Hur du vet om en tjej gillar dig: 25 tydliga tecken

Uppdaterad 1 oktober, 2022

Publicerad

Gillar hon mig?

Det är en fråga som nästan alla män har ställt sig någon gång i livet.

Finns det något bättre sätt att undvika pinsamheter än att ta reda på hur en tjej känner innan du signalerar ditt romantiska intresse?

Ändå kan kvinnor ibland vara ganska svåra att räkna ut, även när vi tror att vi gör det uppenbart för den kille vi gillar.

Och låt oss vara ärliga, ni män är oftast inte så bra på att läsa av tecknen.

Särskilt när ert omdöme är fördunklat av små hjärtan som simmar framför ögonen på er när ni tittar på någon som ni verkligen gillar.

Oavsett om du gillar henne och inte är säker på om hon skulle säga ja om du bjöd ut henne, eller om ni redan har träffats, men du är inte säker på om hon är sugen på att fortsätta, kan det vara lite av ett minfält att läsa av en tjej.

Nyckeln är att hålla utkik efter särskilda beteenden och andra signaler som tyder på att hon är ömsesidigt attraherad av dig.

Vissa kan vara subtila, medan andra gränsar till flirt, men här är några avslöjande tecken på att hon är intresserad av dig.

1. Du ser att hon tittar på dig

När vi gillar en kille kommer vi till slut att titta mycket på honom, vare sig vi vill det eller inte, och vi kommer förmodligen inte att vara så bra på att dölja det. Om du tittar på henne och kommer på henne med att stirra är det ett bra tecken.

Om hon ler mot dig när era ögon möts, eller om hon svarar på ditt leende genom att le tillbaka, är det ännu mer positivt. Särskilt om det är ett av de där söta, blyga leendena som kommer när du har blivit påkommen med att stirra.

Det är trots allt svårt att dölja dina sanna känslor i stunden när du inte är förberedd för det.

Å andra sidan, och eftersom vi inte är något annat än motsägelsefulla, är ett annat tecken (särskilt om inget har hänt mellan er ännu) att hon bokstavligen aldrig tittar på dig.

Hon undviker noggrant din blick eftersom hon inte vill vara för uppenbar.

2. Och hon tittar efter dig

Om hon kommer in i ett rum och vet att du kommer att vara där, titta efter om hennes ögon söker dig när hon kommer fram.

Även om hon inte kommer över till dig utan går till sina vänner i stället, är det faktum att hon kollar om du är där ett mycket gott tecken, eftersom det betyder att du har varit i hennes tankar.

Dessa små blickar signalerar att hon förbereder sig mentalt för en interaktion med dig senare.

3. Hon börjar behandla dig annorlunda

Om du har känt henne ett tag som en vän och hon plötsligt har utvecklat känslor för dig måste hon vara en otrolig skådespelare för att hindra sitt beteende gentemot dig från att förändras.

Om ni hade en ganska nära och tillgiven relation tidigare och hon plötsligt slutar röra dig eller börjar behandla dig annorlunda än vad hon gör med andra killar som ni båda känner, är det förmodligen något på tok.

Hon kanske inte längre känner sig lika bekväm med att vara så vänlig eftersom hon i sitt hjärta vill ha mer.

Hon kanske vill vara din flickvän, men det finns en stor chans att hon också är orolig för att bli avvisad eller att förstöra en perfekt bra vänskap.

4. Hon svarar på dina meddelanden

Återigen, detta varierar från tjej till tjej, men i allmänhet, om vi gillar någon, kommer vi att skicka tillbaka ett meddelande ganska snabbt.

Såvida du inte har börjat med den fruktade ”leken” att inte svara förrän efter tre dagar och låtsas vara ointresserad, i så fall kommer hon att hålla sig till det eftersom de flesta tjejer inte vill verka som den ”angelägna”.

Även om vissa människor trivs med dessa lekar har de flesta tjejer inte tid med dem. Om du fortsätter att leka kommer hon förmodligen att förlora intresset ganska snabbt, så för guds skull sluta driv och skicka tillbaka ett sms till henne.

5. Hon verkar nervös

När ni träffas för första gången, blir hon då lite nervös? Har hon svårt att komma på samtalsämnen?

