10 redenen waarom je je aangetrokken voelt tot oudere mannen

Laatst bijgewerkt op 1 oktober, 2022

Gepost op

Ben jij een jonge vrouw die steeds weer relaties aangaat met oudere mannen?

Hebben je vrienden of familie commentaar op het feit dat je altijd met mannen uit een oudere leeftijdsgroep lijkt uit te gaan en vragen ze je voortdurend waarom je nooit met iemand van je eigen leeftijd uitgaat?

Jij stelt jezelf misschien dezelfde vragen nu je het patroon in je gedrag hebt opgemerkt.

We kunnen het niet helpen wie we aantrekkelijk vinden, maar begrijpen waarom je je aangetrokken voelt tot mannen van een bepaalde leeftijd kan je misschien ook helpen jezelf beter te begrijpen.

Er zijn veel negatieve veronderstellingen rond het idee van mensen die buiten hun leeftijdsgroep daten. Jongere vrouwen die uitgaan met oudere mannen worden ā€˜goudzoekersā€™ genoemd, waarbij mensen ervan uitgaan dat ze alleen bij een oudere man zijn voor zijn geld. Oudere mannen die uitgaan met jongere vrouwen worden bestempeld als egocentrisch omdat ze geen genoegen nemen met iemand die volwassener is en dichter bij hun eigen leeftijd staat.

Er is niets mis met een relatie met iemand die niet even oud is als jijzelf. Mensen zouden mogen uitgaan en houden van wie hen gelukkig maakt, ongeacht wat de maatschappij van ons verwacht.

Je kunt niet altijd uitleggen waarom je houdt van wie je houdt, en je moet ook niet het gevoel hebben dat je dat moet doen. Maar als je nog steeds nieuwsgierig bent waarom je naar oudere mannen neigt zoals je dat doet, blijf dan lezen om te zien of iets van het onderstaande je bekend in de oren klinkt.

1. Je verlangt naar een stabiliteit die je nooit hebt gehad.

Oudere mannen kunnen vaak symbool staan voor het ideaal van een stabiele levensstijl. Het is waarschijnlijker dat een oudere man gesetteld is in zijn carriĆØre en zijn financiĆ«n op een comfortabele plek heeft staan, of dat hij een vaderachtig gevoel van bescherming en zekerheid uitstraalt, en de kalmte van iemand die zijn leven op orde heeft.

Als je geen stabiele of liefdevolle jeugd hebt gehad, of hebt geworsteld met je financiĆ«n of carriĆØre om op het punt te komen waar je nu bent, dan zou het vinden van een partner die je dat gevoel van zekerheid en stabiliteit kan bieden ongelooflijk aantrekkelijk voor je zijn.

Vergeleken met jongere mannen die nog aan het uitzoeken zijn wat ze van het leven willen, lijkt een oudere man die weet wat hij wil en zich in het leven heeft gevestigd misschien de veiliger en aantrekkelijker optie wat betreft een serieuze relatie.

Zijn baan, zijn huis en zijn levensstijl zijn allemaal veilig, en door bij hem te zijn, heb je niet langer de angst dat alles in een seconde uit elkaar kan vallen.

Je weet waar je aan toe bent bij hem en er is troost in de wetenschap dat je een stabiele levensstijl zou hebben. Er is misschien minder ruimte voor spontaniteit of verandering, maar misschien heb je daar al genoeg van gehad in je leven en zoek je in een partner vooral iemand op wie je kunt rekenen als uiterst betrouwbaar en zorgzaam.

Als jongere vrouw is er niets mis mee om bij iemand te willen zijn die je een rustig leven kan bieden. Je weet misschien precies hoe de rest van je leven met hem zal verlopen, elke dag veel als de volgende, maar voor jou kan dat precies zijn wat je hebt gemist.

2. Je hebt ā€˜vaderproblemenā€™

Als we het over vaderproblemen hebben, hoeft dit niet te betekenen dat je een levensveranderende, schadelijke relatie met je vader hebt gehad.

Sterker nog, ā€˜issuesā€™ is misschien de verkeerde manier om de situatie te beschrijven die op jou van toepassing is. Maar je aantrekking tot oudere mannen kan toch iets te maken hebben met je interacties, of gebrek daaraan, met de vaderfiguur in je leven tot nu toe.

