10 anledningar till varför du är attraherad av äldre män (som yngre kvinna)

Uppdaterad 1 oktober, 2022

Publicerad

Är du en ung kvinna som ständigt hamnar i förhållanden med äldre män?

Kommenterar dina vänner eller din familj det faktum att du alltid verkar träffa män i en äldre åldersgrupp och frågar dig ständigt varför du aldrig träffar någon i din egen ålder?

Du kanske ställer dig själv samma frågor nu när du har lagt märke till mönstret i ditt beteende.

Vi kan inte hjälpa vem vi tycker är attraktiv, men att förstå varför du dras till män i en viss ålder kan också hjälpa dig att bättre förstå dig själv.

Det finns många negativa antaganden kring idén om att människor dejtar utanför sin åldersgrupp. Yngre kvinnor som dejtar äldre män kallas ”guldgrävare”, och folk antar att de bara är med en äldre man för hans pengar. Äldre män som träffar yngre kvinnor stämplas som egocentriska eftersom de inte nöjer sig med någon som är mognare och närmare sin egen ålder.

Det är inget fel med att vara i ett förhållande med en person som inte är lika gammal som du själv. Människor bör få träffa och älska den som gör dem lyckliga, oavsett vad samhället förväntar sig av oss.

Man kan inte alltid förklara varför man älskar den man älskar, och man ska inte känna att man måste göra det. Men om du fortfarande är nyfiken på varför du dras till äldre män på det sätt du gör, läs vidare för att se om något av det som står nedan låter bekant.

1. Du längtar efter en stabilitet som du aldrig har haft.

Äldre män kan ofta symbolisera idealet av en stabil livsstil. Det är troligare att en äldre man är etablerad i sin karriär och har sin ekonomi på en bekväm plats, eller att han utstrålar en fadersliknande känsla av skydd och säkerhet, och lugnet hos någon som har sitt liv under kontroll.

Om du inte hade en stabil eller kärleksfull barndom, eller om du har kämpat med din ekonomi eller karriär för att komma till den punkt du är nu, skulle det vara otroligt attraktivt för dig att hitta en partner som kan erbjuda dig den känslan av säkerhet och stabilitet.

Jämfört med yngre män som fortfarande håller på att ta reda på vad de vill ha ut av livet kan en äldre man som vet vad han vill ha och som har satt sig upp i livet se ut som det säkrare och mer tilltalande alternativet när det gäller ett seriöst förhållande.

Hans jobb, hans hem och hans livsstil är alla säkra, och genom att vara tillsammans med honom skulle du inte längre vara rädd för att allt kan falla sönder på en sekund.

Du vet var du står med honom och det finns en trygghet i vetskapen om att du skulle ha en stabil livsstil. Det kanske finns mindre utrymme för spontanitet eller förändring, men kanske har du redan haft tillräckligt av det i ditt liv och vad du söker mest i en partner är någon du kan räkna med att vara helt pålitlig och omtänksam.

Som yngre kvinna är det inget fel med att vilja vara med någon som kan erbjuda dig ett fridfullt liv. Du kanske vet exakt hur resten av ditt liv kommer att se ut med honom, varje dag liknar den andra, men för dig kan det vara precis vad du har saknat.

2. Du har ”pappaproblem”

När vi talar om pappaproblem behöver det inte betyda att du har haft en livsavgörande, skadlig relation med din far.

Faktum är att ”problem” kanske är fel sätt att beskriva den situation som gäller för dig. Men din attraktion till äldre män kan ändå ha något att göra med dina interaktioner, eller brist på interaktioner, med fadersfiguren i ditt liv hittills.

En del kvinnor kan ha alltid längtat efter tillgivenhet från sin far, antingen har de inte haft någon alls eller så har de aldrig känt att de var tillräckligt bra för sin fars uppmärksamhet.

Deras känslor kring faderns ointresse eller frånvaro i deras liv har manifesterats i en preferens för äldre män när det gäller att hitta en romantisk partner. De kanske letar efter någon som kan träda in i den faderskapsroll som de har saknat.

För andra kan det vara raka motsatsen. De kan ha haft en så nära relation till sin far och sett upp till honom under sin uppväxt att deras far blev en idealiserad version av den man som de så småningom skulle vilja vara tillsammans med i ett förhållande. Denna nära relation till sin far har inneburit att de nu finner sig själva leta efter äldre män som potentiella livspartners som lättare passar in i denna skyddande och auktoritära roll.