Vet hon inte riktigt hur hon ska hälsa på dig? Ska det vara ett handslag? En kram? En kyss på kinden? En kyss på båda kinderna? Eller står hon bara där och är lite konstig?

Om en kvinna gillar dig kommer hon att få fjärilar i magen när hon ser dig för första gången, och det kan innebära att hennes hjärna tar en kort semester.

Hon bör snart slappna av i ditt sällskap, men inledande nervositet är ett säkert tecken på att hon är intresserad.

6. Hon är känslig

Vissa tjejer är obekväma med beröring offentligt, så detta gäller inte alltid, men i allmänhet, om hon är intresserad av dig, kommer hon att hitta sätt att röra vid dig, även om det bara är små gester.

Att röra vid din arm är definitivt en bra ledtråd, eftersom det är medvetet och förvånansvärt intimt. Eller så kan hon flirta på ett annat fysiskt sätt, till exempel genom att lekfullt slå dig eller till och med vara mer direkt om hon är självsäker och starkt attraherad av dig.

7. Hon gör planer

Det finns inget mer irriterande än att skiljas från en kille som du gillar utan att ha någon klar uppfattning om när ni ska ses nästa gång.

Om hon inte bryr sig om att träffa dig igen kommer hon förmodligen att hålla saker och ting vaga, men om hon är intresserad av dig kan hon föreslå vissa dagar eller tider då hon är ledig för en ny dejt.

Se till att du tar upp henne på en av dem om du kan och fastställer en plan, annars kan hon tro att du inte är intresserad av att träffas igen.

Att ha fasta planer ger henne en trygghet i att hon kommer att träffa dig igen, och innebär att hon inte behöver vänta på att du ska komma med ett förslag.

8. Hennes vänner beter sig annorlunda

Om hon gillar dig är det troligt att hennes vänner vet allt om det och reagerar på ett sätt som återspeglar detta.

Kanske lämnar de er två ensamma när du närmar dig henne eller så ger de små antydningar när de pratar med dig.

Hur som helst är vännerna ofta mindre subtila om saker och ting till den grad att de ger mycket goda ledtrådar om tjejens egna känslor.

De kan till och med säga rent ut att hon gillar dig – om du har tur!

9. Hon skrattar och ler

Om du vet att dina skämt är dåliga och hon ändå skrattar åt dem är det ett utmärkt tecken på att hon är kär i dig.

Att vara i närheten av en kille vi gillar gör oss i allmänhet på gott humör och kan göra oss väldigt fnittriga, så leenden och skratt är goda tecken.

Håll utkik efter ett stort leende som också får hennes ögon att glittra, då vet du att du har en chans.

10. Hon har ögonkontakt med dig

I den västerländska kulturen är vi generellt sett ganska dåliga på att ta ögonkontakt, så om vi möter någons ögon brukar det ske mycket medvetet.

Ögonkontakt är förvånansvärt intimt, så om hon möter dina ögon och håller din blick är det ett mycket gott tecken.

Om du dessutom märker att hennes pupiller vidgas när hon pratar med dig är det ytterligare en indikation på att hon är intresserad av dig.

11. Hon slickar sig på läpparna

Att slicka på läpparna är en omedveten signal om att du gillar det du ser. Och vi pratar inte om stora läppslickande gester av extrem flirtighet ..

…vi pratar om de där små, ormliknande tungslingorna som fuktar våra läppar i beredskap att prata eller kanske till och med kyssas.

12. Hon rodnar

Ibland kan du säga eller göra något som får hennes kinder att bli rosa eller till och med knallröda. Denna rodnad har mindre att göra med förlägenhet och mer med spänning och nervositet.

Om du flirtar med henne och ser dessa scharlakansröda toner slå ut på hennes kinder är det ett tecken på att hon kanske döljer verkliga känslor för dig.

13. Hon putsar sig

Om en tjej gillar dig kommer hon att vilja se så attraktiv ut som möjligt när du är i närheten. Så hon kommer att kontrollera sitt hår, toucha upp sin makeup och justera sina kläder till sina rätta positioner.

Hon kanske regelbundet stoppar håret bakom örat medan ni pratar eller applicerar läppglans under en toalettpaus. Dessa tecken kan vara subtila, men om du är observant kommer du att kunna upptäcka dem.

