Als je het gevoel hebt dat je niet goed genoeg bent voor hem/haar, lees dan dit!

Laatst bijgewerkt op 1 oktober, 2022

Gepost op

Je hebt dus het gevoel dat je niet goed genoeg bent voor hen..

Alsof je niet aan hun normen voldoet..

Alsof ze iemand kunnen vinden die veel beter is dan jij, en je niet goed weet waarom ze hier rondhangen.

Dit is helaas geen ongewoon gevoel. Veel mensen bevinden zich in relaties waarin ze ervan overtuigd zijn dat hun partner zich op de een of andere manier verlaagt door bij hen te zijn.

Misschien weten ze diep van binnen wel dat het allemaal in hun hoofd zit, maar toch kunnen ze het gevoel niet van zich afschudden, en het dreigt een wig te drijven tussen hen en hun partner.

Welke persoon wil immers dat zijn partner zo denkt? Wie wil er bij iemand zijn die hem op een voetstuk plaatst, en zijn eigen eigenwaarde niet kan waarderen?

Wil je relatie standhouden en gedijen, dan moet je afscheid nemen van het idee dat je op de een of andere manier minderwaardig bent. Voor jullie beiden.

Het eerste wat je moet doen is uitzoeken waar die minderwaardigheidsgevoelens vandaan komen.

Waarom voel je je onwaardig voor de liefde van je partner?

Dan bekijken we hoe je deze gevoelens het hoofd kunt bieden en tot het besef kunt komen dat je bent goed genoeg voor iedereen.

7 Redenen waarom je je onwaardig voelt voor je partner

Het eerste dat we moeten onderstrepen is dat geen van deze redenen eigenlijk legitieme excuses zijn voor het gevoel dat je partner te goed voor je is, want dat is niet zo, en dat is dat.

Geen mens is ooit ā€™te goedā€™ voor een ander.

Maar wanneer hebben mensen ooit een legitiem excuus nodig gehad om zich zo te voelen?

We zijn van nature irrationeel, en we zijn het resultaat van alle ervaringen die ons vormen.

En het is belangrijk om de grondoorzaken van deze irrationele gedragingen en gedachten te overwegen om eraan te kunnen werken.

1. Je hebt als kind een klap gehad op je zelfvertrouwen.

Dit kan allemaal voortkomen uit ervaringen die je als kind hebt opgedaan waardoor je nooit een gezond niveau van zelfvertrouwen hebt opgebouwd.

De ervaringen die we in de kindertijd opdoen vormen de manier waarop we denken en onszelf zien voor de rest van ons leven.

Misschien is je verteld dat je niet goed genoeg was, of ben je zo gaan denken door een bepaalde ervaring die je hebt meegemaakt.

2. Je bent bang voor afwijzing.

Jezelf ervan overtuigen dat je niet goed genoeg bent voor iemand is soms een excuus om emotionele muren op te trekken als je bang bent om diegene in je hart toe te laten.

Als je bang bent om door deze persoon afgewezen te worden, kan het je standaardreactie zijn om jezelf ervan te overtuigen dat het gedoemd is vanwege je ontoereikendheid in plaats van vanwege je angsten.

3. Je bent eerder in de liefde in de steek gelaten.

Soms zijn deze gevoelens van ontoereikendheid het gevolg van een ervaring in eerdere relaties.

Misschien heb je in het verleden je hoede laten verslappen en jezelf toegestaan te geloven dat je de liefde van een partner waard was, om het vervolgens allemaal weer in je gezicht geworpen te krijgen.

Als je gelooft dat je vorige relaties niet werkten vanwege iets dat op de een of andere manier van jouw kant ontbrak, zou dat wel eens een rol kunnen spelen bij de gevoelens die je nu ervaart.

4. Je voelt je niet zeker in je relatie.

Soms is de zorg dat je niet goed genoeg bent voor iemand een gevolg van het feit dat je je onzeker voelt of gemaakt wordt in een relatie.

