Hvis du føler, at du ikke er god nok til ham/hende, så læs dette!

Sidst opdateret den 1 oktober, 2022

Skrevet den

Så du føler, at du ikke er god nok til dem..

Som om du ikke lever op til deres standarder..

Som om de kunne finde en, der er langt bedre end dig, og du er ikke rigtig sikker på, hvorfor de bliver hængende.

Dette er desværre ikke en ualmindelig følelse. Mange mennesker befinder sig i forhold, hvor de er overbevist om, at deres partner på en eller anden måde sænker sig selv ved at være sammen med dem.

De ved måske inderst inde godt, at det hele er i deres hoved, men de kan stadig ikke ryste følelsen af sig, og den truer med at drive en kile ind mellem dem og deres partner.

Hvilken person ønsker trods alt, at deres partner skal tænke på denne måde? Hvem ønsker at være sammen med en person, der sætter dem på en piedestal og ikke kan sætte pris på deres eget selvværd?

Hvis dit forhold skal holde og trives, skal du sige farvel til tanken om, at du på en eller anden måde er mindreværdig. For jeres begges skyld.

Det første, du skal gøre, er at finde ud af, hvor disse mindreværdsfølelser kommer fra.

Hvorfor er det, at du føler dig uværdig til din partners kærlighed?

Derefter vil vi se på, hvordan I kan se disse følelser i øjnene og komme til den erkendelse, at du er god nok til alle.

7 grunde til, at du måske føler dig uværdig for din partner

Det første, vi skal understrege, er, at ingen af disse faktisk er legitime undskyldninger for at føle, at din partner er for god til dig, for det er de ikke, og sådan er det.

Intet menneske er nogensinde “for godt” for en anden.

Men hvornår har mennesker nogensinde haft brug for en legitim undskyldning for at føle, som vi gør?

Vi er irrationelle af natur, og vi er resultatet af alle de oplevelser, der former os.

Og det er vigtigt at overveje de grundlæggende årsager til disse irrationelle adfærd og tanker for at kunne arbejde med dem.

1. Du fik din selvtillid slået ned som barn.

Det kan alt sammen stamme fra oplevelser, du har haft som barn, som har betydet, at du aldrig fik etableret en sund selvtillid.

De oplevelser, vi har i barndommen, præger den måde, vi tænker og ser os selv på resten af vores liv.

Måske fik du at vide, at du ikke var god nok, eller blev tvunget til at tænke på den måde på grund af en bestemt oplevelse, du gennemlevede.

2. Du er bange for at blive afvist.

At overbevise dig selv om, at du ikke er god nok til nogen, er nogle gange en undskyldning for at sætte følelsesmæssige mure op, når du er bange for at lukke dem ind i dit hjerte.

Hvis du har en frygt for at blive afvist af denne person, kan det være din standardreaktion at overbevise dig selv om, at det er dømt på grund af din utilstrækkelighed snarere end på grund af din frygt.

3. Du er blevet svigtet i kærlighed før.

Nogle gange er disse følelser af utilstrækkelighed et resultat af en oplevelse i tidligere forhold.

Måske har du tidligere ladet din vagt falde og tilladt dig selv at tro, at du var værdig til en partners kærlighed, blot for at få det hele kastet tilbage i ansigtet.

Hvis du tror, at dine tidligere forhold ikke fungerede på grund af noget, der på en eller anden måde manglede fra din side, kan det meget vel spille en rolle i de følelser, du oplever nu.

4. Du føler dig ikke sikker i dit forhold.

Nogle gange er bekymringer om ikke at være god nok til nogen et resultat af at føle sig usikker i et forhold eller at blive gjort til at føle sig usikker i et forhold.

Det kan skyldes manglende selvtillid og tillid, men det kan også være fordi din partner ikke gør sin del for at få dig til at føle dig tryg.

5. Du har ikke den følelsesmæssige støtte, du har brug for i dit forhold.

Måske giver din partner dig ikke den følelsesmæssige støtte og tryghed, som du har brug for i dit forhold.

I stedet for at forvente mere af ham eller hende har du besluttet, at årsagen til problemerne mellem jer er, at du ikke er god nok til ham eller hende.

6. Dit selvværd er påvirket af andre ting i dit liv.

Det kan være, at disse følelser af utilstrækkelighed slet ikke skyldes noget, der har noget med din partner eller dit forhold at gøre.

Måske ligger problemet på andre områder af dit liv.

Måske kæmper du professionelt, fordi du har mistet dit job eller keder dig på dit arbejde.

Måske har du haft problemer med din familie eller dine venner eller mangler en følelse af målrettethed.

Hvis din partner synes at have sit liv helt under kontrol, kan du måske føle, at du ikke lever op til deres høje standarder.

7. Du har oplevet fysiske forandringer.

Måske har problemet rod i fysiske forandringer, som du har oplevet i den seneste tid.

Måske har du været syg, eller dit fysiske udseende har ændret sig på en måde, som du opfatter som negativ.

Det kan have haft en stor indvirkning på dit selvværd og ført til, at du bekymrer dig om, at din partner sagtens kan være sammen med en person, der er “mere attraktiv” end dig.


10 trin til at føle sig god nok til din partner

Hvis du føler, at du ikke er god nok til din partner, er det noget, du skal tage fat på hellere før end senere, da disse følelser kan være utroligt skadelige for et forhold.