Att ha pappaproblem innebär bara att din uppfattning om faderskapsrollen i ditt liv på något sätt har påverkat vad du söker hos en man och ändrat ditt perspektiv på relationer. Du letar efter en partner som kan gå in i den rollen som en beskyddare som ger villkorslös kärlek; någon som du känner dig trygg och omhändertagen med.

Om det känns som om din relation till din far har påverkat ditt val av partner i hög grad kan du överväga att tala med en terapeut om hur och varför du tror att det är så.

Det är okej att ha en relation med män i en annan åldersgrupp, men du borde försäkra dig om att det är av rätt skäl och att du inte bara försöker fylla ett känslomässigt hål i ditt hjärta som du ännu inte har tagit itu med ordentligt.

3. Du har haft dåliga dejtingupplevelser tidigare.

Om du inte har haft mycket tur med att dejta män i din egen ålder kan dessa erfarenheter förändra hur du närmar dig ditt nuvarande kärleksliv.

En dålig kille betyder inte att alla män kommer att vara likadana, men ett dåligt förhållande eller en dålig dejtingupplevelse kan vara svår att glömma.

Om det känns som om du inte har haft någon tur med den typ av män som du hittills har gått på, kan du prova taktiken att dejta någon helt annan än den du varit tillsammans med tidigare.

Om det var deras omognad eller brist på engagemang eller besatthet av att etablera sin karriär som gjorde att ditt förhållande aldrig lyckades med ditt ex, kan tanken på att dejta en äldre man som är den totala motsatsen till dessa yngre, opålitliga typer bli mer och mer tilltalande för dig.

När du är trött på män som sviker dig kanske du tror att svaren på dina problem finns i att dejta den extrema motsatsen till din vanliga typ. Din tendens att söka dig till äldre män när det gäller att hitta en partner kan handla mindre om din attraktion till en äldre åldersgrupp och mer om ditt intresse för vad dessa män representerar: lösningen på dina tidigare misslyckade relationer.

Att få ett förhållande att fungera handlar om att hitta rätt person för dig vid rätt tidpunkt, och är oftast inte så enkelt som att dejta motsatsen till den man som svikit dig. Bara för att en man är äldre betyder det inte att han är klokare, och för vissa män finns det en anledning till att de fortfarande är singlar senare i livet.

Men att hålla ett öppet sinne när det gäller vilken typ av män du är attraherad av och skulle kunna tänka dig att ha en relation med är inte dåligt och kan hjälpa dig att hitta den där personen du har letat efter, äldre man eller inte.

4. Äldre män vet vad de vill ha.

Att dejta kan vara ett pussel av tankespel och andra gissningar, där man försöker lista ut vad en man känner för dig och om de är intresserade av något seriöst eller inte.

Det kan vara ansträngande att försöka att inte verka alltför angelägen samtidigt som man ser till att man verkar tillräckligt intresserad. Sedan har vi huvudvärken att försöka ta reda på om de menar allvar med ett förhållande med dig eller om de bara är med i detta dejtingspel för att ha lite kul.

Du är orolig för att om du är öppen med din önskan om ett seriöst förhållande kan det sätta för stor press på personen du dejtar. Samtidigt vill du veta om ni båda är på samma sida om vart saker och ting är på väg.

Att försöka hantera dessa prekära dejtingdilemman kan vara den exakta anledningen till att vissa yngre kvinnor är mer attraherade av äldre män. Denna äldre åldersgrupp är sannolikt mer öppen och ärlig om vad de vill ha och vart de ser att ert förhållande tar vägen.

Med en man som är mer avancerad i ålder har han förmodligen haft mer erfarenhet av relationer än du eller andra män närmare din ålder. En äldre man är mer benägen att veta vilken typ av partner han letar efter eftersom han har haft några fler år på nacken för att tänka på saken och kommer att veta när han har hittat något speciellt i dig.

En äldre man kan vara mindre benägen att ägna sig åt tankelekar i dejtingfrågor. Han har förmodligen ett mer traditionellt förhållningssätt till dejting med mindre swiping och mer faktiskt chattande. Han vill inte slösa tid på att dölja sina känslor för dig.

