8 manieren om slapeloosheid te verslaan en snel in slaap te vallen

Laatst bijgewerkt op 1 oktober, 2022

Gepost op

Ben je jaloers op mensen die in slaap vallen zodra hun hoofd het kussen raakt?

Goede slaap is een van de essentiƫle elementen van ons lichamelijk en geestelijk welzijn, dus het wordt tijd dat ook jij wat trucjes leert die je kunnen helpen om snel de weg naar dromenland te vinden.

Probeer een of meer van de volgende technieken te beoefenen om snel in slaap te vallen en je die diepe en rustgevende slaap te geven waarnaar je zo verlangt.

1. Zoek stress op en laat het los

Ga, eenmaal in bed, op je rug liggen en sluit je ogen. Begin bij je tenen en werk je lichaam omhoog, isoleer elk gebied en probeer elke mogelijke spier volledig te ontspannen.

Je zult verbaasd zijn hoeveel spanning je in je spieren vasthoudt, zelfs als je plat op je rug ligt en denkt dat je helemaal ontspannen bent. Een groot deel van je lichaam is ā€™s nachts volledig ontspannen, dus in deze toestand komen kan het begin van de slaap bespoedigen.

Let vooral op spanning in je nek, schouders en gezichtsspieren.

2. Vecht tegen de slaap en je zult uiteindelijk verliezen (terwijl je eigenlijk wint)

Heb je ooit geprobeerd wakker te blijven, zelfs als je geest je zegt je ogen te sluiten en te gaan slapen? Zo ja, dan zul je begrijpen hoe dit je kan helpen om weg te drijven als je het anders moeilijk vindt.

Stap in bed, doe het licht uit, maar probeer je ogen open te houden in plaats van ze te sluiten. Als je kamer voldoende donker is (wat het zou moeten zijn als je een goede nachtrust wilt), zul je niet veel kunnen zien en dit is een deel van het proces in actie.

Onze gedachten zijn vaak een oorzaak van onze slapeloosheid, maar het kan moeilijker zijn om de wortels van stress en angst te visualiseren als onze ogen open zijn dan wanneer ze gesloten zijn. Door in de duisternis van je slaapkamer te staren is het dus veel gemakkelijker voor je geest om uit te schakelen.

Vecht tegen de neiging om je oogleden te laten vallen, want deze inspanning zal ook helpen om ongewenste gedachten te blokkeren; probeer dit zo lang mogelijk vol te houden.

Maar uiteindelijk zul je de strijd verliezen en in een vredige slaap vallen. Winnen door te verliezen.

3. Stel je de kleur wit of zwart voor

Als het openhouden van je ogen niet voorkomt dat de gedachten door je geest razen, kun je in plaats daarvan deze techniek proberen.

Sluit deze keer je ogen, maar probeer je voor te stellen dat de kleur wit je hele gezichtsveld vult. Elke keer dat een andere gedachte je geest probeert binnen te dringen, erken je die, maar keer je meteen terug naar de witheid die je hele blikveld vult.

Sommige mensen vinden zwart of een andere kleur misschien nuttiger, maar wat je ook kiest, maak het je enige gedachte.

Vroeg of laat zul je merken dat willekeurige gedachten door je muur van kleur heen breken, maar dat zouden de beginstadia van een droom moeten zijn, die aangeven dat je in slaap valt.

4. Laat je geest op hol slaan

Het klinkt misschien contra-intuĆÆtief, maar je geest door gedachten achter elkaar laten suizen kan een andere route naar de droomtoestand zijn.

Wat hier belangrijk is, is dat je de geest niet te lang bij Ć©Ć©n gedachte laat stilstaan; in plaats daarvan laat je hem snel achter elkaar van de ene naar de andere springen.

Deze techniek vereist oefening en enige inspanning om de bal aan het rollen te krijgen, maar het bootst de manier na waarop een dromende geest werkt en kan dus een uiterst effectief hulpmiddel zijn om in te slapen.

5. Vergeet niet te ademen

OkƩ, je kunt dus niet echt vergeten te ademen, maar de manier waarop je in- en uitademt kan je lichaam in de juiste toestand brengen om de slaap te beginnen.

Hoewel er op internet een aantal zeer specifieke ademhalingsroutines worden aangeprezen, moeten de meeste mensen gewoon hun eigen routine volgen, gebaseerd op een diepe inademing, die je een tijdje vasthoudt, voordat je langzaam uitademt tot je longen leeg zijn.