Sommige vrouwen hebben misschien altijd verlangd naar genegenheid van hun vader, omdat ze er ofwel helemaal geen hadden, ofwel nooit het gevoel hadden dat ze goed genoeg waren voor de aandacht van hun vader.

Hun gevoelens rond de desinteresse of afwezigheid van hun vader in hun leven hebben zich gemanifesteerd in een voorkeur voor oudere mannen als het gaat om het vinden van een romantische partner. Ze kunnen op zoek zijn naar iemand die in die vaderfigurenrol kan stappen die ze hebben gemist.

Voor anderen kan het juist het tegenovergestelde zijn. Misschien hadden ze zoā€™n nauwe band met hun vader en keken ze tegen hem op toen ze opgroeiden, dat hun vader een geĆÆdealiseerde versie werd van de man met wie ze uiteindelijk een relatie zouden willen. Deze hechte relatie met hun vader heeft ertoe geleid dat ze nu op zoek gaan naar oudere mannen als potentiĆ«le levenspartners die gemakkelijker in die beschermende en gezaghebbende rol passen.

Vaderproblemen hebben betekent gewoon dat je perceptie van de vaderfiguurrol in je leven op de een of andere manier invloed heeft gehad op wat je zoekt in een man en je perspectief op relaties heeft veranderd. Je zoekt een partner die in die rol kan stappen als beschermer die onvoorwaardelijke liefde geeft; iemand bij wie je je veilig en verzorgd voelt.

Als je het gevoel hebt dat je relatie met je vader je partnerkeuze sterk heeft beĆÆnvloed, kun je overwegen om met een therapeut te praten over hoe en waarom je denkt dat dat zo is.

Het is prima om een relatie te hebben met mannen uit een andere leeftijdsgroep, maar je moet er wel voor zorgen dat het om de juiste redenen is en dat je niet alleen maar probeert een emotioneel gat in je hart te vullen dat je nog niet goed hebt aangepakt.

3. Je hebt in het verleden slechte datingervaringen gehad.

Als je niet veel geluk hebt gehad bij het daten met mannen van je eigen leeftijd, kan het zijn dat deze ervaringen je huidige liefdesleven anders benaderen.

EĆ©n slechte man betekent niet dat alle mannen hetzelfde zullen zijn, maar Ć©Ć©n slechte relatie of datingervaring kan moeilijk te vergeten zijn.

Als je het gevoel hebt dat je geen geluk hebt gehad bij het soort mannen waar je tot nu toe voor bent gegaan, dan zou je de tactiek kunnen proberen om met iemand te daten die totaal anders is dan iedereen met wie je eerder bent geweest.

Als het hun onvolwassenheid of gebrek aan inzet of obsessie met het opbouwen van hun carriĆØre was waardoor je relatie met je ex nooit slaagde, dan kan het idee om met een oudere man te daten die het complete tegenovergestelde is van deze jongere, onbetrouwbare types steeds aantrekkelijker voor je worden.

Als je ziek en moe bent van mannen die je in de steek laten, zou je kunnen denken dat de antwoorden op je problemen te vinden zijn in het daten met het extreme tegenovergestelde van je gebruikelijke type. Je neiging om naar oudere mannen te kijken als het gaat om het vinden van een partner kan minder te maken hebben met je aantrekking tot een oudere leeftijdsgroep en meer met je interesse in wat deze mannen vertegenwoordigen: de oplossing voor je vroegere mislukte relaties.

Een relatie laten werken gaat over het vinden van de juiste persoon voor jou op het juiste moment, en is meestal niet zo eenvoudig als daten met het tegenovergestelde van de man die je in de steek heeft gelaten. Het is niet omdat een man ouder is dat hij wijzer is, en voor sommige mannen is er een reden dat ze op latere leeftijd nog steeds single zijn.

Maar een open geest houden wat betreft het soort mannen waartoe je je aangetrokken voelt en waarmee je een relatie zou overwegen is geen slechte zaak en kan je helpen die ene persoon te vinden waarnaar je op zoek bent, oudere man of niet.

4. Oudere mannen weten wat ze willen.

Daten kan een puzzel zijn van hersenspelletjes en gissen, proberen uit te vinden wat een man voor je voelt en of hij geĆÆnteresseerd is in iets serieus of niet.

