7 redenen waarom iedereen en alles je ergert

Laatst bijgewerkt op 2 oktober, 2022

Gepost op

Ergernis is geen prettig gevoel. Het staat in de weg van een gelukkig, productief leven waarin je je tevreden kunt voelen.

Ergernis schuurt aan je als een steen in je schoen. Je voelt het, maar het is vaak niet extreem genoeg om er echt je volle aandacht op te vestigen. Je leeft er gewoon een beetje mee totdat je eindelijk beseft dat je je ergert aan de wereld om je heen.

En als je je eenmaal realiseert hoe gemakkelijk je je ergert, kun je dingen gaan veranderen om een vrediger ruimte te creƫren.

Deze negatieve emoties dienen wel degelijk nuttige doelen. Ergernis en prikkelbaarheid zijn beide voorlopers van woede. Ze dienen als waarschuwing dat wat je ervaart je waarschijnlijk in de richting van een boze reactie zal duwen.

Het is een manier voor je hersenen om je een beetje te waarschuwen, zodat je kunt proberen te voorkomen dat je helemaal in woede wordt geduwd, wat negatieve gevolgen kan hebben.

Maar niet alle ergernis loopt zo van Punt A naar Punt B. Er zijn andere redenen waarom je je misschien steeds zo ergert.

Dus waarom lijkt het alsof iedereen en alles je ergert? Wat zijn de oorzaken, en wat kun je aan elk daarvan doen?

1. Je gebruikt te veel alcohol, cafeĆÆne of andere stoffen.

Veel mensen gebruiken alcohol, cafeĆÆne of andere stoffen als methode om stress te verlichten. Het probleem is dat veel van deze stoffen juist meer stress veroorzaken door het langetermijneffect dat ze op het zenuwstelsel hebben.

Een paar glazen wijn kunnen een prima manier zijn om een avond te ontspannen. Een paar glazen wijn elke avond zal echter maanden en jaren later niet zo geweldig zijn.

Alcohol beĆÆnvloedt de niveaus van serotonine en andere neurotransmitters, wat de angst kan vergroten en tot humeurigheid kan leiden. Dat effect kan enkele uren tot een hele dag na het stoppen met drinken aanhouden.

CafeĆÆne is een stimulerend middel en kan je zenuwstelsel versterken. Het veroorzaakt niet direct angst, maar het versterkt wel de angst bij mensen die aanleg hebben voor of al een angststoornis hebben.

Die stimulatie kan woede en prikkelbaarheid veroorzaken, het geduld verkorten en leiden tot impulsiviteit.

2. Je krijgt niet genoeg slaap, of het is slaap van slechte kwaliteit.

De hersenen produceren veel van de feel-good, stemming balancerende chemicaliƫn die ze nodig hebben voor de volgende dag tijdens de diepste slaapfasen.

Mensen die niet goed slapen of er niet in slagen een goede slaaphygiƫne te betrachten, kunnen zich heel gemakkelijk en regelmatig ergeren. Het is moeilijk om geduld te hebben als je uitgeput bent.

Een goede slaaphygiƫne helpt de kwaliteit van de slaap die je krijgt. Dat omvat dingen als het hebben van een comfortabele matras en kussen, geen lichten aan hebben in de kamer die je hersenen door je oogleden kunnen opvangen, en geen beeldschermen gebruiken voor het slapen gaan.

Het vermijden van stoffen als cafeĆÆne, nicotine en alcohol verbetert ook de kwaliteit van de slaap.

Minder drinken na 18.00 uur kan je helpen om dieper te slapen, omdat je lichaam je dan niet om 3.00 uur wakker maakt om naar het toilet te gaan.

3. Je krijgt niet genoeg beweging.

Het bewegen van je lichaam biedt veel geestelijke en lichamelijke gezondheidsvoordelen. Je hersenen maken endorfine en dopamine aan als je beweegt (en je krijgt wat extra vitaminen als je het in de zon doet!)

Deze chemicaliƫn helpen je stemmingen in evenwicht te houden en je geest op zijn gemak te stellen. Bewegen is een stress- en angstverlichting die voor de meeste mensen natuurlijk en haalbaar is.

Zelfs gewoon elke paar dagen 20 minuten de straat op en neer wandelen levert al veel voordeel op.

Je kunt merken dat je ergernis en prikkelbaarheid verminderen met regelmatige lichaamsbeweging als stressverlichting.

4. Je overbelast jezelf en moet je belasting verminderen.

Mensen zijn geen machines. De meeste mensen hebben er moeite mee om een hectisch schema vol te houden dat hen druk, druk, druk houdt.

Dat is een efficiƫnte manier om jezelf in angst en depressie te werken door geen tijd te maken voor zelfzorg of om tot rust te komen.

Prikkelbaarheid en kortademigheid gaan daarmee gepaard.

Zorg ervoor dat je in je agenda tijd voor jezelf creƫert. Als je een druk persoon bent, moet je misschien rustpauzes en bewegingsmomenten in je schema inlassen. Zelfs een meditatiesessie van 15 kan angst aanzienlijk verminderen als die als regelmatige pauze wordt gebruikt.