Denna självsäkra och ärliga inställning kan vara mycket mer attraktiv för en yngre kvinna som också känner att hon vet vad hon vill ha ut av ett förhållande och som är trött på flummiga män i sin egen ålder.

En äldre man som vet vad han vill ha och som inte är rädd för att berätta det för dig kan vara precis den du känner att du behöver för att svepa dig med stormsteg och äntligen lämna osäkerheten och besvikelsen från modern dejting bakom dig.

5. Äldre män får dig att känna dig önskvärd.

Det är inget fel i att vilja känna att din partner avgudar dig och tycker att du är den mest åtråvärda kvinnan i rummet.

Äldre män kanske inte bara är mer traditionella i sitt sätt att vilja försörja och skydda sin make/maka, men om de är mer avancerade i åldrarna kan du inte låta bli att känna alla ögon på dig som den unga, bländande bättre hälften.

Så fysiskt attraktiv som mannen kanske fortfarande är, även om han är äldre, kan han kommentera skönheten i din ungdom i jämförelse med hans mer avancerade ålder och få dig att känna att ingen kan jämföras med dig.

Kontrasten mellan dig och kvinnor i hans egen ålder kommer att få honom att uppskatta dig, din ungdom och energi mer. Att vara med en äldre man som uppskattar och är fängslad av dig för att du får honom att känna sig ung kan inte annat än få dig att uppskatta deras uppmärksamhet mer och känna dig mer åtråvärd på grund av den.

Det är skönt att känna att din partner tycker att du är den mest attraktiva personen i rummet. Det finns en trygghet i att veta att du är med någon som avgudar dig och att du får känna dig som den bästa versionen av dig själv när du är med dem.

6. En äldre man kan erbjuda en bättre livsstil än den du har.

Det finns en anledning till att kvinnor som ses ha relationer med äldre män snarare än män närmare sin egen ålder kallas för ”guldgrävare”

Antagandet är att dessa kvinnor bara är med äldre män på grund av de pengar och den livsstil som de kan erbjuda medan de lever och chansen att ärva deras pengar när de inte är det. Deras attraktion till rikedomar och den bekväma livsstilen innebär att de kan se förbi åldersskillnaden och bristen på fysisk attraktion som de kanske måste utstå med en äldre partner.

Även om det är en extrem och stötande term för situationen att kallas ”guldgrävare” är det för vissa kvinnor en del av deras attraktion till en äldre man som sannolikt har mer disponibel inkomst och en mer etablerad och bekväm livsstil.

Dessa män har kommit längre i sin karriär, är mer kunniga ekonomiskt och vill njuta av de finare sakerna i livet.

De har passerat punkten att spara till sin första fastighet eller försöka befästa sin karriär genom att utsätta sig för slitsamma arbetstider. De befinner sig på en plats i livet där allt arbete de lagt ner när de var yngre nu äntligen betalar sig och de, och du, kan njuta av fördelarna med det.

Kanske kämpar du som yngre kvinna för att ha råd med den livsstil som du vill ha och du oroar dig för att täcka hyran, spara till ett hus eller behålla ditt jobb. I så fall är det lätt att dras till någon som har sitt liv utstakat och befinner sig i ett skede där de inte behöver oroa sig för pengar och har råd att bjuda dig på lyx som du inte skulle ha råd med på egen hand.

Att vara tillsammans med en äldre man som har råd med en bättre livsstil behöver inte betyda att du bara attraheras av deras pengar. Det finns något attraktivt med någon som har ”gjort det” i sitt liv – de har arbetat hårt och skördar nu frukterna, och det uppskattar du hos dem.

Att vara tillsammans med en äldre man som yngre kvinna innebär att du har missat de år av hårt arbete och uppoffringar som gått åt för att få dem dit de är nu och som kanske skulle ha tagit ut sin rätt på ert förhållande annars. Istället möter du dem vid en tidpunkt i deras liv där de är redo för en partner och vill vara med någon som de kan dela sitt liv med och njuta av det de har.

7. En äldre man är förberedd på vad ett förhållande kräver.

Ett huvudproblem med att dejta män i samma ålder som du själv är det faktum att du sannolikt är en av de första, om inte den första, seriösa relationen de har haft.

Du kommer att vara den som de gör alla misstag med, den som måste hantera omognad och engagemangsproblem, och ha alla argument och besvikelser som i framtiden kommer att forma dem till den bättre partner som du vet att de kan bli.