Het kan vermoeiend zijn om niet te enthousiast over te komen en er tegelijkertijd voor te zorgen dat je geĆÆnteresseerd genoeg lijkt. Dan is er nog de hoofdpijn van het proberen uit te vinden of ze serieus zijn over een relatie met jou of dat ze alleen voor de lol aan het daten zijn.

Je bent bang dat het te veel druk legt op de persoon met wie je een serieuze relatie wilt. Tegelijkertijd wil je weten of jullie allebei op dezelfde lijn zitten over waar het heen gaat.

Proberen om te gaan met deze precaire dating dilemmaā€™s kan precies de reden zijn waarom sommige jongere vrouwen zich meer aangetrokken voelen tot oudere mannen. Deze oudere leeftijdsgroep is waarschijnlijk meer open en eerlijk over wat ze willen en waar ze jullie relatie naartoe zien gaan.

Met een man die ouder is, heeft hij waarschijnlijk meer ervaring met relaties dan jij of andere mannen dichter bij jouw leeftijd. Een oudere man weet waarschijnlijk beter wat voor soort partner hij zoekt, omdat hij wat meer jaren heeft gehad om erover na te denken en zal weten wanneer hij in jou iets speciaals heeft gevonden.

Een oudere man is misschien minder geneigd zich over te geven aan dating mind games. Hij kiest waarschijnlijk voor een meer traditionele benadering van daten met minder swipen en meer daadwerkelijk chatten. Hij wil geen tijd verspillen aan het verbergen van zijn gevoelens voor jou.

Deze zelfverzekerde, eerlijke aanpak kan veel aantrekkelijker zijn voor een jongere vrouw die ook het gevoel heeft dat ze weet wat ze wil uit een relatie en die genoeg heeft van schilferige mannen van haar eigen leeftijd.

Een oudere man die weet wat hij wil en niet bang is om je dat te vertellen is misschien precies degene die je nodig hebt om je van je voeten te vegen en eindelijk de onzekerheden en teleurstellingen van het moderne daten achter zich te laten.

5. Oudere mannen geven je het gevoel dat je begeerlijk bent.

Er is niets mis mee om het gevoel te willen hebben dat je partner je aanbidt en je de meest begeerlijke vrouw in de kamer vindt.

Oudere mannen zijn misschien niet alleen traditioneler in hun benadering van het willen zorgen voor en beschermen van hun echtgenoot, maar als ze verder gevorderd zijn in leeftijd, dan kun je niet anders dan alle ogen op jou gericht voelen als de jonge, oogverblindende betere helft.

Hoe fysiek aantrekkelijk de man ook nog is, zelfs als hij ouder is, hij kan commentaar geven op de schoonheid van jouw jeugd in vergelijking met zijn verder gevorderde leeftijd en je het gevoel geven dat niemand met jou te vergelijken is.

Het contrast tussen jezelf en vrouwen van zijn eigen leeftijd zal hem meer waardering doen krijgen voor jou, je jeugd en energie. Bij een oudere man zijn die je waardeert en door je geboeid is omdat je hem een jong gevoel geeft, kan er niet aan doen dat je zijn aandacht meer waardeert en je daardoor begeerlijker voelt.

Het is fijn om het gevoel te hebben dat je partner jou de aantrekkelijkste persoon in de kamer vindt. De wetenschap dat je met iemand bent die je aanbidt en die je het gevoel geeft dat je de beste versie van jezelf bent als je bij hem of haar bent, geeft troost.

6. Een oudere man kan een betere levensstijl bieden dan degene die je hebt.

Er is een reden dat vrouwen die relaties hebben met oudere mannen in plaats van mannen dichter bij hun eigen leeftijd het etiket ā€˜Goudzoekersā€™ opgeplakt krijgen

De veronderstelling is dat deze vrouwen alleen bij oudere mannen zijn vanwege het geld en de levensstijl die ze kunnen bieden zolang ze leven en de kans dat ze hun geld erven als ze niet meer leven. Hun aantrekkingskracht tot rijkdom en de comfortabele levensstijl betekent dat ze voorbij het leeftijdsverschil en het gebrek aan fysieke aantrekkingskracht dat ze misschien met een oudere partner moeten ondergaan, kunnen kijken.

