som person.

Et åbent sind og en villighed til at tage andres smag til sig kan introducere dig til så mange fantastiske ting.

8. Dine mål

En persons mål er generelt styrende for, hvordan man bruger sin tid, energi og indsats.

De områder af livet og de bestræbelser, hvor vi investerer vores tid, energi og indsats, vil være de ting, vi har mest i tankerne, hvilket vil påvirke, hvad vi giver tilbage og tager fra verden.

Kort-, mellem- og langsigtede mål giver os retning og motivation, når vi føler os fortabt eller føler, at vi snubler på vores vej.

Alle kan få mere ud af deres liv, vokse som person og finde en klarere retning ved at finde nogle mål at arbejde hen imod.

Journalføring er en god ledsager til et målorienteret væksttankegang, fordi det er et sted, hvor du frit kan sige din mening, kortlægge præcis, hvad du ønsker, og udvikle en plan for at nå dertil.

9. Dine hobbyer

Hvad kan du lide at lave for sjov?

Det er et almindeligt spørgsmål, som folk bruger som isbryder, og det fortæller noget om, hvilken type person du er.

Hobbyer definerer bestemt ikke en person, men det, du bruger din tid på, fortæller andre om, hvilken type person du er.

Kan du lide puslespil? Ser du ser serier på Netflix? Sport? Frivilligt arbejde? Havearbejde? Madlavning? Computerspil?

Alle disse ting siger noget om dig som et unikt individ, dine værdier og hvordan du søger lykke eller mening i livet.

Det betyder også, at det at afprøve og tage nye hobbyer til sig kan være med til at fremme vækst og personlig udvikling.

10. Din passion

Passion er en storslået del af den menneskelige erfaring.

Der er så mange ting at være passioneret omkring – kunst, natur og menneskelighed for blot at nævne nogle få.

Lidenskaber kan give os den nødvendige retning mod et mål eller en oplevelse, som vil give os mulighed for at sætte vores eget unikke præg på verden.

De ting, der vækker de dybeste følelser i ens sjæl, kan tale om et højere kald til at gøre noget større end en selv, selv om man måske befinder sig et mentalt eller følelsesmæssigt sted, hvor tingene ikke er så gode i øjeblikket.

Hvis du forstår dine passioner, kan det hjælpe dig med at finde en direkte, tydelig vej, der er styret af dine værdier og din unikke opfattelse af verden.

Lad dem ikke køle ned til ingenting. Sæt gang på gang ild til flammerne, så de fortsat brænder og oplyser din vej.

Vi er alle unikke individer. Vi har alle noget unikt og værdifuldt at bidrage med til verden. Det kan bare tage noget tid at finde det, som du skal bidrage med.

Det er blandingen, der betyder mest

Der vil være individuelle elementer af dig som person, som du deler med andre.

Måske nyder du de samme retter, deler hobbyer eller har samme tro eller meninger som andre mennesker.

Det, der gør en person anderledes end alle andre, er ikke disse ting i sig selv, men den kombination af disse ting, som kun du har.

Du er unik. Det er der ingen tvivl om.

Olivia Nielsen
Om Olivia Nielsen

Olivia er en kvalificeret rådgiver og empatisk kliniker, som tror på vigtigheden af at opbygge stærke terapeutiske relationer med sine klienter for at fremme forandring. Hun samarbejder med sine klienter for at hjælpe dem med at nå deres mål og anvender en integrativ tilgang til rådgivning, som trækker på en række forskellige teoretiske tilgange.

Når hun ikke arbejder, nyder Olivia at rejse, tilbringe tid sammen med sin familie og venner og udforske nye steder.