Hoewel het tellen van elke stap nuttig kan zijn, loop je wel het risico dat je te veel opgaat in het perfectioneren van de timing in plaats van je werkelijk te ontspannen ā€“ waar het bij dit type mindful ademen om gaat.

Het is het beste om gewoon je eigen, natuurlijke patroon te volgen, wat vaak betekent dat elke in- en uitademing geleidelijk langer wordt naarmate je hart vertraagt en je lichaam ontspant.

6. Luister naar een geleide meditatie

Als de bovenstaande methoden je geest niet helpen te vertragen en te ontspannen, kan het de moeite waard zijn te investeren in een geleide meditatie.

Miljoenen mensen gebruiken deze om tot rust te komen en te ontspannen voor het slapen gaan; een mengsel van visualisatie en mindfulness helpt je geest af te leiden van alle gedachten die je verhinderen in slaap te vallen.

Het is niet ongewoon dat luisteraars in slaap vallen voor het einde van de meditatie en omdat ze gratis te vinden zijn, kan het echt geen kwaad om ze te proberen.

7. Sluit af met een routine

Het is volkomen natuurlijk dat ouders een routine voor hun kinderen creƫren rond bedtijd en het is aangetoond dat dit de kwaliteit van de slaap van een kind verhoogt.

Wat echter minder gebruikelijk is, is dat volwassenen hun eigen routine hebben, hoewel dezelfde positieve effecten merkbaar zijn. Vraag jezelf af wat je normale routine is voordat je naar bed gaat ā€“ en daar hoort tandenpoetsen of je make-up uitdoen niet bij.

Idealiter wil je minstens 30 minuten voor een vaste bedtijd beginnen met afbouwen, zodat je lichaam en geest meer ontspannen raken. Dit betekent dat je activiteiten die veel lichamelijke of geestelijke opwinding met zich meebrengen moet schrappen.

Een kleine set stretchoefeningen die je elke avond doorloopt kan helpen om eventuele spanning in je lichaam los te laten, terwijl een periode van 10 minuten mindfulness een kalmerend effect op de geest kan hebben.

Lezen is voor velen een effectieve voorloper van de slaap, maar zorg ervoor dat het niets te opwindends is; je zult ook willen vermijden dat je leest op een apparaat met achtergrondverlichting of met een fel kamerlicht.

Probeer het laatste half uur van je dag geen tv te kijken of naar een laptop of telefoon te staren. Alles wat resulteert in veel licht in je oog zal alleen maar dienen om hormonen aan te maken die je wakker houden.

Door je aan een routine te houden, stel je je lichaamsklok in om slaap te verwachten op een bepaalde tijd en nadat bepaalde activiteiten hebben plaatsgevonden. Je moet het belang van je lichaamsklok nooit onderschatten.

8. Eet je weg naar de slaap

Het voedsel dat je eet heeft een directe invloed op de manier waarop je lichaam zowel de chemische stoffen voor de slaap aanmaakt als gebruikt.

Zonder in te gaan op de wetenschap van dit alles, is een combinatie van complexe koolhydraten en eiwitten de ideale snack om een uur of wat voor het slapen gaan te nemen, omdat dit de bouwstenen en impuls levert die je lichaam nodig heeft om deze slaapverwekkende stoffen aan te maken.

Een kommetje granola met magere melk, of een klodder roomkaas op een haverkoekje is perfect. Door een handvol cashewnoten, pompoenpitten of zonnebloempitten toe te voegen krijg je nog meer essentiƫle voedingsstoffen voor je lichaam om in de juiste chemische balans te komen voor een rustgevende slaap.

Goede slaap is van levensbelang en we zouden niets minder moeten accepteren. Hoewel het niet altijd gemakkelijk te bereiken is, zullen doorzettingsvermogen en oefening je helpen er uiteindelijk te komen.

Sandra van den Berg
Over Sandra van den Berg

Sandra is erkend klinisch psycholoog en werkt sinds haar afstuderen aan de Universiteit Maastricht in 2010 in de geestelijke gezondheidszorg. Ze heeft ervaring in het werken met cliƫnten van alle leeftijden, en heeft een bijzondere belangstelling voor het werken met jongvolwassenen die worstelen om hun weg in het leven te vinden.

Sandra is een warme en meelevende clinicus die gelooft in het belang van het opbouwen van een sterke therapeutische relatie met haar cliƫnten. Ze gebruikt een integratieve benadering van counseling, waarbij ze gebruik maakt van verschillende theoretische benaderingen om haar werk af te stemmen op de individuele behoeften van elke cliƫnt.