Hoewel een ā€˜Gold Diggerā€™ genoemd worden een extreme en beledigende term is voor de situatie, is voor sommige vrouwen het feit dat een oudere man waarschijnlijk meer besteedbaar inkomen heeft en een meer gevestigde en comfortabele levensstijl een deel van hun aantrekkingskracht op hen.

Deze mannen zijn verder in hun carriĆØre, financieel meer onderlegd, en willen genieten van de fijnere dingen in het leven.

Ze zijn voorbij het punt van sparen voor hun eerste huis of proberen hun carriĆØre te verstevigen door zichzelf zware werktijden op te leggen. Ze zijn op een plaats in hun leven waar al het werk dat ze erin gestoken hebben toen ze jonger waren nu eindelijk zijn vruchten afwerpt en zij, en jij, kunnen genieten van de voordelen daarvan.

Misschien heb jij, als jongere vrouw, moeite om je de levensstijl te veroorloven waarvan je wilt genieten en maak je je zorgen over het betalen van je huur, het sparen voor een huis, of het behouden van je baan. In dat geval is het gemakkelijk om je aangetrokken te voelen tot iemand die zijn leven uitgestippeld heeft en in de fase zit waarin hij zich geen zorgen hoeft te maken over geld en het zich kan veroorloven je te trakteren op luxe die je je in je eentje niet zou kunnen veroorloven.

Samenzijn met een oudere man die zich een betere levensstijl kan veroorloven hoeft niet te betekenen dat je je alleen aangetrokken voelt tot hun geld. Er is iets aantrekkelijks aan iemand die het ā€˜gemaaktā€™ heeft in zijn leven ā€“ hij heeft hard gewerkt en plukt daar nu de vruchten van, en dat waardeer je aan hem.

Als jongere vrouw bij een oudere man zijn betekent dat je de jaren van hard werken en opoffering mist die nodig waren om hem te brengen waar hij nu is en die anders misschien zijn tol zouden hebben geƫist in jullie relatie. In plaats daarvan ontmoet je hen op een moment in hun leven dat ze klaar zijn voor een partner en bij iemand willen zijn met wie ze hun leven kunnen delen en kunnen genieten van wat ze hebben.

7. Een oudere man is voorbereid op wat een relatie vergt.

Een belangrijk probleem bij het daten met mannen van een vergelijkbare leeftijd als jijzelf is het feit dat je waarschijnlijk een van de eerste, zo niet de eerste, serieuze relatie bent die ze hebben gehad.

Jij zult degene zijn met wie ze alle fouten maken, degene die te maken krijgt met de onvolwassenheid en bindingsproblemen, en alle ruzies en teleurstellingen die hen in de toekomst zullen vormen tot de betere partner waarvan je weet dat ze die kunnen zijn.

Als jongere vrouw een relatie aangaan met een oudere man betekent dat je een relatie aangaat met iemand die de meeste fouten al gemaakt heeft. Ze hebben door de jaren heen meer ervaring opgedaan met de liefde en hebben de lessen die uit liefdesverdriet komen al geleerd.

Een oudere man heeft de volwassenheid die jongere mannen missen en die alleen met tijd en ervaring kan komen. Ze zijn eerder in een fase van hun leven waarin ze op zoek zijn naar een serieuzere partner. Ze hebben zich gevestigd en de tijd genomen om de juiste persoon te zoeken, waarbij hun vroegere ervaringen en mislukte relaties hen een veel duidelijker beeld geven van wie dat zou kunnen zijn.

Meer ervaring met relaties betekent dat een oudere man begrijpt hoeveel moeite en geduld het kost om een succesvolle en liefdevolle partnerschap met iemand te hebben.

Hun begrip van vrouwen zal natuurlijk completer zijn, alleen al door de ervaring die ze in de loop der jaren hebben opgedaan, waardoor ze een meer begripvolle en toegewijde partner zijn die zich niet laat afschrikken bij het eerste teken van een conflict.

Door met een oudere man uit te gaan, ga je uit met het eindproduct. Natuurlijk zul je nog steeds je ups en downs hebben, maar die worden op een meer doordachte en volwassen manier aangepakt.