Att som yngre kvinna gå in i ett förhållande med en äldre man innebär att du går in i ett förhållande med någon som redan har gjort de flesta av sina misstag. De har haft mer erfarenhet av kärlek genom åren och har redan lärt sig de lärdomar som kommer från hjärtesorg.

En äldre man har den mognad som yngre män saknar och som bara kan komma med tiden och erfarenheten. Det är mer troligt att de befinner sig i ett skede i livet där de söker en mer seriös partner. De har etablerat sig och tagit sig tid att söka efter rätt person, och deras tidigare erfarenheter och misslyckade relationer ger dem en mycket tydligare bild av vem det kan vara.

Att ha mer erfarenhet av relationer innebär att en äldre man förstår den ansträngning och det tålamod som krävs för att ha ett framgångsrikt och kärleksfullt partnerskap med någon.

Deras förståelse för kvinnor kommer naturligtvis att vara mer fullständig bara på grund av den erfarenhet de har fått genom åren, vilket gör dem till en mer förstående och engagerad partner som inte kommer att skrämmas bort vid första tecknet på en konflikt.

Genom att dejta en äldre man dejtar du den färdiga produkten. Naturligtvis kommer ni fortfarande att ha era upp- och nedgångar, men de kommer att hanteras på ett mer genomtänkt och moget sätt.

8. Äldre män vet vad kvinnor vill ha, både i och utanför sovrummet.

Som yngre kvinna i ett förhållande med en äldre man drar du nytta av allt det som de extra åren har lärt honom.

Om en man har haft tid att uppleva fler relationer, eller några få relationer under mycket längre tidsperioder, så har han haft större chans att lära känna hur kvinnor tänker och reagerar, och vad de vill ha i sovrummet.

Till skillnad från yngre män som har mindre erfarenhet av relationer bör en äldre man ha det självförtroende som tiden för med sig för att veta hur man är en bra kamrat och hur man stöder sin partner både känslomässigt och fysiskt.

Om du är trött på att vara med män som inte känner till en kvinnokropp eller är själviska i sängen, eller till och med bara män som inte förstår en kvinnas känslomässiga behov, så kommer ett förhållande med en äldre man som du vet har den erfarenhet du vill ha hos en partner att vara det mer attraktiva alternativet.

Din ungdom och energi jämfört med kvinnor i hans ålder och hans självförtroende och erfarenhet innebär att ert sexliv har potential att bli mycket mer tillfredsställande och njutbart än med partners i era egna åldersgrupper. Samtidigt som hans tålamod och förståelse ger dig allt det känslomässiga stöd du behöver.

9. Äldre män är inte rädda för äktenskap.

För många yngre män är tanken på äktenskap något som de kommer att överväga vid en avlägsen tidpunkt i sin framtid. Om de är rädda för att binda sig kommer de att undvika ämnet, kanske undvika att vara i ett monogamt förhållande helt och hållet eller kontinuerligt vara otrogna mot sin partner eftersom tanken på att binda sig till en person för resten av livet känns överväldigande.

Kvinnor måste i stället leva med den ständiga vetskapen om sina kroppsklockors begränsningar. Om de vill ha barn har de inte tidslyxen att vänta med att binda sig till ett förhållande.

Bortsett från barn, vad gör du om du inte är intresserad av att dejta runt och bara vill hitta någon som kommer att binda sig till dig fullt ut?

Äldre män kan en gång i tiden ha varit de där oengagerade killarna som du känner dig omgiven av nu. De har dock gått förbi den tiden i sitt liv då de ville vara fria från det ansvar som ett seriöst förhållande medför.

De har haft de där extra åren på sig att bearbeta sina problem med engagemang och kan nu vara mer redo att slå sig till ro i ett äktenskap eller monogamt förhållande.

Om du vet att äktenskap är vad du vill ha och du är trött på att män i din egen ålder sviker dig, kommer en äldre man som befinner sig vid den tidpunkt i sitt liv där han är redo att slå sig till ro och njuta av den komfort som en make kan ge dig, naturligt att bli den typ av person som du dras till eftersom de är på samma sida som du.