14. Hennes kropp är vänd mot dig

När vi verkligen är intresserade av vad någon har att säga fokuserar vi inte bara på honom eller henne med ögonen utan vänder hela kroppen mot honom eller henne.

Om hennes axlar är fyrkantiga mot dig fokuserar hon verkligen sin uppmärksamhet på dig. Men det är också viktigt att titta på hennes fötter, för om de pekar bort från dig kan hon tveka att engagera sig fullt ut.

Hon kommer att ha ett öppet kroppsspråk som är inbjudande och varmt. Hon kommer definitivt inte att ha armarna i kors. Hon kanske också står lite högre och skjuter axlarna bakåt för att exponera mer av nacken.

15. Hon rör sig lite närmare

Om en tjej är intresserad av dig kommer hon förmodligen att luta sig mot dig när du pratar eller till och med ta ett halvt steg mot dig för att kunna engagera sig fullt ut med dig.

Eftersom detta effektivt flyttar gränserna för ditt personliga utrymme är det en ganska intim sak att göra. Men det visar att hon är intresserad av vad du säger och att hon känner sig mycket bekväm i din närhet.

16. Hon lutar och/eller sänker huvudet

En annan sak som hon kanske gör utan att ens inse det är att luta huvudet lite åt sidan när ni pratar. Detta uttrycker intresse och visar att hon är mottaglig för vad du säger.

Huvudet kan lutas och hakan kan sjunka ner mot marken. Resultatet blir att hennes blick vänds uppåt mot ditt ansikte, vilket minskar hennes käklinje och ger henne den klassiska hundvalpögonblicken.

Detta är en lätt undergiven pose som visar sårbarhet och vädjar till mannens skyddande natur.

17. Hon speglar dina gester och ditt språk

Vi människor kopierar naturligt vad andra gör om vi vill tilltala dem. Detta kan vara bland vänner eller till och med i affärssammanhang, men det är särskilt framträdande i dejtingscenarier.

Så om du ser att hon speglar dina gester, ditt kroppsspråk eller de saker du säger är det hennes undermedvetna sinne som avslöjar sin attraktion till dig.

18. Hon minns saker du säger

Om hon gillar dig lyssnar hon förmodligen på dig.

Om du har nämnt namnet på din mosters hund eller din lillebrors födelsedag och hon kommer ihåg det, är det ett bevis på att hon hänger på varje ord du säger och att hon är genuint intresserad av det du berättar för henne, snarare än att hon är helt borta.

Döm oss inte för hårt för vissa av oss har ett fruktansvärt dåligt minne (vi är bara människor), men om hon kommer ihåg små saker som du har sagt är hon helt klart intresserad.

19. Hon ställer frågor till dig

Hon kommer inte bara att lyssna på vad du har att säga, hon kommer att gräva lite djupare genom att ställa frågor till dig.

Hon vill lära känna den riktiga du för att bedöma om du är pojkvänsmaterial.

Hon försöker ta reda på om det finns en koppling där eller inte, så var beredd på lite flirtigt småprat som mest fokuserar på dig.

Och hon vill ta reda på vilka gemensamma intressen ni har och vilka eventuella skelett som gömmer sig i din garderob.

20. Hon kan prata om mer personliga, intima saker

Kanske inte direkt, men allteftersom ni lär känna varandra och känner er mer bekväma att prata om saker och ting kan hon styra samtalet till ämnen som visar en viss grad av intimitet eller sårbarhet.

Det kan handla om dina drömmar, dina rädslor, dina övertygelser, dina preferenser när det gäller barn, eller till och med hjärtesorg eller trauma från hennes förflutna.

Det faktum att hon öppnar sig för dig avslöjar att hon tar denna blommande relation på allvar.

21. Hon ger dig sin odelade uppmärksamhet

När ni två pratar kommer hon att lägga undan sin telefon, ignorera tillfälliga distraktioner och fokusera sin energi på dig.

Detta är hennes sätt att visa att hon är investerad i vad du har att säga och att dina ord betyder något för henne.

Och hon kommer inte bara att lyssna för att svara som många människor gör i en avslappnad konversation, hennes svar kommer att vara genomtänkta, visa intresse och få dig att känna dig lyssnad på.