8. Oudere mannen weten wat vrouwen willen, binnen en buiten de slaapkamer.

Als jongere vrouw in een relatie met een oudere man profiteer je van alle dingen die de extra jaren hem geleerd hebben.

Als een man de tijd heeft gehad om meer relaties mee te maken, of een paar relaties over een veel langere periode, dan heeft hij meer kans gehad om te leren kennen hoe vrouwen denken en reageren, en wat ze willen in de slaapkamer.

In tegenstelling tot jongere mannen die minder ervaring hebben met relaties, moet een oudere man het vertrouwen hebben dat de tijd met zich meebrengt om te weten hoe hij een goede metgezel kan zijn en zijn partner zowel emotioneel als fysiek kan ondersteunen.

Als je er genoeg van hebt om met mannen te zijn die de weg niet kennen in het lichaam van een vrouw of egoĆÆstisch zijn in bed, of zelfs gewoon mannen die de emotionele behoeften van een vrouw niet begrijpen, dan zal een relatie met een oudere man waarvan je weet dat hij de ervaring heeft die je in een partner wenst, de aantrekkelijkere optie zijn.

Jouw jeugd en energie in vergelijking met vrouwen van zijn leeftijd en zijn vertrouwen en ervaring betekenen dat je seksleven de potentie heeft om veel bevredigender en plezieriger te zijn dan met partners van je eigen leeftijd. Terwijl zijn geduld en begrip je alle emotionele steun geven die je nodig hebt.

9. Oudere mannen zijn niet bang voor het huwelijk.

Voor veel jongere mannen is het idee van een huwelijk iets dat ze op een ver punt in hun toekomst zullen overwegen. Als ze bang zijn voor een verbintenis zullen ze het onderwerp vermijden, misschien helemaal geen monogame relatie aangaan of voortdurend hun partner bedriegen omdat het idee om zich voor de rest van hun leven aan Ć©Ć©n persoon te binden overweldigend aanvoelt.

Vrouwen daarentegen moeten leven met de voortdurende kennis van de beperkingen van hun lichaamsklok. Als ze kinderen willen, hebben ze niet de luxe van tijd om te wachten met het aangaan van een relatie.

Kinderen daargelaten, wat doe je als je niet geĆÆnteresseerd bent in daten en gewoon iemand wilt vinden die zich volledig aan je wil binden?

Oudere mannen waren misschien ooit van die vrijblijvende mannen waar je je nu door omringd voelt. Ze zijn echter voorbij die tijd in hun leven waarin ze vrij wilden zijn van de verantwoordelijkheid die een serieuze relatie met zich meebrengt.

Ze hebben die extra jaren gehad om hun bindingsproblemen te verwerken en zijn er nu misschien meer klaar voor om zich te settelen in een huwelijk of monogame relatie.

Als je weet dat het huwelijk is wat je wilt en je bent het beu dat mannen van je eigen leeftijd je in de steek laten, dan zal een oudere man die op het moment in zijn leven is dat hij klaar is om zich te settelen en te genieten van het comfort dat een echtgenoot kan brengen, op natuurlijke wijze het type persoon worden waar je naar toe trekt, omdat ze op dezelfde bladzijde staan als jij.

Het wil niet zeggen dat alle jongere mannen bang zijn voor verbintenis of dat alle jongere vrouwen getrouwd willen zijn of een serieuze relatie willen vinden. Maar het is waarschijnlijker dat een oudere man met vrienden en familie die misschien al gesetteld zijn veel meer prioriteit zullen geven aan het vinden van een vaste partner dan een jongere man wiens vrienden allemaal nog zijn zoals hij ā€“ single en vrij.

Als je je klaar voelt om je te binden en moeite hebt om een partner te vinden die dat ook wil, dan kan een oudere man die weet wat hij wil en waarde hecht aan alles wat een partner kan brengen, ondanks het leeftijdsverschil de aantrekkelijkere optie voor je zijn.

10. Oudere mannen zijn meer toe aan een gezin.

Omdat hij in een latere levensfase is, zal een man die ouder is dan jij de kans hebben gehad om veel van de dingen af te vinken die hij eerder in zijn leven wilde doen, vrij van de verantwoordelijkheden van kinderen en een vrouw.