Dit kan komen door een gebrek aan zelfvertrouwen en vertrouwen, maar het kan ook komen doordat je partner niet zijn deel doet om jou een veilig gevoel te geven.

5. Je hebt niet de emotionele steun die je nodig hebt in je relatie.

Misschien geeft je partner je niet de emotionele steun en geruststelling die je nodig hebt in je relatie.

In plaats van meer van hem of haar te verwachten, heb je besloten dat de reden voor de problemen tussen jullie is dat je niet goed genoeg voor hem of haar bent.

6. Je gevoel van eigenwaarde wordt beĆÆnvloed door andere dingen in je leven.

Het kan zijn dat deze gevoelens van ontoereikendheid helemaal niets te maken hebben met je partner of relatie.

Misschien ligt het probleem op andere gebieden van je leven.

Misschien heb je het beroepsmatig moeilijk omdat je je baan kwijt bent of je werk je verveelt.

Misschien heb je problemen met je familie of vrienden of ontbreekt het je aan zin.

Als je partner zijn leven volledig onder controle lijkt te hebben, kun je het gevoel hebben dat je niet aan hun hoge eisen voldoet.

7. Je hebt lichamelijke veranderingen ervaren.

Misschien is het probleem geworteld in lichamelijke veranderingen die je de laatste tijd hebt meegemaakt.

Misschien ben je ziek geweest, of is je uiterlijk veranderd op een manier die je als negatief ervaart.

Dat kan een grote invloed hebben gehad op je gevoel van eigenwaarde en ertoe hebben geleid dat je je zorgen maakt dat je partner gemakkelijk met iemand ā€˜aantrekkelijkerā€™ kan zijn dan jij.


10 Stappen om je goed genoeg te voelen voor je partner

Als je het gevoel hebt dat je niet goed genoeg bent voor je partner, dan is dat iets wat je eerder vroeger dan later moet aanpakken, want deze gevoelens kunnen ongelooflijk schadelijk zijn voor een relatie.

Hier zijn enkele manieren waarop je hieraan kunt werken, om je te helpen beseffen dat je goed genoeg bent voor absoluut iedereen en nooit aan je eigenwaarde moet twijfelen.

1. Zoek de wortel van het probleem uit.

De eerste stap is om alle bovenstaande redenen te overwegen en de vinger te leggen op welke daarvan je denkt dat voor jou waar zou kunnen zijn.

Het kan een mix zijn van een paar verschillende bijdragende factoren. Alleen door de hoofdoorzaak(en) van het probleem te achterhalen kun je stappen ondernemen om het op te lossen.

2. Praat met een vertrouwde vriend of therapeut.

Dit is waarschijnlijk niet iets wat je zelf kunt of moet aanpakken. Je hebt steun nodig om hier doorheen te kunnen werken en een gezond niveau van eigenwaarde te bereiken.

Neem de tijd om over je gevoelens te praten met een vriend wiens oordeel je vertrouwt en die het beste met je voorheeft.

Als je denkt dat het kan helpen, is een therapeut zeker het overwegen waard. Zij kunnen je misschien helpen om voor eens en altijd afscheid te nemen van deze complexen.

3. Werk aan je zelfvertrouwen op alle gebieden van je leven.

In het algemeen heeft je gevoel van eigenwaarde waarschijnlijk een flinke oppepper nodig.

Je moet een beter gevoel van je eigen waarde ontwikkelen. Richt je op dingen als het niet gebruiken van zelfspot, want je woorden zijn zo belangrijk om je kijk op jezelf te versterken.

Wees je bewust van je lichaamstaal, sta rechtop, glimlach veel, en probeer bij anderen zelfverzekerd over te komen. Het is een kleine verandering die een groot effect kan hebben.