Het is moeilijk als je jongleert met werk, gezin en het onderhouden van het huis, daarom zul je waarschijnlijk tijd moeten maken. Zeg nee tegen sommige verantwoordelijkheden en laat iemand anders ze afhandelen, zodat je even kunt stoppen en op adem kunt komen.

5. De omgeving of de mensen om je heen zijn niet gezond.

Niet elk stukje ergernis is ongegrond. Het kan ook zijn dat je hersenen je proberen te vertellen dat een situatie of een persoon niet bij je past.

Als je merkt dat je je gemakkelijk ergert aan de mensen om je heen, kan het zijn dat ze je gemoedsrust en geluk negatief beĆÆnvloeden.

Je hersenen proberen je misschien duidelijk te maken dat je je tijd met deze mensen moet beperken of een nieuwe omgeving moet zoeken die niet zo stressvol is.

Misschien gaat het om familie of mensen die je niet zomaar wilt afsnijden en wegdwalen. Misschien hou je van je carriĆØre, ondanks hoe stressvol die is en hoe onaangenaam collegaā€™s kunnen zijn.

In dat geval is het goed om toegewijde tijd weg te nemen om jezelf de kans te geven te resetten. Dat kan gewoon een weekend voor jezelf in een hotel zijn of volledig gebruik maken van alle voordelen die je werk biedt.

Veel mensen vermijden hun ziekte- of vakantiedagen op te nemen omdat ze door schuldgevoelens het gevoel krijgen dat ze geen teamspeler zijn.

Trap niet in die onzin. Neem de tijd die je verdient wanneer je daartoe in staat bent. Neem je vakanties op. Gebruik je ziektetijd wanneer je die nodig hebt. Het is van jou. Je hebt het verdiend.

6. Onopgeloste kwesties beginnen weer op te duiken.

Soms krijgen we niet de afsluiting of het mededogen dat we nodig hebben om over een verontrustende situatie heen te komen.

Het is gemakkelijk om je woede voor het moment in te slikken, maar het zal ongetwijfeld vroeg of laat terugkomen.

Ergernis kan erop wijzen dat die emoties weer naar boven beginnen te komen. Het kan zijn dat je hersenen je vertellen: hƩ, dit was verkeerd, en we hebben het nog steeds niet opgelost op een manier waar we ons goed bij voelen.

Je kunt je ergeren aan een persoon of een situatie. Behandelen ze je met respect en consideratie? Hebben ze met respect gehandeld toen je een meningsverschil had? Of hebben ze je zorgen genegeerd en je afgewimpeld?

De geest heeft het moeilijk om dit soort situaties los te laten. Als je op je werk mishandeld wordt, en niemand lijkt zich daar iets van aan te trekken, kan je denkgeest je onrustig vertellen dat je de situatie moet veranderen of oplossen.

7. Je normen zijn te hoog.

Perfectionisme kan je prikkelbaar en geĆÆrriteerd maken. Iemand die de lat voor succes op hetzelfde niveau legt als perfect veroordeelt zichzelf tot mislukking, boosheid en ergernis.

Niemand is perfect, zelfs de perfectionist niet. En door zichzelf voortdurend te versterken en te vertellen dat ze perfect moeten zijn, garanderen ze dat ze zich niet tevreden zullen kunnen voelen.

Weinig dingen zijn ooit perfect, en de paar dingen die dat lijken te zijn, zijn dat waarschijnlijk niet of zullen dat niet altijd zijn. Zo gaan de dingen nu eenmaal.

Perfectionisme kan sterk samenhangen met angst en eigenwaarde. Een gebrek aan waarde voor jezelf en je bijdragen kan dezelfde gevoelige plekken raken die ergernis, boosheid en prikkelbaarheid doen.

En perfectie verwachten van andere mensen is een recept voor een ramp. Je kunt je ergeren aan andere mensen omdat je de lat voor hen te ver buiten bereik hebt gelegd om succesvol te zijn.

Mensen zijn gebrekkige, rommelige, vaak op eigenbelang gerichte wezens. Toch kun je ze het beste benaderen met mededogen en minimale verwachtingen.

Misschien kunnen of willen ze niet voldoen aan de norm die jij hebt gesteld.

Praat erover en probeer een gemeenschappelijke basis te vinden met andere mensen. En probeer datzelfde gesprek met jezelf als je merkt dat je je ergert aan wie je bent.

Vergeef jezelf dat je niet perfect bent, want dat ben je niet. Niemand is dat. Mensen werken gewoon niet zo.

Sandra van den Berg
Over Sandra van den Berg

Sandra is erkend klinisch psycholoog en werkt sinds haar afstuderen aan de Universiteit Maastricht in 2010 in de geestelijke gezondheidszorg. Ze heeft ervaring in het werken met cliƫnten van alle leeftijden, en heeft een bijzondere belangstelling voor het werken met jongvolwassenen die worstelen om hun weg in het leven te vinden.

Sandra is een warme en meelevende clinicus die gelooft in het belang van het opbouwen van een sterke therapeutische relatie met haar cliƫnten. Ze gebruikt een integratieve benadering van counseling, waarbij ze gebruik maakt van verschillende theoretische benaderingen om haar werk af te stemmen op de individuele behoeften van elke cliƫnt.