Her er nogle måder, du kan arbejde med dette på, så du kan indse, at du er god nok til absolut alle og aldrig bør sætte spørgsmålstegn ved dit selvværd.

1. Find ud af, hvad der er roden til problemet.

Det første skridt er at overveje alle ovenstående årsager og sætte fingeren på, hvilke af dem du tror, der kan være sande for dig.

Det kan være en blanding af et par forskellige medvirkende faktorer. Kun ved at identificere den eller de grundlæggende årsager til problemet kan du tage skridt til at løse det.

2. Tal med en betroet ven eller terapeut.

Dette er sandsynligvis ikke noget, du kan eller bør håndtere selv. Du har brug for støtte for at kunne arbejde dig igennem dette og opnå et sundt niveau af selvværd.

Tag dig tid til at tale om dine følelser med en ven, hvis dømmekraft du har tillid til, og som har dine bedste interesser på hjerte.

Hvis du mener, at det kan være nyttigt, er det bestemt værd at overveje at gå til en terapeut. De kan måske hjælpe dig med at sige farvel til disse komplekser en gang for alle.

3. Arbejd på din selvtillid på alle områder af dit liv.

Generelt har dit selvværd sandsynligvis brug for et betydeligt løft.

Du har brug for at udvikle en bedre fornemmelse af dit eget værd. Fokuser på ting som f.eks. at du ikke bruger et selvnedsættende sprog, da dine ord er så vigtige for at styrke dit syn på dig selv.

Vær bevidst om dit kropssprog, stå oprejst, smil meget og prøv at fremstå selvsikker over for andre. Det er en lille ændring, der kan have en stor effekt.

4. Fokuser på de ting, der får dig til at føle dig glad og tilfreds.

Når vi har det dårligt med os selv og vores forhold, bruger vi som regel al vores tid på at fokusere på det negative i vores liv i stedet for det positive.

Så det er på tide at sætte fokus på alle de ting i dit liv, der fylder dig med glæde.

Fokuser på dine venskaber, din familie og prioriter de aktiviteter, der får dig til at føle dig selvsikker og tilfreds.

Prioriter dit eget velbefindende og vis dig selv, at du er det værd.

Hvis du ikke viser dig selv noget kærlighed, hvordan kan du så overbevise dig selv om, at du fortjener din partners kærlighed?

5. Udfordre dig selv.

Hvis du ikke føler dig god nok til din partner, har du sandsynligvis brug for nogle nye udfordringer i dit liv for at bevise over for dig selv, at du er en utrolig dygtig person, der er værd at elske.

Prøv noget nyt – noget, der skræmmer dig.

6. Elsk dig selv for den, du er.

At tænke på denne måde er et sikkert tegn på, at dit niveau af selvkærlighed er alvorligt lavt, så det er du nødt til at arbejde på.

Selvkærlighed handler om accept og selvforkælelse.

Du behøver ikke at være den mest attraktive, den klogeste, den stærkeste eller den mest kreative person i verden for at være værdig til at blive elsket.

7. Husk, at du ikke er den eneste.

Det er altid vigtigt at huske, at du ikke er den eneste, der føler disse følelser.

Vi tvivler alle på vores eget selvværd i ny og næ, og det er noget, du kan arbejde dig igennem, hvis du virkelig prøver.

8. Reflekter over dit forhold.

Det er på tide at sætte dig ned og være ærlig over for dig selv om dit forhold.

Er disse følelser og tanker udelukkende et resultat af dine komplekser?

Eller gør din partner ting, der forværrer dine følelser af ikke at være god nok til ham eller hende?

Støtter de dig, eller underminerer de dig?

Er det udelukkende problemer, som du selv skal arbejde med, eller er der et problem i dit forhold, som du skal tage fat på?

9. Tag en ærlig diskussion med din partner.

Når du har reflekteret over situationen, er det tid til at være åben og ærlig over for din partner om, hvordan du har haft det.

Vælg et godt tidspunkt til at sætte dig ned og åbne op om, hvordan du har det, og hvorfor du tror, at det kan være sådan.

Vær forsigtig med, hvordan du formulerer det, så du ikke sårer deres følelser, især hvis du har indset, at problemerne udelukkende er dine egne og ikke har noget at gøre med den måde, din partner opfører sig over for dig.

10. Genoptag kontakten med din partner.

Hvis du skal arbejde dig igennem dette sammen med din partner, skal I to tilbringe masser af kvalitetstid sammen, have det sjovt og genopdage den gnist, der først bragte jer sammen.

Hvis du arbejder på dit selvværd og sørger for, at I begge gør en indsats i jeres forhold, burde du kunne komme igennem dette som en mere selvsikker person og et stærkere par.

Olivia Nielsen
Om Olivia Nielsen

Olivia er en kvalificeret rådgiver og empatisk kliniker, som tror på vigtigheden af at opbygge stærke terapeutiske relationer med sine klienter for at fremme forandring. Hun samarbejder med sine klienter for at hjælpe dem med at nå deres mål og anvender en integrativ tilgang til rådgivning, som trækker på en række forskellige teoretiske tilgange.

Når hun ikke arbejder, nyder Olivia at rejse, tilbringe tid sammen med sin familie og venner og udforske nye steder.