22. Hon ger dig komplimanger

Om en kvinna vill att du ska ha den där varma, lyckliga känslan när ni är tillsammans kan hon ge dig en komplimang eller säga andra trevliga saker om dig.

Hon kan tala positivt om vad du har på dig eller andra aspekter av ditt utseende. Eller så kanske hon påpekar något du gjort som särskilt imponerat på henne.

Oavsett sammanhanget är det ett bra tecken på att hon vill att du ska gilla henne om hon säger snälla saker om dig.

23. Hon antyder eller avslöjar att hon är singel

Om du inte känner en tjej och bara har träffat henne på en fest eller bar eller genom vänner kanske du undrar vad hennes relationsstatus är.

Men om hon är intresserad av dig på den nivån efter att ha lärt känna dig lite grann, är det troligt att hon hittar ett sätt att avslöja att hon för närvarande är ledig och singel.

Om hon tar upp detta är det ett av de starkaste tecknen på att hon gillar det hon ser. Om hon inte gjorde det skulle det inte finnas någon större anledning att ta upp en sådan personlig detalj.

Dessutom kommer hon att vara mycket uppmärksam på din reaktion för att bedöma om du också är singel och vilka dina underliggande känslor om henne är.

24. Hon smeker ett föremål i sina händer

Den här är lite knepig eftersom en kvinna som håller något i sina händer kan betyda väldigt olika saker.

Nyckeln till att lista ut det är att titta på hur hon håller och interagerar med det. Smeker hon det eller håller hon det hårt? Fokuserar hon mycket på föremålet eller rör sig hennes händer omedvetet?

Om hon till exempel håller i en drink och försiktigt rör om i den samtidigt som hon håller ögonkontakt med dig är det troligare att det är ett tecken på att hon är avslappnad och öppen för dig som person.

Om hon däremot håller sin handväska över midjan och tittar bort från dig mycket försöker hon upprätthålla en fysisk barriär mellan dig och henne, antingen för att hon inte är intresserad eller för att hon ännu inte är tillräckligt bekväm i din närvaro.

25. Allt ligger i detaljerna

Många gånger är tjejer väldigt detaljorienterade.

Stora, uppseendeväckande gester har sin plats (vi kommer aldrig att klaga om en kille sveper iväg oss till Paris på en minisemester…), men när en tjej vill visa att hon tycker om någon så är det genom de små detaljerna snarare än genom något stort.

Hon kanske lagar middag åt dig, hon kanske köper något litet och fånigt till dig, hon kanske gör något omtänksamt på din födelsedag..

Om hon gör något som kräver en investering av tid snarare än pengar är hon definitivt intresserad av dig och försöker visa det.


Leta efter upprepade signaler

Att lägga märke till flera av dessa tecken är helt klart till stor hjälp när du försöker ta reda på om en tjej gillar dig som mer än bara vänner, men bilden blir allt tydligare ju mer du ser dessa saker upprepas.

Isolerade kan dessa tecken misstolkas som något mer än vad de är. Men varje gång du ser dem kan du växa i självförtroende när det gäller hennes verkliga känslor för dig.

Gillar du henne tillbaka?

Om hon ger dig alla de rätta signalerna måste du ge tillbaka för att se till att hon vet att hon inte är ensam om detta. Hon kommer att hålla ett vakande öga på dig för att se tecken, precis som du gör med henne.

Rör henne, le, skratta åt hennes skämt och – detta är mycket viktigtsäg till henne att du gillar henne (utan att det känns konstigt)

Ingen är villig att stå ut med obesvarad kärlek länge, och även om hon börjar gilla dig behöver hon definitivt uppmuntran innan hon låter sig falla handlöst.

Karin Gustafsson
Om Karin Gustafsson

Karin är en erfaren kurator och psykoterapeut med över 15 års erfarenhet av arbete i både Sverige och Nederländerna. Hon har en examen i psykologi och en master i psykodynamisk rådgivning och psykoterapi från Stockholms universitet. Karin är även ackrediterad medlem i Psykoterapicentrum.

Karin använder ett integrativt förhållningssätt till rådgivning som bygger på en rad olika teoretiska ansatser, och hon gillar också att föra in mindfulness- och avslappningstekniker i sin praktik.