Det betyder inte att alla yngre män är rädda för engagemang eller att alla yngre kvinnor vill gifta sig eller hitta ett seriöst förhållande. Men det är mer troligt att en äldre man med vänner och familj som kanske redan har slagit sig till ro kommer att prioritera att hitta en fast partner mycket mer än en yngre man vars vänner alla fortfarande är som han – singel och fri.

Om du känner dig redo att binda dig och har svårt att hitta en partner som vill göra detsamma kan en äldre man som vet vad han vill och värdesätter allt som en partner kan ge dig vara det mer attraktiva alternativet för dig trots åldersskillnaden.

10. Äldre män är mer redo att bilda familj.

Eftersom han befinner sig i ett senare skede av livet har en man som är mer avancerad i ålder än du själv haft chansen att bocka av många av de saker som han ville göra tidigare i livet, fri från ansvaret för barn och en fru.

Om du är en person som vill ha barn i en tidigare ålder, eller är medveten om din kroppsklocka och vill börja bygga upp en egen familj, kan det vara svårt att träffa en man i din ålder som känner på samma sätt.

Barn är det största åtagande du någonsin kan göra. De är en ekonomisk belastning och kommer med en nivå av ansvar som är unik för att sätta en människa i världen.

Ställda inför valet av denna press och detta ansvar kan många yngre män se barn som något att överväga att skaffa långt senare i livet snarare än just nu.

Men om du är någon som inte vill vänta med att skaffa barn kan du känna dig attraherad av äldre män som är mycket mer benägna att ge dig den familj som du vill ha just nu.

En man som är äldre än du själv kommer att ha haft chansen att få fler erfarenheter utan pressen av att behöva finnas till hands för fru och barn. Nu i ett senare skede i livet kanske de inte bara har större möjlighet att ge den ekonomiska trygghet som det kräver att uppfostra en familj, utan de kanske också själva är mer redo att ge sig in på resan att skaffa familj. De har njutit av sin ungdom men vill nu ha något mer av livet under sina senare år.

Om du vill hitta någon som är redo att vara en bra partner och far, vill du vara tillsammans med någon som inte är skrämd av ansvaret för en familj och som är redo för den utmaning som föräldraskapet innebär. Du behöver någon som har tänkt på de upp- och nedgångar som familjelivet oundvikligen kommer att föra med sig och som ändå är villig att ge sig ut på resan tillsammans med dig.

En yngre kvinna kan känna sig mer bekväm med att bilda familj med en äldre man eftersom han äntligen är redo att engagera sig i att bli pappa och inte alltid kommer att längta efter den frihet han har gett upp för att bli det.


Att bli attraherad av en äldre man som yngre kvinna bör inte vara något du oroar dig för.

Dina preferenser i ett romantiskt förhållande är dina egna och bör inte behöva förklaras eller rättfärdigas för någon. Så länge du är lycklig är det allt som verkligen betyder något.

Om du är orolig för att valet att dejta en äldre man kan påverka hur dina vänner eller din familj reagerar kring dig och din partner behöver du inte vara det. Om dina nära och kära verkligen bryr sig om din lycka kommer ni alla att hitta ett sätt att få det att fungera.

Att bli attraherad av en äldre man kan helt enkelt bero på att du vill ha något mer än männen i din åldersgrupp. Din mognad ligger över den som människor i din egen ålder har, och du identifierar dig mer med livsstilen och målen hos någon som befinner sig i ett senare skede av livet.

Oavsett vad orsaken är ska du inte känna dig dålig på grund av hur du känner dig. Dina relationer är din egen angelägenhet och ingen annan ska ha rätt att tala om för dig hur du ska känna eller döma dig för dem.

Att välja rätt partner handlar om att hitta någon som gör dig lycklig och får fram det bästa i dig. Vem det än är, oavsett ålder, håll fast vid dem och njut av livet vid deras sida.

Karin Gustafsson
Om Karin Gustafsson

Karin är en erfaren kurator och psykoterapeut med över 15 års erfarenhet av arbete i både Sverige och Nederländerna. Hon har en examen i psykologi och en master i psykodynamisk rådgivning och psykoterapi från Stockholms universitet. Karin är även ackrediterad medlem i Psykoterapicentrum.

Karin använder ett integrativt förhållningssätt till rådgivning som bygger på en rad olika teoretiska ansatser, och hon gillar också att föra in mindfulness- och avslappningstekniker i sin praktik.