Als je iemand bent die op vroegere leeftijd kinderen wil, of je bewust bent van je lichaamsklok en wil beginnen met het opbouwen van je eigen gezin, dan vind je het misschien moeilijk om een man van jouw leeftijd te ontmoeten die er net zo over denkt.

Kinderen zijn de grootste verplichting die je ooit zou kunnen aangaan. Ze zijn een financiƫle aderlating en gaan gepaard met een mate van verantwoordelijkheid die uniek is voor het ter wereld brengen van een mens.

Geconfronteerd met de keuze van deze druk en verantwoordelijkheid zien veel jongere mannen kinderen misschien eerder als iets om later in hun leven te overwegen dan nu.

Maar als je iemand bent die niet wil wachten om kinderen te krijgen, dan voel je je misschien aangetrokken tot oudere mannen die je veel meer kans maken om je het gezin te geven dat je nu wilt.

Een man die ouder is dan jijzelf zal de kans hebben gehad om meer ervaringen op te doen zonder de druk van de noodzaak om er te zijn voor een vrouw en kinderen. Nu, in een latere levensfase, zijn ze misschien niet alleen beter in staat om de financiƫle zekerheid te bieden die het grootbrengen van een gezin vereist, maar zijn ze er zelf misschien ook meer klaar voor om aan de reis van het hebben van een gezin te beginnen. Ze hebben genoten van hun jeugd, maar willen nu iets meer van het leven in hun latere jaren.

Als je iemand zoekt die klaar is om een goede partner en vader te zijn, dan wil je samen zijn met iemand die niet schrikt van de verantwoordelijkheid van een gezin en klaar is voor de uitdaging van het ouderschap. Je hebt iemand nodig die rekening heeft gehouden met de ups en downs die het gezinsleven onvermijdelijk met zich mee zal brengen en toch bereid is om samen met jou de reis aan te gaan.

Een jongere vrouw voelt zich misschien meer op haar gemak bij het stichten van een gezin met een oudere man, omdat hij eindelijk klaar is om zich te verbinden tot het vaderschap en niet altijd zal smachten naar de vrijheid die hij heeft opgegeven om er een te zijn.


Je als jongere vrouw aangetrokken voelen tot een oudere man zou niet iets moeten zijn waar je je zorgen over maakt.

Je voorkeuren in een romantische relatie zijn van jou alleen en zouden aan niemand uitgelegd of gerechtvaardigd moeten worden. Zolang je gelukkig bent, is dat het enige wat er echt toe doet.

Als je je zorgen maakt dat de keuze om met een oudere man uit te gaan invloed kan hebben op hoe je vrienden of familie reageren rond jou en je partner, wees dat dan niet. Als je dierbaren oprecht om je geluk geven, zullen jullie allemaal een manier vinden om het te laten werken.

Je aangetrokken voelen tot een oudere man kan gewoon zijn omdat je iets meer wilt dan de mannen in jouw leeftijdsgroep. Je bent volwassener dan de mensen van je eigen leeftijd, en je identificeert je meer met de levensstijl en doelen van iemand in een latere levensfase.

Wat de reden ook is, je moet je niet slecht voelen om hoe je je voelt. Je relaties zijn je eigen zaak en niemand anders zou het recht moeten hebben je te vertellen hoe je je zou moeten voelen of je erom te beoordelen.

Het kiezen van de juiste partner gaat over het vinden van iemand die je gelukkig maakt en het beste in je naar boven haalt. Wie dat ook is, wat hun leeftijd ook is, hou hem of haar gewoon vast en geniet van het leven aan hun zijde.

Sandra van den Berg
Over Sandra van den Berg

Sandra is erkend klinisch psycholoog en werkt sinds haar afstuderen aan de Universiteit Maastricht in 2010 in de geestelijke gezondheidszorg. Ze heeft ervaring in het werken met cliƫnten van alle leeftijden, en heeft een bijzondere belangstelling voor het werken met jongvolwassenen die worstelen om hun weg in het leven te vinden.

Sandra is een warme en meelevende clinicus die gelooft in het belang van het opbouwen van een sterke therapeutische relatie met haar cliƫnten. Ze gebruikt een integratieve benadering van counseling, waarbij ze gebruik maakt van verschillende theoretische benaderingen om haar werk af te stemmen op de individuele behoeften van elke cliƫnt.