4. Richt je op de dingen waardoor je je gelukkig en voldaan voelt.

Als we ons down voelen over onszelf en onze relaties, besteden we meestal al onze tijd aan het negatieve in ons leven, in plaats van aan het positieve.

Het is dus tijd om je aandacht te richten op alle dingen in je leven die je met vreugde vervullen.

Richt je op je vriendschappen, je familie, en geef prioriteit aan die activiteiten waardoor je je zelfverzekerd en voldaan voelt.

Geef prioriteit aan je eigen welzijn en laat jezelf zien dat je het waard bent.

Als je jezelf geen liefde toont, hoe kun je jezelf er dan van overtuigen dat je de liefde van je partner verdient?

5. Daag jezelf uit.

Als je je niet goed genoeg voelt voor je partner, heb je waarschijnlijk wat nieuwe uitdagingen in je leven nodig om jezelf te bewijzen dat je een ongelooflijk capabel persoon bent die liefde waard is.

Probeer iets nieuws ā€“ iets dat je bang maakt.

6. Houd van jezelf om wie je bent.

Zo denken is een zeker teken dat je niveaus van zelfliefde ernstig laag zijn, dus daar moet je aan werken.

Zelfliefde gaat over acceptatie en zelfverwennerij.

Je hoeft niet de aantrekkelijkste, de slimste, de fitste of de meest creatieve persoon ter wereld te zijn om liefde waardig te zijn.

7. Vergeet niet dat je niet de enige bent.

Het is altijd belangrijk om te onthouden dat je niet de enige bent die deze gevoelens voelt.

We twijfelen allemaal af en toe aan onze eigenwaarde, en dit is iets waar je doorheen kunt werken als je het echt probeert.

8. Reflecteer op je relatie.

Het is tijd om te gaan zitten en eerlijk tegen jezelf te zijn over je relatie.

Zijn deze gevoelens en gedachten volledig het gevolg van je complexen?

Of doet je partner dingen die jouw gevoelens van niet goed genoeg zijn voor hem of haar verergeren?

Steunen ze je, of ondermijnen ze je?

Ligt dit volledig aan zaken waaraan je zelf moet werken, of is er een probleem in je relatie dat aangepakt moet worden?

9. Voer een eerlijk gesprek met je partner.

Als je over de situatie hebt nagedacht, is het tijd om open en eerlijk met je partner te zijn over hoe je je voelt.

Kies een goed moment om te gaan zitten en je open te stellen over hoe je je voelt en waarom je denkt dat dat zou kunnen zijn.

Wees voorzichtig met hoe je het inkadert om zijn gevoelens niet te kwetsen, vooral als je je hebt gerealiseerd dat de problemen volledig bij jou liggen en niets te maken hebben met de manier waarop je partner zich tegenover jou gedraagt.

10. Maak opnieuw contact met je partner.

Als je hier met je partner doorheen wilt werken, moeten jullie samen veel quality time doorbrengen, plezier maken en de vonk herontdekken die jullie voor het eerst bij elkaar bracht.

Als je werkt aan je gevoel van eigenwaarde en ervoor zorgt dat je allebei moeite doet voor je relatie, zou je hier als een zelfverzekerder persoon en een sterker stel uit moeten komen.

Sandra van den Berg
Over Sandra van den Berg

Sandra is erkend klinisch psycholoog en werkt sinds haar afstuderen aan de Universiteit Maastricht in 2010 in de geestelijke gezondheidszorg. Ze heeft ervaring in het werken met cliƫnten van alle leeftijden, en heeft een bijzondere belangstelling voor het werken met jongvolwassenen die worstelen om hun weg in het leven te vinden.

Sandra is een warme en meelevende clinicus die gelooft in het belang van het opbouwen van een sterke therapeutische relatie met haar cliƫnten. Ze gebruikt een integratieve benadering van counseling, waarbij ze gebruik maakt van verschillende theoretische benaderingen om haar werk af te stemmen op de individuele behoeften van elke cliƫnt.